Xpujil (zona arqueològica)

Infotaula de geografia físicaXpujil
Imatge
Localització
Entitat territorial administrativaMèxic Modifica el valor a Wikidata
Map
 18° 30′ 36″ N, 89° 24′ 16″ O / 18.51003°N,89.40447°O / 18.51003; -89.40447
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Imatge de detall de la part posterior de la torre central de la denominada Estructura I de Xpujil

La zona arqueològica de Xpujil (també s'escriu Xpuhil, en maia: 'Cua de gat')?, és l'àrea on es troba un jaciment arqueològic maia precolombí, localitzada al sud-est de l'estat de Campeche, a la península de Yucatán, Mèxic. Aquesta zona arqueològica és molt a prop de la població de Xpujil, al ponent de la frontera amb l'estat de Quintana Roo i està envoltada d'altres llocs que contenen vestigis, com Becán i Río Bec. Una mica més al sud, també a Campeche, es troba l'important centre cerimonial de Calakmul.[1][2]

Hi ha evidència arqueològica que aquest lloc podria estar habitat des de l'any 400 ae. La població precolombina de Xpujil arribà al seu apogeu entre els anys 500 i 750 de, durant el període clàssic mesoamericà i declinà cap a l'any 1100.

El jaciment fou redescobert en els anys 1930. Fins ara se n'han excavat 17 grups constructius que segueixen gairebé tots l'estil de Río Bec. L'Estructura I té l'interés particular que no és d'aquest estil.

Vegeu també[modifica]

Referències, nota i bibliografia[modifica]

  1. Cordemex. . 
  2. Nota: l'elaboració d'aquest article es basà en part en una traducció lliure de l'article corresponent en la Wikipedia (anglès)

Enllaços externs[modifica]