Zafu

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El zafu(座蒲 en japonès o 蒲团 en xinès) és un coixí dur, ple de miraguà, sobre el qual hom seu per practicar el zazen.[1] De forma rodona d'uns 35 cm de diàmetre i normalment d'uns 20 cm d'altura. Za (座) significa seient, i fu (蒲) significa boga.

Un zafu típic

Com a paraula, zafu significa seient fet de boga. L'origen de la paraula japonesa zafu (座蒲) ve de la Xina on aquests seients de meditació eren fabricats originàriament de boga. Actualment ja no es fa servir aquest material ni al Japó ni a la Xina. A occident, és possible trobar zafus farcits de miraguà.

Fabricació[modifica]

Els zafus, actualment, estan cosits a partir de tres peces de teixit fort, normalment negre: dues peces circulars d'igual diàmetre per a la tapa superior i inferior del coixí i un rectangle llarg de tela cosit per les seves dues vores amb les altres peces entre elles. Tradicionalment, els zafus s'emplenen amb kapok o fajol.

El zafu i el zazen[modifica]

Els practicants de zazen, s'asseuen sobre ell per realitzar la pràctica. Aquest coixí eleva els malucs, fent que la postura sigui més recta i permeti al practicant tenir la columna alçada. S'han d'asseure a la tercera part frontal per tal que la pelvis s'inclini lleugerament cap endavant, la qual cosa permet que la corba natural de la part baixa de l'esquena s'orienti un xic cap endavant i cap amunt.[2] El zafu s'ha de triar segons l'alçada de cadascú i cadascú ha de tenir cura d'adapatar-lo a la seva comoditat, a la seva alçada i al seu pes.[3]

Un zafu de Sōtō Zen

El zafu és tant un accessori com un símbol de la pràctica zazen. Abans i després d'asseure's sobre el zafu, qui medita realitza una salutació (gassho) sobre el coixí com a mostra de respecte i amistat entre els practicants i el mestre. En molts llocs de pràctica, es realitza una salutació ja prescrita mentre s'apropa cap a la sala de meditació o zendo.

Zabuton[modifica]

El zabuton (座布団, literalment "futon per asseure's") és un coixí rectangular d'aproximadament 76x71 cm utilitzat sota el zafu per fer-lo més confortable i com a millora de suport pel zazen. La cobertura exterior sol estar feta de tela forta i compta amb una cremallera al llarg de la vora per poder rentar còmodament l'interior de cotó.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Definició Zafu». Termcat. [Consulta: 24 novembre 2014].
  2. Jon Kabat-Zinn. Mindfulness per a principiants. Editorial Kairós, p. 185. ISBN 9788499882406 [Consulta: 26 novembre 2014]. «Si decideixes seure en un zafu, tria’n un l'alçada del qual s'adigui al teu cos. La idea és seure a la tercera part frontal del coixí, amb la pelvis lleugerament inclinada cap endavant, la qual cosa permet que la corba natural de la part baixa de l'esquena s'orienti un xic cap endavant i cap amunt.» 
  3. Taisen Deshimaru. La pràctica del zen. L'Abadia de Montserrat, 2003, p. 32-33 [Consulta: 26 novembre 2014]. «És indispensable per permetre que la pelvis basculi suaument cap endavant, sense la intervenció dels músculs lumbars i que els genolls es recolzin fort contra el terra. El zafu ha de ser atapeït, ni massa ni massa poc, i convé reomplir-lo periòdicament. Cadascú ha de tenir cura d'adapatar-lo a la seva comoditat, a la seva alçada i al seu pes. El miraguà és el millor material per omplir el zafu, la calor que desprèn permet una millor concentració de tot el cos.»