Íos

Infotaula de geografia políticaÍos

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 36° 43′ 00″ N, 25° 19′ 00″ E / 36.7167°N,25.3167°E / 36.7167; 25.3167
EstatGrècia
RegióEgeu Meridional
MunicipiIos Municipality (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Geografia
Superfície108,713 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar Egea Modifica el valor a Wikidata
Altitud713 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Codi postal840 01 Modifica el valor a Wikidata
Fus horari
Altres

Lloc webios.gr Modifica el valor a Wikidata

Íos (en grec Ίος) és una illa de Grècia a la mar Egea, una de les Espòrades, al nord de Santorí i al sud de Paros i Naxos. El seu nom antic fou Φοινίκη (Phoenice). Ben connectat amb el port del Pireu mitjançant els ferris de les companyíes BlueStar o Hellenic Seaways entre altres. No disposa d'aeroport.

La ciutat d'Íos o Nio era a l'oest de l'illa i tenia un bon port. La moderna capital, Khora, fou aixecada al costat de l'antiga, sobre un castell medieval (construït el 1400 pels venecians); de l'antiga ciutat en queden unes restes; Khora té un petit museu arqueològic i està formada per dues parts, la vila de Khora i el port.

L'illa és famosa per ser el lloc d'enterrament d'Homer, ja que la mare, Clímene, era natural de l'illa, i segons Aristòtil el mateix Homer hi va néixer. La seva tomba fou descoberta al final del segle xviii al nord-est de l'illa.

En un turó al centre-sud de l'illa hi ha el monestir de Sant Joan. La muntanya més alta és el Pirgos, amb 713 metres, al centre de l'illa. Les aigües són fredes a causa del vent del nord, anomenat Meltemi; com que el port de l'illa és protegit dels vents, els mariners l'anomenen Petita Malta.

En l'actualitat és famosa gràcies al seu ambient jove i festiu, on no falten nombroses discoteques i bars per acontentar els seus visitants més actius i esbojarrats.

Història[modifica]

Aliada generalment d'Atenes, va ser independent fins que va passar a Roma. Possessió romana i bizantina, va passar al ducat de Naxos vers el 1208. El 1523 va passar als otomans. El 1821 es va revoltar i el 1832 fou reconeguda part de Grècia.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Íos