.gb

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de domini de primer nivell.gb
Tipus domini de primer nivell territorial
Introduït 1985
Situació No s'utilitza
Registre JANET(UK)
Organització patrocinadora JANET(UK)
Ús destinat Entitiats relacionades amb Regne Unit Regne Unit
Ús real En desús, el que s'utilitza és .uk
Restriccions en el registre No s'hi accepten registres
Estructura Hi havia hagut webs del govern sota hmg.gb
Polítiques de disputa Cap
Pertany a la jurisdicció Regne Unit
Lloc web oficial Cap
Modifica les dades a Wikidata

.gb és un domini de primer nivell territorial (ccTLD) que està reservat per al Regne Unit.

El domini es va introduir a la RFC 920[1] l'octubre de 1984, que formulava la creació del dominis territorials de primer nivell utilitzant en general els codis de país derivats del codi de dos lletres corresponent a la llista ISO 3166-1. No obstant, el domini .uk s'havia creat per separat uns quants mesos abans de la redacció d'aquesta llista.[2] Per tant, el .gb no es va arribar a utilitzar mai gaire. Ara ja no és possible de fer-hi nous registres.

.gb es va utilitzar durant alguns anys, principalment per organitzacions del govern britànic i per serveis comercials de correu electrònic que utilitzaven infraestructura basada en X.400. Això simplificava la traducció entre dominis DNS i adreces X.400, que utilitzaven "GB" com a codi de país.[3]

Amb la desaparició del correu X.400 i l'objectiu general d'IANA de tenir un sol domini territorial per país, l'ús de .gb va anar disminuint; el domini encara existeix, però no està obert a nous registres.

El 2013 encara existeix al DNS un subdomini de .gb: dra.hmg.gb,[4] que pertany a l'antiga Agència de Recerca en Defensa (Defence Research Agency, DRA) del Govern de Sa Majestat (Her Majesty's Government, HMG), i li queden tres registres de host (no accessibles via web): hermes.dra.hmg.gb,[5] delos.dra.hmg.gb[6] and dfhnet.dra.hmg.gb.[7]

Referències[modifica]

  1. J. Postel i J. Reynolds. «Request for Comments: 920». Network Working Group, octubre 1984.
  2. Milton Mueller. «Ruling the Root: Internet Governance and the Taming of Cyberspace» p. 79. Cambridge, Massachusetts: MIT Press, 2002.
  3. Crepin-Leblond, Olivier M. J. «International E-mail Accessibility», 2003. Arxivat de l'original el 21 de maig de 2008. [Consulta: 23 juny 2008].
  4. «Consulta al DNS de dra.hmg.gb», 2013. [Consulta: 7 desembre 2013].
  5. «DNS lookup for hermes.dra.hmg.gb».
  6. «Consulta al DNS de delos.dra.hmg.gb».
  7. «Consulta al DNS de dfhnet.dra.hmg.gb».

Enllaços externs[modifica]