.ca

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de domini de primer nivell.ca
Tipusdomini de primer nivell territorial Modifica el valor a Wikidata
Introduït1987 Modifica el valor a Wikidata
Organització patrocinadoraGovern del Canadà Modifica el valor a Wikidata
Pertany a la jurisdiccióCanadà Modifica el valor a Wikidata
Lloc web oficialcira.ca Modifica el valor a Wikidata

.ca és el domini de primer nivell territorial del Canadà, usat com a domini per Internet. Tot aquell qui vulga registrar un domini .ca ha de complir els requeriments canadencs tal com apareixen al registre. Els exemples d'entitats vàlides són:

  • un ciutadà canadenc major d'edat,
  • un resident permanent del Canadà,
  • una organització canadenca legalment reconeguda,
  • un Inuit, First Nation, Métis o cap altre poble indígena del Canadà,
  • un grup indi com els definits a l'Acta índia del Canadà,
  • un estranger resident al Canadà que posseïsca una marca registada canadenca, o
  • una organització del Govern
  • Sa Majestat Carles III.

Es poden també registrar dominis de segon nivell (per exemple exemple.ca) o de tercer nivell en un dels dominis geogràfics de segon nivell definits pel registre (per exemple exemple.ab.ca).

El nom del domini fou destinat per Jon Postel, operador de l'Autoritat d'Assignament de Nombres d'Internet (IANA), a John Demco de la Universitat Britànica de Columbia (UBC) en 1988.

L'any 1997, en la coferència anual canadenca d'Internet a Halifax, Nova Escòcia, la comunitat canadenca d'Internet decidí abordar la reforma del registre del domini .ca.

L'Autoritat canadenca de registre d'Internet (CIRA) és una corporació canadenca no lucrativa responsable de la gestió del domini de primer nivell territorial .ca hui en dia. La gestió s'assumí l'1 de desembre de l'any 2000 de la UBC.

Qualsevol registre .ca ha de ser encomanat mitjançant un registrador de dominis certificat.

Dominis de segon nivell[modifica]

Els següents dominis de segon nivell són un producte històric d'abans que la CIRA s'ocupara del domini .ca. Les companyies incorporades federalment podien tindre un domini .ca, mentre que les companyies incorporades provincialment requerien les lletres de la seua província, com mb.ca. Actualment, qualsevol de les entitats citades abans pot registrar un domini amb el nom de la seua elecció seguit directament de .ca

El domini de segon nivell '.gc.ca' sovint es confon com un dels dominis regionals sota el qual la CIRA permet registres del Govern del Canadà. gc.ca és en realitat un domini estàndard com qualsevol altre nom de domini .ca. La CIRA no registra directament dominis sota .gc.ca directament.

Enllaços externs[modifica]