.bv

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de domini de primer nivell.bv
.bv logo.svg
Tipus Domini de primer nivell territorial
Introduït 21 d'agost de 1997
Situació Inactiu
Registre Norid
Organització patrocinadora Autoritat Noruega de Correus i Telecomunicacions
Ús destinat Entitat de Bouvet
Ús real Retirat; les autoritats decidiren que l'ús del domini .no era suficient
Restriccions en el registre No s'accepten més registres
Estructura Inactiva
Documents Formulari de sol·licitud
Polítiques de disputa Cap
Pertany a la jurisdicció Noruega
Lloc web oficial www.norid.no
Modifica les dades a Wikidata

.bv és el domini de primer nivell territorial (ccTLD) reservat pel territori dependent noruec de l'illa de Bouvet. És gestionat per l'empresa Norid, però actualment no està obert a nous registres. El domini fou designat el 21 d'agost de 1997, al mateix temps que s'assignà el domini .sj a l'arxipèlag àrtic Svalbard i a la gairebé deshabitada illa volcànica de Jan Mayen. Tots dos foren posats sota el registre .no de Norid, que n'és també el patrocinador. Temps després, les polítiques noruegues determinaren que el domini .no era suficient per encabir els seus territoris d'ultramar i que, per tant, el domini no estaria obert a noves inscripcions. Noruega no té la pretensió de comercialitzar els seus recursos, de manera que no està prevista la venda del domini .bv. Si més endavant es decideix utilitzar de nou, s'haurà de fer sota la regulació de l'Autoritat Noruega de Correus i Telecomunicacions i seguir les mateixes polítiques que el .no.

Història[modifica]

Bouvet és una illa volcànica deshabitada del sud de l'Oceà Atlàntic. Fou reclamada per Noruega l'any 1927.[1] El domini fou assignat el 21 d'agost de 1997,[2] alhora que s'assignava .sj per a les illes de Svalbard i Jan Mayen.[3] El domini es va crear a partir de l'assignació de ccTLDs, que la Internet Assigned Numbers Authority (IANA) va atorgar a totes les entitats amb codi ISO 3166[4] i que per la qual l'illa de Bouvet disposava del .bv.[5]

Política[modifica]

La gestió del .bv recau en Norid, l'empresa situada a Trondheim que també s'encarrega del registre .no i el ja no utilitzat .sj. Norid és una societat anònima propietat d'Uninett, que és alhora propietat del Ministeri d'Educació i Recerca de Noruega.[6] El dret legal per administrar els dominis és doble, basat en un acord amb la Internet Assigned Numbers Authority (IANA) i la regulació sota la Llei de Telecomunicacions, supervisada per l'Autoritat Noruega de Correus i Telecomunicacions, situada a Lillesand.[7]

La política d'ús del .bv està regulada pel Reglament relatiu als noms de domini sota el codi noruec de dominis de primer nivell territorial, també conegut com el Reglament de domini. Aquest reglament també regula dos altres ccTLD de Noruega: el .sj i el .no. En cas que es tornés a usar el .bv, el domini hauria de seguir les mateixes regles i procediments que actualment usa el .no.[8] El domini queda reservat per a un possible ús futur. Els responsables polítics no han tingut en compte la venda dels dos ccTLD no utilitzats, bàsicament perquè la comercialització dels recursos de domini està en directa contradicció amb les polítiques de Noruega.[9]

Referències[modifica]

  1. «Bouvet Island» (en anglès). The World Factbook. CIA. Arxivat de l'original el 8 d'octubre 2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  2. «Delegation Record for .SJ» (en anglès). IANA, 13-11-2009. Arxivat de l'original el 13 d'agost 2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  3. «Delegation Record for .BV» (en anglès). IANA, 13-11-2009. Arxivat de l'original el 12/8/2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  4. Postel, J. «Domain Name System Structure and Delegation» (en anglès), març 1994. Arxivat de l'original el 13/9/2010. [Consulta: 5 setembre 2010].
  5. Takle, Mona Takle; Vassenden, Kåre. «Country classifications in migration statistics – present situation and proposals for a Eurostat standard» (en anglès). Comissió d'Estadística de les Nacions Unides i Comissió Econòmica de les Nacions Unides per a Europa, març 1998.
  6. «About Norid» (en anglès). Norid.no, 03-08-2010. [Consulta: 29 agost 2013].
  7. Autoritat Noruega de Correus i Telecomunicacions (2002): 26
  8. Autoritat Noruega de Correus i Telecomunicacions (2002): 42
  9. «The .bv and .sj top level domains» (en anglès). Norid.no, 03-08-2010. Arxivat de l'original el 5 d'octubre 2010. [Consulta: 29 agost 2013].

Enllaços externs[modifica]