Bouvet

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Bouvet
thiVista des del satèl·lit de l'Illa Bouvet (NASA)
Superfície 58,5
Altitud màxima 780
Perímetre 29,6
Coordenades 54° 26′ S, 3° 24′ E / 54.433°S,3.400°E / -54.433; 3.400Coord.: 54° 26′ S, 3° 24′ E / 54.433°S,3.400°E / -54.433; 3.400

L'illa de Bouvet[1] (en noruec: Bouvetøya) és una illa volcànica deshabitada dependent de Noruega, situada al sud de l'oceà Atlàntic i a l'extrem sud de la dorsal mesoatlàntica. Situada a uns 2.600 quilòmetres al sud-oest de la costa de Sud-àfrica i a 1.700 quilòmetres al nord de la costa de l'Antàrtida, és l'illa més remota del món.

L'illa té una superfície de 49 quilòmetres quadrats, de les quals el 93% són coberts per una glacera. El centre de l'illa és un cràter ple de gel d'un volcà inactiu. Alguns illots i una illa més petita, Larsøya, es troben al llarg de la costa. Nyrøysa, creada per una esllavissada de roques a la dècada del 1950, és l'únic lloc de l'illa totalment pla i és la ubicació d'una estació meteorològica.

Bouvet va ser vista per primera vegada l'1 de gener de 1739 per Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier, qui més endavant donà nom a l'illa. Les coordenades que va registrat eren inexactes i l'illa no va ser vista de nou fins al 1808, quan el capità balener britànic James Lindsay va anomenar-la Lindsay. La primera reclamació de sobirania de l'illa va ser realitzada per Benjamin Morrell. El 1825 l'illa va ser reclamada per la corona britànica per George Norris, que la va nomenar Illa de Liverpool. També va informar d'una suposada illa de Thompson a prop, encara que després es va demostrar que era una illa fantasma. La primera expedició noruega a l'illa va ser el 1927 i va reclamar-ne la sobirania. En aquell moment l'illa va ser nomenada Bouvet. Després d'una disputa amb el Regne Unit, va ser declarada una dependència de Noruega el 1930. Es va convertir en una reserva natural el 1971.

Història[modifica | modifica el codi]

Descobriment i primers albiraments[modifica | modifica el codi]

L'illa va ser descoberta l'1 de gener de 1739 per Jean-Baptiste Charles Bouvet de Lozier, comandant de les naus franceses d'Aigle i Marie. Va ser la primera vegada que havia estat vista terra ferma al paral·lel 50 sud. Bouvet, que presumptament cercava un continent meridional, va veure l'illa a través de la boira i el nom del cap que va veure el va anomenar Cap Circoncision. No va ser capaç de desembarcar i no va circumnavegar el seu descobriment, i per tant no s'aclareix si es tractava d'una illa o part d'un continent. El traçat de la seva posició no va ser exacte, i com a conseqüència de les coordenades equívoques que va donar, diverses expedicions van fracassar en intentar trobar l'illa de nou. El segon viatge de James Cook va partir del Cap Verd el 22 de novembre de 1772 per a trobar el Cap Circoncision, però va ser incapaç de trobar-lo.

La següent expedició que va detectar l'illa va ser el 1808 per James Lindsay, el capità del vaixell balener Snow Swan de la Samuel Enderby & Sons (SE&S). Van vorejar l'illa i van registrar la seva posició, tot i que no van ser capaços de desembarcar. Lindsay va poder confirmar que el "cap" era de fet una illa. La següent expedició per arribar a l'illa va ser realitzada pel nord-americà Benjamin Morrell i la seva nau de cacera de foques Wasp. Morrell, va trobar l'illa pel seu propi compte sense dificultats abans del desembarcament i la caça de 196 foques. En la seva descripció de l'illa, Morrell no esmenta la característica física més òbvia de l'illa: la seva coberta de gel permanent. Aquest fet ha fet dubtar alguns historiadors sobre si realment va visitar l'illa.

El 10 de desembre de 1825, el capità de l'Sprightly George Norris va desembarcar a l'illa i la va nomenar illa de Liverpool. Posteriorment va reclamar la sobirania de l'illa per la Corona Britànica i Jordi IV el 16 de desembre. La següent expedició que va detectar l'illa va ser la de Joseph Fuller i la seva nau Francis Allyn el 1893, però no va ser capaç de desembarcar a l'illa. L'expedició de l'alemany Carl Chun a través del Valdivia va arribar a l'illa el 1898. No van ser capaços de desembarcar, però sí de dragar el fons marí per a les mostres geològiques. També van ser els primers a fixar amb precisió la posició de l'illa.

Norris també va descobrir una segona illa el 1825, la qual va anomenar Illa de Thompson, que va col·locar a 72 quilòmetres al nord-est de l'illa de Liverpool. L'illa de Thompson també va ser reportada el 1893 per Fuller, però el 1898 Chun no va informar de l'existència d'aquesta illa, ni ningú més des d'aleshores. No obstant això, l'illa de Thompson va continuar apareixent als mapes tan tard com fins al 1943. Un article del 1967 va suggerir que l'illa podria haver desaparegut en una erupció volcànica sense ser detectada, però el 1997 es va descobrir que l'oceà es troba a més de 2.400 metres de profunditat a la zona on teòricament hi havia d'haver l'illa.

Annexió noruega[modifica | modifica el codi]

El 1927, la primera expedició del Novergia - dirigida per Harald Horntvedt i finançada per Lars Christensen - va ser la primera en fer una estada llarga a Bouvet. Es van dur a terme diversos tipus d'observacions i es va descriure la topografia de l'illa, així com la realització de mesuraments oceanogràfics realitzats al mar al voltant de l'illa. Al "Nou Sandefjord", va ser erigida una petita cabana, i l'1 de desembre va ser hissada la bandera de Noruega i l'illa va ser reclamada per Noruega. L'annexió va ser establerta per un Reial Decret el 23 de gener de 1928. La demanda va ser inicialment discutida pel Regne Unit, basant-se en el desembarcament i annexió de Norris. No obstant això, la posició britànica es va veure afeblida per l'albirament de Norris de dues illes i la incertesa de si havia estat a l'illa de Thompson o de Liverpool (és a dir, Bouvet). A més, el posicionament de l'illa de Norris en una ubicació incorrecta combinada amb la falta d'un port natural i la seva petita mida van fer que el Regne Unit acceptés la sobirania de Noruega sobre l'illa. Aquest fet va donar lloc a negociacions diplomàtiques entre els dos països, i al novembre del 1929, la Gran Bretanya va renunciar a la seva pretensió de l'illa.

La segona expedició del Norvegia va arribar el 1928 amb la intenció d'establir una estació de ràdio meteorològica tripulada, però no es va trobar cap lloc adequat per a instal·lar-la. Tanmateix es van trobar que la cabana i l'asta de la bandera erigides l'any anterior havien estat destrossades pel mar. La tercera expedició del Norvegia, dirigida per Hjalmar Riiser-Larsen, va arribar a l'any següent i va construir una nova cabanya al Cap Circoncision i a Larsøya. L'expedició va realitzar la fotografia aèria de l'illa i va ser la primera expedició a l'Antàrtida en utilitzar avions. La Llei de Dependència, aprovada pel Parlament de Noruega el 27 de febrer de 1930, va establir l'illa de Bouvet com una dependència de Noruega, juntament amb l'illa de Pere I i la Terra de la Reina Maud. L'otàrid va ser protegit en i al voltant de l'illa el 1929 i el 1935 tots els pinnípedes de l'illa estaven protegits.

Història recent[modifica | modifica el codi]

Mapa de l'Illa Bouvet

El 1955, la fragata sud-africana Transvaal va visitar l'illa. Nyrøysa, una zona lliure de gel coberta de roques, la més gran de Bouvet, va ser formada entre el 1955 i el 1958, probablement per una esllavissada de terra. Un aterratge científic el 1978 va mesurar la temperatura del subsòl a 25 °C.L'illa va ser visitada pel vaixell de guerra britànic HMS Protector el 1964. A més dels estudis científics, un bot salvavides va ser trobat a Nyrøysa tot i que sense persones. El bot salvavides pertanyia a un vaixell de reconeixement científic i era tripulat per un grup de científics que provenien d'un vaixell més gran situat a la vora, que van arribar el 27 de novembre de 1958. A causa del mal temps van esperar tres dies però no van poder embarcar, i finalment van ser retirades en helicòpter. Tota l'illa i les seves aigües territorials estam protegides com a reserva natural des del 17 de desembre de 1971.

Des de la dècada del 1970, l'illa ha estat visitada per les expedicions antàrtiques noruecs. El 1977 es va construir una estació meteorològica automatitzada, i durant dos mesos del 1978 i del 1979 una estació meteorològica va estar habitada. L'Incident Vela va tenir lloc el 22 de setembre de 1979 al mar entre l'illa de Bouvet i l'illa del Príncep Eduard, quan el satèl·lit nord-americà Vela va registrar un flaix doble inexplicable, diversament interpretada com una prova nuclear, meteorits, o decisió de la instrumentació.

Al març de 1985, una expedició noruega va tenir un clima prou clar com per què tota l'illa fos fotografiada des de l'aire, donant com a resultat el primer mapa precís de tota l'illa 247 anys després del seu descobriment. A mitjans de la dècada del 1980, Bouvet, Jan Mayen i Svalbard van ser considerats com a llocs per primera vegada al nou Registre Naval Internacional de Noruega, però el registre del pavelló de conveniència es va establir en última instància a Bergen, Noruega el 1987. Diverses expedicions de radioaficionats de tipus DX s'han realitzat a l'illa. L'Institut Polar Noruec va establir una estació d'investigació de 36 metres quadrats a Nyrøysa el 1996, feta de contenidors de transport. El 23 de febrer de 2006, l'illa va experimentar un terratrèmol de magnitud 6.2 amb epicentre a uns 100 quilòmetres de distància, que va debilitar els fonaments de l'estació fent que fos emportada pel vent fins al mar. El 2007, es va afegir l'illa a la llista provisional de Noruega de les nominacions com a Patrimoni de la Humanitat com a part de la candidatura transnacional de la dorsal mesoatlàntica. Una nova estació d'investigació va ser enviada des de Tromsø a Noruega, a través de Ciutat del Cap, fins a Bouvet el 2014. La nova estació està dissenyada per a albergar a sis persones per períodes de dos a quatre mesos.

La pesca de krill a l'oceà Antàrtic està subjecte a la Convenció per a la Conservació dels Recursos Vius Marins Antàrtics, que defineix les quotes màximes de captura per a una explotació sostenible del krill antàrtic. Les enquestes realitzades el 2000 van mostrar una alta concentració de krill al voltant de l'illa de Bouvet. El 2004, Aker BioMarine es va adjudicar una concessió per a la pesca del krill, i les quotes addicionals es van adjudicar a partir del 2008 per a una captura total de 620.000 tones. Hi ha una controvèrsia pel que fa si les activitats pesqueres són sostenibles, particularment en relació amb el krill ja que és un important aliment per a les balenes. El 2009, Noruega va presentar davant la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar per estendre el límit exterior de la plataforma continental més enllà de 200 milles nàutiques que envolten l'illa.

L'expedició Hanse Explorer va visitar l'illa de Bouvet el 20 i 21 de febrer de 2012 com part de «l'Expedició pel Futur». L'objectiu de l'expedició era arribar al cim del punt més alt de l'illa, l'Olavtoppen. Els primers quatre escaladors (Aaron Halstead, Will Allen, Bruno i Jason Rodi) van ser els primers humans en pujar al pic més elevat. Una càpsula del temps que conté les visions superiors del futur per al 2062 va ser deixat enrere. Al matí següent, Aaron Halstead va portar cinc escaladors (Sarto Blouin, Seth Sherman, Chakib Bouayed, Cindy Sampson, i Akos Hivekovics) a la part superior.

Geografia[modifica | modifica el codi]

Bouvet és una illa volcànica que constitueix la part superior d'un volcà situat a l'extrem sud de la dorsal mesoatlàntica al sud de l'oceà Atlàntic. L'illa fa 9,5 quilòmetres de llargada per 7 d'amplada i cobreix una àrea de 49 quilòmetres quadrats, que inclou una sèrie de roques i petits illots, entre els quals hi ha una illa de mida considerable, Larsøya. Es troba al sud de la Convergència Antàrtica, i segons algunes definicions l'illa se situaria a l'oceà Antàrtic. L'illa de Bouvet és la més remota del món. Les terres més properes són la Terra de la Reina Maud de l'Antàrtida, a 1.700 quilòmetres al sud, i l'illa Gough, a 1.600 quilòmetres al nord. La ubicació habitada més propera és el cap Agulhas, Sud-àfrica, a 2.200 quilòmetres al nord-est.

Nyrøysa és una zona rocosa de 2 km de llargada per 0,5 d'amplada situada a la costa nord-oest de l'illa. Creada per una esllavissada de roques en algun moment entre el 1955 i el 1957, és el punt d'accés més fàcil de l'illa. És l'indret on hi ha l'estació meteorològica automàtica. La part nord-oest de la península és el Cap Circoncision. A partir d'allà, a l'est del Cap Valdivia, la costa es coneix com a Morgenstiernekysten. Store Kari és un illot situat a 1,2 quilòmetres a l'est del cap. Del cap Valdivia fins al sud-est del cap Lollo, a la part oriental de l'illa, la costa és coneguda com Victoria Terrasse. D'allà al cap Fie, a la part sud-est, la costa es coneix com a Mowinckelkysten. Svartstranda és una secció de sorra negra que fa 1,8 quilòmetres de llargada fins al cap Meteor, al sud del cap Fie. La costa sud de l'illa es coneix com a Vogtkysten i continua amb la Sjøelefantstranda. Davant del cap Catoodden, a la part sud-oest, es troba Larsøya, l'única illa de mida considerable després de Bouvet. La costa occidental des del cap Catoodden fins a Nyrøysa es coneix com a Esmarchkysten. A la meitat d'aquesta costa s'hi troba el cap de Norvegiaodden (cap de Noruega) i a 0,5 quilòmetres d'aquest hi hia els illots de Bennskjæra.

El 93% de la illa està coberta per glaceres, donant-li una forma de cúpula. La regió més elevada de l'illa és Wilhelmplatået, que es triba a l'oest del centre de l'illa. L'altiplà fa 3,5 quilòmetres d'amplada i està envoltat de diversos pics. El més elevat és l'Olavtoppen, de 780 metres sobre el nivell del mar, seguit del Lykketoppen (766 m) i el Mosbytoppane (670 m). Wilhelmplatået és també la caldera principal responsable de la creació de l'illa. L'última erupció va tenir lloc l'any 2000 aC, produint un flux de lava cap al cap Meteor. El volcà es troba en un estat de deteriorament. La temperatura de 30 centímetres sota la superfície és de 25 °C.

La llargada de línia de la costa de l'illa és de 29,6 quilòmetres. El desembarcament a l'illa és molt difícil, ja que normalment s'experimenta en alta mar i amb una costa escarpada. Durant l'hivern tota l'illa està envoltada de gel. El Punt Triple de Bouvet es troba 275 quilòmetres a l'oest de l'illa de Bouvet. És una triple unió entre la placa sud-americana del Sud, la placa africana i la placa Antàrtica, així com entre la dorsal mesoatlàntica, la dorsal del sud-oest de l'Índia i la dorsal Amèrica-Antàrtica.

Clima[modifica | modifica el codi]

L'illa està situada al sud de la Convergència Antàrtica, el que fa que tingui un clima polar marí dominat pels núvols i la boira. S'hi experimenta una temperatura mitjana de -1 °C, amb una mitjana al gener d'1 °C i una mitjana al setembre de -3 °C. Les temperatures mitjanes altes mensuals fluctuen poc durant tot l'any.

El pic de temperatura de 14 °C es va registrar al març de 1980, causada per la radiació solar intensa. Les temperatures puntuals de fins a 20 °C han estat registrades en un dia assolellat a les parets rocoses. L'illa experimenta predominantment un vent feble de l'oest.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  1. associats, Partal, Maresma i «Noruega no concedeix la independència als pingüins de l'illa de Bouvet» (en ca). VilaWeb.cat.