Abreviació

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una abreviació és un escurçament d'una paraula o expressió per estalviar espai en l'escriptura. Les abreviacions i acurtaments estan presents des dels manuscrits clàssics fins al llenguatge SMS d'Internet i són la base de la taquigrafia. Hi ha diversos tipus d'abreviacions: les abreviatures, les sigles, els acrònims i els acurtaments.

Les abreviatures es poden obtenir per diversos processos, però tots coincideixen en que les expressions abreviades han de ser marcades d'alguna forma, habitualment amb punt abreviatiu o, de vegades, barra: etc. per etcètera, c. o c/ per carrer... Han de llegir-se desenvolupant els elements com si no estiguessin abreviats. Ha de fer-se un ús molt moderat de les abreviatures i evitar la utilització supèrflua i innecessària; només s'han d'emprar en casos concrets que siguin proclius o tradicionals o quan ja se sap majoritàriament el significat complet de l'expressió abreviada.

La majoria de sigles es formen amb la inicial del mot o mots que conformen l'expressió (com EUA per Estats Units Americans, CD per compact disc) o les seves primeres lletres, cas en el que se les anomena preferentment acrònims.

Els acurtaments són supressions de fragments de mots per agilitzar i acurtar el missatge: tele per televisió. Pel seu caràcter irregular, normalment aquest procés es considera vulgar o col·loquial.

Segons el procediment, en resulten: abreviatures (abreviació per contracció, abreviació per suspensió), sintagmes abreujats (per contracció, per suspensió), mots escurçats (truncament per afèresi i/o síncope), acrònims (acronímia), mots creuats (per apòcope del primer element i afèresi del segon; per apòcope de tots els elements), sigles (siglació), suspensió per reticència (reticència), llenguatge SMS, símbols, abreviació per procediments irregulars (abreviació irregular).

Es pot distingir entre abreviatures personals i convencionals. Les primeres s'usen per raons d'economia de temps, per exemple pes prendre apunts o enviar missatges de mòbils (es basen en les normes usuals i per tant poden ser compreses per l'interlocutor amb ajuda del context). Moltes d'elles acaben sent convencionals, és a dir, d'ús general i fixat, com les usades en el llenguatge administratiu (c/ per carrer, per exemple).

Si l'abreviatura fusiona diverses paraules agafant només les inicials, es parla de sigles i s'escriuen en majúscula, com és el cas de moltes entitats i organitzacions (ONU, PSC...) Aquestes sigles poden tornar-se paraules comunes, especialment en el cas dels acrònims: làser, ovni...

Els símbols no són formes abreviatives, sinó elements científic-tècnics que substitueixen magnituds i mesures en fórmules i altres contextos especialitzats.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Viccionari Vegeu Abreviació en el Viccionari, el diccionari lliure.