Alison i Peter Smithson

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Robin Hood Gardens, Alison i Peter Smithson, acabat el 1972

Els arquitectes anglesos Alison Smithson (1928-1993) i Peter Smithson (18 de setembre 1923 - 3 de març 2003) junts formaren un equip d'arquitectura, sovint relacionats amb el Nou Brutalisme (especialment en l'arquitectura i la teoria urbana).

Peter va nàixer a Stockton-on-Tees al Nord-est d'Anglaterra, i Alison va nàixer a Sheffield, South Yorkshire. Es conegueren mentre estudiaven a la Universitat de Durham, i es casaren l'any 1949. Els dos entraren al departament d'arquitectura del London County Council, fins que s'establiren pel seu compte el 1950.

Treball[modifica]

El primer edifici seu conegut va ser el de la Hunstanton School, on utilitzaren el llenguatge modern de Ludwig Mies van der Rohe però encara més despullada, i amb una absència deliberada de refinament. Es situen entre els líders de l'anomenat Nou brutalisme. S'associaren amb el Team X i la seva revolta contra el Congrés Internacional d'Arquitectura Moderna (CIAM) del 1953, a causa del fet que ja consideraven les seves propostes com a desfassades.

Entre les seves contribucions més primerenques estan els seus carrers en el cel ("streets in the sky") on el tànsit i els vianants estan rigorosament separats, tema freqüent en la dècada dels seixanta. Eren membres de l'Independent Group, participant el 1953 a l'exposició Parallel of Life and Art del Institute of Contemporary Arts i a la This Is Tomorrow in 1956. A la llarga de la seva carrera publicaren molts dels seus treballs, incloent projectes no construïts, donant-los certa notorietat, almenys en el món de l'arquitectura i comparat amb l'escassa obra construïda.

Projectes construïts[modifica]

Desafortunadament, el complex de Robin Hood Gardens va patir alts costos de construcció associat al sistema de construcció, i alts nivells de criminalitat. Això va contrubuir a disminuir les possibilitats dels "streets in the sky" i també de la seua reputació d'arquitectes. Amb l'excepció del seu treball a Bath no tornaren a dissenyar cap altre edifici públic a Regne Unit. Es dedicaren als encàrrecs privats que els arribaven de l'estrangeri Peter Smithson a l'escriptura i a l'ensenyança (fou professor visitant a la Universitat de Bath entre els anys 1978 a 1990, i també tenia un màster a la Architectural Association School of Architecture).

Propostes no construïdes[modifica]