Ambrosia

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
L'aliment dels déus a l'Olimp (1530), plat de majòlica atribuït a Nicola da Urbino.
Per a altres significats, vegeu «Ambrosia (desambiguació)».

En la mitologia grega, l'ambrosia (en grec ἀμβροσία) és una substància associada als déus, considerada generalment el menjar o beguda d'aquests. La paraula deriva del grec ἀμ- (abans, 'no') i βροτός (brotόs, 'mortal') i significa, literalment, «immortalitat» .1 No obstant això, el britànic Arthur Woollgar Verrall (1851-1912), investigador clàssic , va negar que hi hagués algun exemple clar en què la paraula Ambrosios signifiqués necessàriament 'immortal', i va preferir interpretar-la com 'fragant', un sentit que al seu parer resulta més adequat. [cita requerida] en aquest cas, la paraula podria procedir del semític MBR ( 'ambre', compari amb 'ambre gris'), al qual les nacions orientals atribuïen propietats miraculoses.

WH Roscher creu que tant el nèctar com l'ambrosia eren tipus de mel i que el seu poder de conferir la immortalitat es deuria a les suposades propietats curatives i netejadores de la mel, i perquè la mel fermentada (hidromel) va precedir al vi com enteógeno en el món egeo.2 no obstant això, Onians assenyala que la mel té el seu propi nom en grec i no es considerava una substància sagrada, sinó comuna, a la lliure disposició dels homes. Després d'estudiar els passatges homèrics que esmenten l'ambrosia, Onians conclou que aquesta és una contrapartida divina de l'oli o greix que utilitzen els éssers humans, i que els déus la utilitzaven per a múltiples usos: menjar-(Od. 5. 93ss. I 199), rentar-se amb ella (Il. 14. 170), ungir el cos (Il. 16. 669ss., 679ss.), imbuirla als nassos d'un cadàver perquè aquest no es podreixi (Il. 19. 26, 38ss.) i introduir-la juntament amb nèctar al pit d'Aquil·les perquè aquest no pateixi els efectes del dejuni (Il. 19. 347 ss.). En l'Himne homèric a Apol·lo (versos 123ss.), L'ambrosia, encara líquida, es menja, i en l'Himne a Demèter la deessa ungeix el nen Demofonte amb ambrosia i d'aquesta manera l'alimenta (versos 235ss.). 3

També per A. Ballabriga (1997: 124) l'ambrosia és l'equivalent diví de l'oli, com (segons el parer de Onians i Ballabriga) el nèctar ho és del vi, tots dos substàncies líquidas.4

Segons Píndaro, una de les impietats de Tàntal va ser oferir als seus convidats l'ambrosia dels immortals, un robatori semblant al que va cometre Prometeu, com va assenyalar Karl Kerenyi (en Herois dels grecs). Circe va esmentar a Odisseu que un estol de coloms portava l'ambrosia a l'Olimp.

Per derivació, es va cridar Ambrosia (plural neutre) a certs festivals que se celebraven en honor de Dionís, probablement per la predominança dels banquets relacionats amb elles.

La ambrosia està relacionada amb l'amrita hindú, una beguda que conferia la immortalitat als déus.

Molts investigadors moderns com Danny Staples relacionen l'ambrosia amb el fong al·lucinogen Amanita muscaria.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ambrosia Modifica l'enllaç a Wikidata