Arsenoflorencita-(La)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de mineralArsenoflorencita-(La)
Fórmula química LaAl3(AsO4)2(OH)6
Epònim arsenoflorencite Tradueix, solució sòlida mineral i lantani
Localitat tipus llac Grubependity, Maldynyrd range, regió Polar dels Urals, República de Komi, Districte Federal del Nord-oest, Rússia
Classificació
Categoria arsenats
Nickel-Strunz 10a ed. 8.BL.13
Nickel-Strunz 9a ed. 8.BL.13
Nickel-Strunz 8a ed. VII/B.36
Dana 41.5.11.3
Heys 20.4.8
Propietats
Sistema cristal·lí trigonal
Estructura cristal·lina a = 7.0316(3) Å, c = 16.5151(8) Å
Simetria 3m (3 2/m) - hexagonal escalenohedral
Color blau, incolora
Duresa 3,5
Propietats òptiques uniaxial (+)
Índex de refracció nω = 1.740, nε = 1.750
Birefringència δ = 0,010
Més informació
Estatus IMA aprovat
Codi IMA IMA2009-078
Referències [1][2]
Modifica les dades a Wikidata

L'arsenoflorencita-(La) és un mineral de la classe dels arsenats, que va ser aprovat per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2010.

Característiques[modifica]

L'arsenoflorencita-(La) és un arsenat d'alumini i lantani, de fórmula química LaAl3(AsO4)2(OH)6. Pertany al grup de la dussertita, el qual pertany a la vegada al supergrup de l'alunita. Cristal·litza en el sistema trigonal formant cristalls romboedrals, pseudocúbics o tabulars. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3,5.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, l'arsenoflorencita-(La) pertany a "08.BL: Fosfats, etc. amb anions addicionals, sense H2O, amb cations de mida mitjana i gran, (OH, etc.):RO4 = 3:1" juntament amb els següents minerals: beudantita, corkita, hidalgoita, hinsdalita, kemmlitzita, svanbergita, woodhouseita, gallobeudantita, arsenogoyazita, arsenogorceixita, arsenocrandallita, benauita, crandallita, dussertita, eylettersita, gorceixita, goyazita, kintoreita, philipsbornita, plumbogummita, segnitita, springcreekita, arsenoflorencita-(Nd), arsenoflorencita-(Ce), florencita-(Ce), florencita-(La), florencita-(Nd), waylandita, zaïrita, arsenowaylandita, graulichita-(Ce), florencita-(Sm), viitaniemiita i pattersonita.

Formació i jaciments[modifica]

Es troba dins de cristalls de florencita-(Ce) i cristalls zonificats amb arsenoflorencita-(Nd) i crandallita, en nòduls rics en manganès en metasediments. Sol trobar-se associada a altres minerals com: zircó, quars, hematites, ardennita-(As), andalusita, sil·limanita, anortita, sericita, clinoclor, chernovita-(Y), monazita i minerals del grup de la gasparita. Va ser descoberta al llac Grubependity, a la regió Polar dels Urals (República de Komi, Districte Federal del Nord-oest, Rússia). També se n'ha trobat a la República Txeca i a Alemanya.

Referències[modifica]

  1. «Arsenoflorencite-(La)» (en anglès). Mindat. [Consulta: 18 octubre 2015].
  2. «Arsenoflorencite-(La)» (en anglès). Handbook of Mineralogy. [Consulta: 18 octubre 2015].