Aspiradora

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Una aspiradora.

Una aspiradora és un equip destinat a la captura de partícules sòlides utilitzant una bomba d'aire per crear un buit parcial que absorbeix la pols i qualsevol brossa petita.

A finals del segle XIX i principis del segle XX, van començar a aparèixer les primeres aspiradores, precursores dels aparells moderns.

El 1869, sorgeix la primera aspiradora, inventada per Ives McGaffey, accionat per una manivella. Altres aparells estaven proveïts d'un tub acabat per un bucal (amb un format idèntic als actuals) i la pols era bombejada manualment cap endins d'un petit contenidor.

El 30 d'agost de 1901, l'enginyer britànic Hubert Cecil Booth va patentar una màquina capaç de netejar la pols per aspiració, anomenada Puffing Billy. Es tractava d'un artefacte elèctric de grans dimensions. El gran èxit de Booth li arribà en rebre l'encàrrec de netejar la monumental catifa de l'abadia de Westminster.[1]

El 1906 James Spangler, un conserge d'uns magatzems de Canton (Ohio) que patia d'asma i l'hi perjudicava la pols que ell mateix aixeca en escombrar, col·locà una coixinera dins d'una caixa proveïda d'un raspall i hi afegí un pal d'escombra i el motor d'un ventilador vell, fins a obtenir un estrany aparell que era, en definitiva, com una aspiradora elèctrica.[1]

El 1907 va aparèixer la primera aspiradora elèctrica, inventada pel nord-americà James Spangler, empleat de l'empresa Hoover, la qual adquirí els drets de fabricació d'aquest invent el 1908. Les vendes, tímides al principi, es van incrementar amb un sistema promocional ideat per Hoover, consitent a deixar l'aparella prova durant deu dies, passats els quals, poques mestresses de casa estaven disposades a desfer-se'n.[1] Va ser un èxit internacional.

Les aspiradores van aparèixer ben aviat a Europa, principalment a Anglaterra i Alemanya, però, com tantes altres innovacions, van trigar a arribar al nostre país. El 1911 el diari La Vanguardia destacava amb admiració els avançats mètodes de neteja implantats a Berlín.[1]

Als anys 20 i 30, les aspiradores s'anunciaven correntment en diaris i revistes catalanes, com un producte dirigit a un públic selecte.[1]

El 1926 la Hoover va treure al mercat una de les seves més famoses aspiradores, la Hoover 700, un aparell més eficaç per llevar la pols de les catifes. A partir d'aleshores van anar apareixent diversos models però sense grans diferències. Només a partir dels anys 80 es van veure innovacions més concretes.

Al voltant de mitjans dels anys 60 del segle XX van aparèixer les aspiradores de mà, fàcils de transportar però molt menys potents.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Brotons, Ròmul. El triomf de la imaginació, 60 invents que han canviat el món (o gairebé). Barcelona: Albertí Editor, 2010, p. 21-22. ISBN 978-84-7246088-1. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Aspiradora Modifica l'enllaç a Wikidata