Auspici

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Auspici era l'observació dels ocells (el nom vol dir "signes de les aus") per poder interpretar els seus signes i fer els auguris.

Els auspicis els feien i els interpretaven els àugurs. Tant l'observació (auspici) com la seva interpretació (auguri) era objecte d'un cerimonial estudiat. Els signes es presentaven de cinc classes: signes dels ocells que foren inicialment els més freqüents sinó els únics; els signes del cel; els signes dels pollastres mentre menjaven; el signen d'algunes cries d'animals en la seva relació amb altres animals; i els signes en situacions de terror com un atac epilèptic o coses similars. Amb el temps l'examen de les visceres d'aus va esdevenir més important.

Els auspicis es van dividir després en maxima i minora, els primers els que afectaven als cònsols, dictadors, pretors i censors i els minora el que afectaven a qüestors i edils.

Al final de la república havien perdut importància i encara que August va intentar reviu-re'ls no va tenir èxit. Es van seguir fent auspicis i auguris fins al final del segle IV.