Ball de Dames i Vells de Tarragona

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Dames i Vells de Tarragona (2007)

El Ball de Dames i Vells és un ball parlat que forma part de les Festes de Santa Tecla de Tarragona.

És un ball popular de caràcter satíric, interpretat només per homes, amb un argument senzill i planer, i amb un llenguatge còmic, amb al·lusions eròtiques, gests obscens i paraules malsonants. La crítica als poders establerts és la seva essència. Cada 22 i 23 de setembre entre sarcasmes i ironies, es passa revista a tots aquells fets locals, nacionals, estatals i internacionals que al llarg de l'any destaquen per ser censurables. Encarna el més pur estil del Carnaval. En aquest ball, la música i la coreografia desenvolupen un paper complementari.

Història[modifica]

La primera referència d'aquest ball és de 1514 quan el formaven 16 personatges integrats dins del seguici. Posteriorment s'hi incorporaren altres personatges com el batlle i el rector (segles xviii-xix).

Amb la desaparició dels monopolis gremials, el 1813, els balls passen a ser representats per particulars. El parlament més antic que es conserva és de 1818, quan el ball estava format per 5 vells, 5 dames, el senyor batlle, el senyor rector, 2 dimonis, i músics que toquen la flauta, el violí i el bombo.

El ball desapareix a finals del segle XIX i no tornà a sortir de forma estable fins al 1922. El 1948 es van aturar les representacions i no es tornà a recuperar fins al 1981, de mans de la colla sardanista Joventut Tarragonina i dels alumnes de l'escola municipal de teatre i amb el suport de l'Ajuntament.

Actualment, el Col·lectiu de teatre necessari Trono Villegas és el responsable de les representacions. En el procés de recuperació es van posar les bases de l'estructura del text (versos heptasíl·labs-[sil·laba tònica]) i el ball dels personatges. En aquest aspecte cal destacar la feina de sistematització duta a terme per Oriol Grau i Josep Maria Salvadó i Urpí.

Cronologia[modifica]

 • 1514 tenim la primera referència al ball de Dames i Vells, a[1] amb 16 personatges, immers en el seguici.
 • El 1566 i el 1577 tenim referències també al joc dels vells amb la confraria dels bastaixos.
 • 1604 amb l'entrada de l'Arquebisbe Joan Vic figura el Joc de Ball dels Vells, que a més de ballades itinerants pels carrers, es fa una representació a la plaça St. Francesc (Plaça La Font) en un recinte delimitat, durant tres hores.
 • 1664 es diu explícitament que tots els integrants són homes. El Batlle i el Rector s'incorporen en els segles XVIII-XIX
 • 1695 ja figura com a Ball de Dames i Vells. Amb Carles III es va promulgar una Cèdula per prohibir els balls i entremesos.
 • 1813, desapareixen el monopolis gremials, i els balls del seguici passen a mans de particulars,
 • 1818 Llistat de components : 5 Vells 5 Dames Sr. Batlle Sr. Rector 2 Dimonis Músics : Flauta Violi Bombo El que toca el Bombo és Parón(manuscrit) "toca Perón" per fer canvis de parelles, iniciar balls, etc. El Primer parlament conservat.
 • 1886 la premsa arracona als Balls per "poco dignos de una capital de provincia" per ser na imatge del passat rural. Fins al 1922-23 no tornarà a sortir, tan sols el 1908 de forma esporàdica.
 • 1981 es recupera de forma definitiva, per part de la Colla Sardanista "Joventut Tarragonina" el Josep Mª Salvadó i l'Oriol Grau dos dels responsables que arribi als nostres dies amb gran vigència.
 • 1988 s'incorpora el Guardia Civil, com a representant de l'estament militar (Blasques).
 • 1990 es crea un cos de seguretat "La Catalana" per separar el nombrós públic, del Ball. Són les úniques dones del Ball de Dames i Vells.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]