Colla Jove Xiquets de Tarragona

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióColla Jove Xiquets de Tarragona Creu de Sant Jordi 1984
Cjxt.png

Lema El nostre camí (per la temporada 2017)
Dades bàsiques
Àlies La Jove
Tipus entitat castellers
Color camisa Morat
Fillols
Diada destacada Diada de Sant Magí (19 d'agost)
Diada del primer diumenge de festes (diumenge anterior a Santa Tecla)
Diada de Santa Tecla (23 de setembre)
Diada de l'Esperidió (dissabte més proper a Santa Úrsula)
Història
Fundació 1979; fa 39 anys (1979)[2][3]
Activitat
Millors castells 4 de 9 sense folre (carregat)
3 de 10 amb folre i manilles
3 de 9 amb folre i l'agulla
5 de 9 amb folre
Pilar de 8 amb folre i manilles
2 de 9 amb folre i manilles
9 de 8
Millor actuació 3de10fm, 5de9f, 9de8, Pde8fm (16/10/2016, Fira de Santa Teresa Vendrell)
Concurs 2a posició a la darrera edició
Organització i govern
Local 
Presidència Daniel Milà i Zaragoza (des de 2018)
Cap de colla Aleix Bordas i Casas (des de 2016)
Altres dades
Premi(s) Premi Creu de Sant Jordi (1994)

Web collajove.cat
Facebook: jovedetarragona Twitter: @JoveDeTarragona
Llista de colles castelleres
Modifica dades a Wikidata

La Colla Jove Xiquets de Tarragona és una colla castellera de Tarragona fundada el 1979. El color de la seva camisa és el morat. La seva seu social i local d'assaig es troba al número 23 del carrer del Cós del Bou de Tarragona, al Barri Antic de la ciutat, prop de la plaça de la Font. Els màxims castells assolits per la colla fins a l'actualitat són: el 3 de 10 amb folre i manilles, el 4d9 sense folre (carregat), el 3 de 9 amb folre i agulla, el 5 de 9 amb folre, el Pilar de 8 amb folre i manilles, el 2 de 9 amb folre i manilles i el 9 de 8.[4]

Història[modifica]

Orígens[modifica]

La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va ésser plantejada per primera vegada entre un grup de joves castellers dels Xiquets de Tarragona, car des de la unificació de les dues colles antigues de la ciutat (la Colla Vella i la Nova de Sant Magí), la colla resultant no havia aconseguit els castell pels quals[Cal aclariment] havia estat creada la nova colla.

El gener de l'any 1979 la colla es posà en marxa, buscaren gent de tots els àmbits socials, culturals amb l'objectiu de fer grans castells i de fer país. La primera actuació de la colla va ser el 4 de novembre d'aquell any a Cornudella, on els Brivalls de Cornudella els van apadrinar. Aquesta actuació va ésser sense camisa ni nom oficial. Un temps després es va acordar que el nom seria Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i que el color de la camisa seria el lila. Això comportà repercussions car el pacte de sang que es féu en unir les dues antigues colles estipulava que cap colla podria dur el lila ni el blau marí de color de camisa. Però finalment no succeí res respecte al color.[5]

De Cornudella al Concurs del 1984[modifica]

Any rere any la colla va anar incrementant el nombre de castellers i l'èxit era ja indiscutible. Des del 1980 fins al 1984 la colla va assolir perfectament tota la gamma bàsica de set, fet que va sorprendre a la colla rival, els Xiquets de Tarragona. Però es podria dir que gràcies a aquesta rivalitat els matalassers es van posar les piles i van descarregar per primer cop el 4 de 8 l'any 1981.

Després del 4 de 8 que la colla aconseguí carregar a la Bisbal del Penedès i descarregar a Santa Tecla, la colla es plantà al Concurs amb el 4 de 8, el 2 de 7 carregat i el pilar de 6 també carregat. Aquesta actuació els donà la tercera plaça al Concurs, per damunt dels Xiquets. [6]

Segona part de la dècada dels vuitanta[modifica]

Després del gran èxit del concurs la colla va patir un estancament tècnic, en el qual treballaren intensament per aconseguir descarregar altre cop el 4 de 8, i els costà molt el 3 de 7 per sota. És en aquesta època quan molta gent de la colla participà en la recuperació del Seguici popular, i també van arribar a la colla les primeres dones castelleres. [7]

Salt qualitatiu: 1990-1995[modifica]

1990: El tres de vuit de Sant Magí i el dos de vuit amb folre de Santa Tecla[modifica]

Després de la davallada, l'any 1990 la colla aconseguí descarregar per primer cop el 3 de 8 a la Diada de Sant Magí, convertint-se en la primera colla tarragonina que el descarregava des del segle XIX. Aquell mateix any es carregà i descarregà el primer castell folrat de la colla, el 2d8f. La colla va fer una gran campanya per folrar Tarragona, i el castell es va aconseguir carregar al primer intent durant la Diada de Santa Tecla. La Jove es convertia així en la primera colla de la ciutat en portar un folre a plaça. Pocs dies més tard el castell va ser descarregat al XIII Concurs de Castells, on la Jove aconseguiria la quarta posició.

1991-1992[modifica]

Durant aquest període la Colla Jove va aconseguir mantenir la categoria de vuit pisos, descarregant tant el 3d8 com el 4d8 i el 2d8f. Tot i això, faltava fer un pas endavant descarregant els tres castells en una mateixa diada, una fita que no s'aconseguiria fins al 1993. Cal destacar que la colla estava iniciant un procés d'aprenentatge que els permetria fer el salt definitiu als grans castells del moment, amb diades remarcables com el XIV Concurs de Castells del 1992, on s'aconseguí una preuada tercera posició i es tornava a fer podi després de 8 anys.

1993-1994: Salt als castells de 9[modifica]

L'any 1993 va suposar el salt definitiu de la Colla als grans castells, un objectiu que es perseguia des de feia temps. Durant aquella temporada la Jove es va agermanar amb la Muixeranga d'Algemesí.[8]

Fins a l'any 1993 la colla no havia aconseguir descarregar el 4d8, el 3d8 i el 2d8f en una mateixa diada, però durant la diada de Sant Magí es va trencar aquella malastrugança. Això provocà un salt de nivell respecte als Xiquets de Tarragona, així com un gran pas endavant trencant una barrera mental que no els permetia seguir avançant. Va ser així com la colla va començar a assajar amb intensitat castells superiors que ben aviat portaria a plaça. El 26 de setembre de l'any 93 la colla aconseguí per primer cop en la història de les colles tarragonines carregar el 4d9f i descarregar un superb 5 de 8. La colla es posicionava gairebé de forma inesperada entre les més grans del país.

L'any 94 la colla descarregà el primer castell de nou de la seva història. Tot i que la intenció inicial era que fos el 4d9f, finalment es va optar per portar a plaça el 3d9f. Així va ser com per Sant Magí la colla va optar per sortir de 3d9f, un castell que es descarregà enmig de l'eufòria de la plaça al primer intent. Pocs dies després la Jove el tornaria a descarregar a l'Arboç (primer del segle XX en aquesta vila), i completaria la tripleta màgica durant la diada de Santa Tecla (3d9f, 4d9f, 5d8), en el qual fou una diada memorable on es descarregà el primer 4d9f de la Colla. Aquesta revolució provocà que la colla comencés a assajar el 5d9f, un castell que d'ençà el segle XIX mai ningú havia dut a plaça.

Al concurs del 1994 la colla intentà per primer cop en la història el 5d9f, tot una fita en aquell moment, però quedà en intent. En aquell Concurs la colla va resultar segona després de la Vella per tretze punts, tot i haver fet una adctuació idèntica (3d9f, 4d9f, 5d8); la colla va tenir una petita penalització per haver fet un peu desmuntat de 4d9f. Després del Concurs, el 13 de novembre la colla organitzà una diada per fer el 5d9f, però la canalla relliscà i el castell caigué abans de carregar-se. Així es tancà la millor temporada de la història de la colla.

1995[modifica]

L'any 1995 la colla descarregaren tripletes màgiques per Sant Magí i l'Arboç i es tornà a plantejar el repte del 5 de 9 amb folre encara més fermament perquè els Minyons de Terrassa van anunciar que el tirarien per la Mercè. El castell tornà a caure abans de ser carregat durant la Diada de Santa Tecla i provocà una lesió medul·lar a un membre de la colla que es trobava al folre. Aquest fet afectà a la situació d'ànim de la colla, que entrà en una davallada progressiva.[9] Malgrat tot, la temporada no fou gens dolenta i s'aconseguiren fites com el primer pilar de 6 descarregat per la colla durant la diada de la Mercè (el mateix dia que els Minyons carregarien el primer 5d9f del segle XX).

De Sant Fèlix 1996 a la pèrdua dels castells de nou[modifica]

1996[modifica]

L'any 1996 la colla estava entrant en una davallada de nivell. Les caigudes de la temporada anterior havien minvat la moral dels castellers, que a més havien vist com una altra colla havia coronat el 5d9f abans que ells. Es va perdre el sentiment guanyador i molta gent va marxar de la colla. Malgrat les vicissituds la colla acceptà l'oferta de Vilafranca d'anar a Sant Fèlix i no decebé: 4 i 3 de 9 amb folre carregats i 2 de 8 amb folre. Aquesta fou la millor actuació de la temporada.

1997-1999[modifica]

En aquests anys, l'equip tècnic de la colla es renovà i malgrat que hi havia menys castellers la colla va descarregar el 4 de 8 amb el pilar i el 4 de 9 amb folre.

L'any 1998 la colla tornà a fer castells de nou per Sant Magí i a l'Arboç descarregà la tripleta màgica i el pilar de sis, convertint-se en la millor actuació de la colla. En aquest any la colla tornà a plantejar-se el 5 de 9 folrat, però tampoc s'aconseguí. També assajaren el 4 de 9 i el portaren a Concurs, però no estigué a nivell dels assajos i no s'aconseguí.

L'any 1999 només s'aconseguiren dos 3 de 9 amb folre i la quantitat de caigudes fou molt gran. Això comportà la sortida d'efectius i la dimissió del cap de colla.[10]

Anys de llenyes[modifica]

Els anys 2000-2002 van ésser marcats per la voluntat de la colla a recuperar els castells de nou, però no s'aconseguí. L'únic castell de nou aconseguit va ser durant el concurs del 2000 i va fer que la colla quedés per davant dels Xiquets de Tarragona.

L'any 2001 es descarregà l'únic 4 de 9 amb folre a l'Arboç i l'any 2002 no se'n completà cap ni un. Això provocar l'acceptació que s'havia tocat fons ique que el nivell de la colla era el mateix que feia deu anys.

Local de la Colla Jove

[11]

Tocant de peus a terra (2003-2007)[modifica]

Un cop assimilada la realitat, la colla féu mans i mànigues per tornar a aconseguir castells de nou. Es treballà durament amb el tronc i amb tota la colla per tal que es poguessin recuperar els grans castells. L'any 2003 es creà la diada de l'Esperidió, marc en el qual es provarien castells talismà per la colla. A la diada de Santa Tecla del 2003 es portaren a plaça el 5 de 8 i el 4 de 8 amb el pilar. Fet que la colla celebrà.

El 2004 s'aconseguí descarregar el 4 de 9 folrat i el 5 de 8 en una mateixa diada i al concurs es volgué fer el mateix però la canalla es despenjà.

L'any 2005 es carregaren dos 3 de 9 amb folre i es descarregaren vuit 5 de 8. L'any 2006 fortes desavinences provocaren que la colla perdés de nou els castells de nou.

L'any 2007 la colla va arribar a fer en vuit ocasions el 2 de 8 amb folre. Es va plantejar la possibilitat de dur castells de nou per Santa Tecla però no reeixiren. Al final de la temporada, el cap de colla, Ramon Borràs va dimitir del seu càrrec. Després d'un període d'assemblees va ser elegit nou cap de colla en Jordi Crespo.[12]

Inici del canvi (2008-2011)[modifica]

L'any 2008, amb la colla amb en Jordi Crespo de cap es va tornar a descarregar el 3 de 9 amb folre nou anys després de l'últim descarregat. També, per festes va carregar un 5 de 8, castell que feia dos anys que no es carregava. Al XII Concurs de Castells la colla va fer una de les millors actuacions de la temporada (2de8f, 3de9f, 5de8{c}). Al Vendrell va descarregar el 5 de 8.

L'any 2009 la colla va augmentar el nombre de castells de nou aconseguits, va actuar a les Santes, a Mataró, per Sant Magí es va carregar el 3 de 9 amb folre, fita que fou celebrada puix feia onze anys que la colla no feia un castell de nou a la Plaça de les Cols. Al Catllar es va fer el 5 de 8 i el 3 de 9 carregat. Per les festes de santa Tecla es va descarregar la tripleta màgica a Tarragona onze anys després.

La temporada 2010 va anar fent fins quan per Sant Magí, l'actuació es va haver de suspendre per raons climatològiques i la deixà amb un 5 de 8 i un 3 de 9 amb folre carregat. Al Catllar es va descarregar el 3 de 9 amb folre i, l'endemà a l'Arboç, la tripleta màgica, dotze anys després de l'última que va fer la colla fora de casa. Pel Primer diumenge de Santa Tecla la colla va aconseguir el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, però una lesió al 2 de 8 amb folre va fer aturar l'actuació per la colla. Quatre dies més tard, per la diada de Santa Tecla es va fer la tripleta per segon cop en l'any. Al XXIII Concurs de Castells es va fer la tripleta amb un intent de 5 de 9 amb folre que va caure quan entraven els sisens. La colla quedà en quarta posició. La setmana vinent, per Santa Teresa, al Vendrell es descarregava el sisè 3 de 9 amb folre de la temporada i es recuperava el 4 de 8 amb el pilar.

L'any 2011 en Jordi Sentís es va incorporar com a cap de colla, per Sant Joan es va veure un 5 de 8 força matiner que només va quedar en carregat. A Torredembarra es va descarregar el primer 3 de 9 amb folre de la temporada, aquell juliol se'n van descarregar dos més, un a Vilallonga del Camp fent que es convertís en plaça de 9. El 15 d'agost durant les festes del Cós del Bou la colla va carregar un altre 3 de 9 amb folre fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera. Al Catllar, el 27 d'agost la colla plantava una altra tripleta essent la segona plaça de fora de Tarragona que l'hagués vist. El 18 de setembre a la plaça de la Font de Tarragona es va tornar a intentar el 5 de 9 amb folre sense aconseguir l'objectiu, però, a diferència dels altres intents aquest es va poder desmuntar sense fer llenya. Finalment el 23 de setembre, durant la Diada de Santa Tecla, la colla va carregar el 5 de 9 amb folre per primera vegada, essent aquesta la primera construcció de gamma extra de la història de la colla.[13][14]

Consolidació de la Gamma Extra (2012-2015)[modifica]

L'any 2012 era el posterior al primer gamma extra carregat per la colla i començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es van descarregar dos castells que mai s'havien fet a aquelles alçades de la temporada. A Gràcia es descarregava el 2 de 8 amb folre i, quinze dies després El Vendrell veia el primer 4 de 8 amb el pilar descarregat de la colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix, es va sortir amb la tripleta màgica descarregada després d'un mes d'agost irregular. Es va assolir la millor diada de la colla durant el primer diumenge de festes amb el 3 i 5 de 9 amb folre, el 9 de 8 i el pilar de 6.

Al XXIV Concurs de Castells l'ambició era voler repetir l'actuació de Santa Tecla però descarregant tots els castells. Finalment no es va poder completar el 5 de 9 amb folre i s'acabava amb la quarta plaça. Una setmana després, el 14 d'octubre, per la Diada de Santa Teresa, al Vendrell es milloraven els registres, tot descarregant el primer 5 de 9 amb folre. Aquest castell fou acompanyat pel 9 de 8, el tercer del seu historial, el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre.

El 24 de juny de 2013 es va començar fort amb un 3 de 9 amb folre gesta que es va repetir nombrosament durant el transcurs de la temporada. A Vilanova es va fer la tripleta vilafranquina més matinera. Per Sant Magí la colla va descarregar un 9 de 8, primer castell de gamma extra a la plaça de les cols en l'època moderna. Al Catllar es va igualar la fita de l'octubre anterior descarregant-hi un 5 de 9 amb folre, el més matiner de la història, molt bo de mides acompanyat del 3 de 9 amb folre i el nou de vuit. El mes de setembre no es va fer menys i, pel primer diumenge de festes es va fer la mateixa actuació que al Catllar (3de9f, 5de9f, 9de8, Pde7f). Una setmana després per la patrona es van descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre i es va veure el primer intent de pilar de 8 amb folre i manilles de la història de la colla, però no reeixí. Al Mercadal, a Reus, es va fer la tripleta vilafranquina i l'endemà al Serrallo un 3 de 9 amb folre, convertint-hi la Plaça del Bisbe Bonet en una de nou. La colla va decidir anar a totes per Santa Teresa i hi va descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre. En aquella ocasió es va carregar i es va obrir un nou objectiu per la colla. Les manilles. En l'últim els últims compasos de la temporada, la colla va realitzar el primer assaig de 3d10fm de la seva història.[15]

El 2014 va començar fort, a Sant Jordi s'estrenaven amb els castells de 8 i a Gràcia, el 18 de maig feien el 5de8 més matiner de la seva història i el pilar de 6. Al Vendrell el 8 de juny van fer el 3de9 amb folre i a Sant Joan hi afegien el 4de8 amb el pilar. A Terrassa feien la primera tripleta i també descarregaven el pilar de 7 amb folre. A Torredembarra feien per primer cop a la història el 3de8 amb el pilar. El 2 d'agost a Vilanova i la Geltrú fan el 9de8, el primer Gamma Extra de l'any. A Sant Magí descarreguen el 5de9 amb folre més matiner de la història. EL dia 30 d'agost a la Plaça de la Vila vilafranquina fan la milor actuació de la seva història fins al moment, descarregant el 3de9f, el 5de9f, el 9de8 i carregant el pde8fm. Per la Diada del Primer diumenge de festes carreguen el primer i únic 2de9 amb folre i manilles i descarreguen un altre cop el 5de9f. El dia de la patrona igualen la millor diada de la seva història. Per la Mercè completen el 5d8 i el 3d9f i el pilar caminant arriba a l'ajuntament.

Al XXV Concurs de castells de Tarragona celebrat el 5 d'octubre del 2014 la Colla Jove Xiquets de Tarragona va carregar amb èxit el seu primer 3 de 10 amb folre i manilles a la quarta ronda del concurs convertint-se així en la quarta colla castellera en haver assolit aquesta construcció. En aquesta mateixa actuació, la Jove va descarregar el 9d8 i l'onzè 5 de 9 amb folre consecutiu. També va provar, sense èxit, el seu primer 3 de 9 amb folre i el pilar, quedant-se en tercera posició, un lloc per davant dels Xiquets de Tarragona. Fins ara, es tracta de la segona millor diada de la colla si no es tenen en compte els pilars.

L'any 2015 va supsosar el segon any de mandat de Carles Ribas. Durant aquesta temporada es van aconseguir fites com el primer 4de9f fora dels Països Catalans, descarregat a Milà en el marc de l'exposició universal. Es féu la tripleta màgica més matinera de la colla el dia de Sant Joan. La gamma extra arribà per Sant Magí, quan es van descarregar tant el 9de8 com el 5de9f. A la ronda de pilars es descarregà el primer Pde7f de l'època moderna a la Plaça de les Cols. La setmana següent al Catllar la colla completava la millor actuació de la seva història fins al moment (i que també és la segona millor diada, comptant pilars) amb el 3de9f, 5de9f (l'últim del rècord dels 14 consecutius), 9de8 i el primer Pde8fm descarregat. Per Santa Tecla la sort no acompanyà, i la colla va signar una de les actuacions més dures de la seva història. El primer diumenge de festes va quedar segellat amb 5de9f(c), 3de10fm(i), 4de9f(id), 4de9f(i), aquell 5de9f carregat va suposar la primera caiguda d'aquest castell des del 2012. El dia de Santa Tecla tampoc va acompanyar la sort, es va fer 3de9f, 5de9f(id), 5de9f(i), 4de8. Per acabar d'arrodonir la mala festa major, el pilar caminant no va arribar a l'ajuntament. Després d'unes setmanes de descans la colla es va plantar al Vendrell on va recuperar la tripleta amb el 4de8p i va carregar el Pde8fm. Dues setmanes després, per l'Esperidió, es va recuperar el 5de8 i es va tornar a carregar el Pde8fm, que va quedar a pocs segons de completar-se.

A l'Olimp Casteller (2016-)[modifica]

2016[modifica]

La Colla va arribar a la temporada del 2016 sent la dominadora especial del 5d9f i del 9d8, i havent descarregat el Pd8fm. Tot i això, a conseqüència de les caigudes amb el 5 folrat, l'estat d'ànim de la Jove era molt baix. La temporada començava amb el relleu en la direcció: Aleix Bordas entrava com a nou cap de colla, mentre que l'organització ja fixava els objectius per final d'any, molt ambiciosos. Tot i alguna ensopegada durant el mes de juny que feia preveure una temporada dolenta, la Jove va descarregar el 9d8 i el segon Pd8fm a Vilanova, els dos primers GE de la temporada. La diada de Sant Magí tenia com a principal objectiu descarregar el primer pilar de 8 a la ciutat de Tarragona, però no es va poder assolir en quedar en carregat en una actuació gens dolenta: 3d9f, 5d9f, 9d8 i Pd8fm(c). Es tractava del primer Pd8fm que es veia a la Plaça de les Cols en 138 anys. Repetició de diades a El Catllar i l'Arboç (5d9f, 4d9f, 9d8 i Pd7f). Tot plegat feia que la Colla Jove es presentés a Santa Tecla i a les portes del Concurs amb l'estat d'ànim renovat i amb ganes de superar la barrera del 5d9f. Així va ser com, a la Diada del Primer Diumenge de Festes, es va intentar sense èxit el segon 3d9fp (actuació: 5d9f, 3d9fp(i), 4d9f, 9d8 i Pd8fm(c) ). Tot i això, a la Diada de Santa Tecla a la Plaça de la Font la Colla Jove va carregar el 3 de 9 amb folre i pilar per primera vegada, en la qual és la seva quarta millor diada (sense els pilars): 5d9f, 3d9fp(c), 9d8 i Pd5. A la Diada de la Mercè es van descarregar el 3d8 i el 9d7, i el pilar caminant va arribar a l'Ajuntament en un dia en què, per primera vegada des de l'any 2012, també ho van fer els de les altres colles. Mentrestant, els assajos se centraven en provar castells top com el 3d10fm, el 3d9fp (ambdós preparats pel XXVI Concurs de Castells), el 4d9sf i un castell mai intentat per ningú, com és el 9 de 9 amb folre.

Així va ser com la Jove es va plantar al XXVIè Concurs de Castells de Tarragona, amb la moral molt alta i amb bons castells. El 5d9f de sortida va ser seguit pel primer 3d9fp descarregat de la història de la colla (fins al moment, només Vilafranca l'havia descarregat), i el segon 3d10fm, un castell que quedaria en intent. Finalment, un 9d8 va fer que la Colla quedés a la segona posició, per darrere dels Castellers de Vilafranca i per davant de la Vella de Valls. Des de l'any 1994 que no assolia aquesta posició. Havia quedat el castell de 10 pisos en intent, molt a prop de carregar-se, però la Colla Jove ja tenia vint 5d9f descarregats, el primer 3d9fp de la seva història i una preuada segona posició. És, fins al moment, la seva tercera millor actuació, sense comptar pilars.

I finalment, després d'haver-lo carregat dos anys abans i d'haver-lo intentat sense èxit en les dues últimes temporades, la Colla Jove va descarregar per primer cop el 3d10fm, sent la quarta colla del món casteller que descarrega un castell de 10 pisos. Després del Concurs, a la Colla li havia quedat aquest castell pendent, i es van presentar a la Plaça Vella del Vendrell amb la intenció de fer-la la novena plaça de 10 del país. I de sortida. A la mateixa Diada de Santa Teresa la colla va signar la millor actuació de la seva història, amb pilars i sense. Va descarregar el 5d9f, va intentar el 3d9fp i va descarregar el 9d8 i el tercer Pd8fm de la seva història (el primer del Vendrell després que la mateixa Colla el carregués tres anys abans).

2017[modifica]

La temporada 2017 va començar amb el gamma extra descarregat més matiner de la història de la Colla, el 9d8 assolit per la diada de Sant Joan (24 de juny) a la Plaça de la Font. Durant aquest mateix mes de juny la Colla va assajar per primera vegada en la seva història el 4d10fm. El 2 de juliol (Diada de Festa Major de Terrassa) la colla va carregar el 5d9f en el seu intent més matiner. El castell va començar a patir des del principi, i amb una feina titànica del folre va poder carregar-se (va caure quan començaven a sortir sisens). El 29 de juliol a Vilanova la Jove va viure un interessant duel amb Castellers de Vilafranca; en primer lloc va descarregar el primer 5d9f de la temporada després que els Verds carreguessin el 3d10fm, i en ronda de pilars ambdues colles se'ls hi va presentar l'oportunitat de descarregar el pd8fm número 100 de la història dels castells. Vilafranca no va poder assolir aquesta fita fent un intent desmuntat del gran espadat, mentre que la Jove el va poder descarregar, sent també el primer de la temporada.

La següent diada important era la de Sant Magí, però aquesta es va haver de suspendre per precaució a causa dels atemptats terroristes de Barcelona i Cambrils. La Jove estava treballant per portar el 2d9fm a la diada, un castell que s'havia convertit en l'autèntica bèstia negra de la Colla. Tot i no poder portar-lo per Sant Magí, la Jove el descarregaria per primera vegada a la seva història a la Diada d'El Catllar, que també veuria els segons 5d9f i pd8fm descarregats de la temporada. Cal destacar la fita, ja que la Jove estava immersa en un cert estat de pessimisme davant la caiguda del 2d8f setmanes abans a la diada de Llorenç del Penedès, on semblava que es diluïen les possibilitats de descarregar el dos enmanillat. Per aquesta mateixa diada d'El Catllar es presentava l'oportunitat de tirar també el 3d9fp, un castell que s'havia treballat amb intensitat, però es va decidir fer una aposta segura fent el 9d8 per arrodonir una gran diada. L'endemà de la Diada de l'Arboç es va descarregar el 5d9f i carregar el pd8fm.

Amb la moral pels núvols, la colla encarava el tram final de temporada amb el dilema d'haver d'escollir entre diversos grans castells que s'estaven assajant i que encara no s'havien portat a plaça aquella temporada (3d10fm, 3d9fp i 4d9). A la diada del Primer Diumenge de Festes s'optà per obrir de 5d9f, un castell que la colla feia de memòria i que s'havia convertit en un valor segur. A segona ronda es va encarar el gran repte de la diada, el 3d10fm. El castell va pujar molt remenat, i tot i una defensa titànica va acabar cedint quan ja sortien sisens. La caiguda va suposar un cop molt dur per la colla, que va haver de rebaixar pretensions i va apostar pel 4d9f a tercera ronda. Tot i això, la Jove va arrodonir una diada gens dolenta descarregant el pd8fm, essent l'única colla que el descarregà en aquella diada i el primer que la Jove completava a Tarragona. La diada de Santa Tecla s'encarà amb la ràbia al cos per la caiguda del Primer Diumenge, i la colla hi fa una actuació remarcable descarregant-hi el 5d9f, el 2d9fm (el primer que la colla descarregava a Tarragona i el segon del seu historial) i un altre pilar de 8, i carregant el 3d9fp.

A la Diada del Mercadal s'hi tornà a descarregar el 5d9f, permetent a la colla encarar la Diada de Santa Teresa al Vendrell amb optimisme. Aquella diada fou la cirereta d'una gran temporada per la Colla Jove, ja que allà s'hi carregà el primer 4d9 de la història de la colla i de la plaça Vella, a més d'uns altres 5d9f i pd8fm.

Millors diades[modifica]

Aquesta és una llista de les millors diades de la Colla, ordenades segons els punts que atorga la Taula de Puntuacions del Concurs de Castells 2018. S'hi tenen en compte els 3 millors castells assolits i el pilar final:

Dia Diada Plaça Actuació Altres colles Observacions
1 16-10-2016 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 3d10fm, 5d9f, 3d9fp(i), 9d8, Pd8fm Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 3d10fm descarregat per la Colla.
2 23-

09-

2017

Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(c), 2d9fm, Pd8fm Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Segon 2d9fm descarregat per la Colla, i primer descarregat a Tarragona
3 17-09-2017 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d10fm(c), 4d9f, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona Primer 3d10fm carregat per la Colla a la Plaça de la Font. Primer Pd8fm descarregat per la Colla a Tarragona.
4 15-10-2017 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 5d9f, 4d9(c), 4d9f, Pd8fm Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 4d9 carregat per la Colla 19 anys després del primer i únic intent (1998).
5 26-08-2017 Diada de Festa Major d'El Catllar Plaça de la Vila, El Catllar 5d9f, 2d9fm, 9d8, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer 2d9fm descarregat per la Colla.
6 22-08-2015 Diada de Festa Major d'El Catllar Plaça de la Vila, El Catllar 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer Pd8fm descarregat de la Colla Jove. És també el 14è 5d9f descarregat de forma consecutiva per la Colla (fi de la rauxa).
7 29-07-2017 Diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú Plaça de la Vila, Vilanova i la Geltrú 9d8, 5d9f, 4d9f, Pd8fm Castellers de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova És el Pd8fm decarregat número 100 de la història dels castells.
8 30-08-2014 Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès 9d8, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca
9 23-09-2014 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 9d8, 2d9fm(i), 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo
10 27-

28-

2017

Diada de Festa Major de l'Arboç Plaça de la Vila,

L'Arboç

5d9f, 9d8, 4d9f, Pd8fm(c), Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de l'Arboç
11 05-10-2014 XXV Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 9d8, 5d9f, 3d9fp(i), 3d10fm(c), Pd5 Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. Primer intent de 3d9fp de la Jove. Primer 3d10fm carregat per la Colla. És la quarta colla del món casteller que assoleix un castell de 10 pisos.
12 19-08-2016 Diada de Sant Magí Plaça de les Cols, Tarragona 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer Pd8fm vist a la Plaça de les Cols en 138 anys.
13 18-09-2016 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(i), 4d9f, 9d8, Pd8fm(c) Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona
14 13-10-2013 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 4d9f, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer Pd8fm carregat per la colla.
15 30-07-2016 Diada de la Mare de Déu de les Neus Placa de la Vila, Vilanova i la Geltrú 3d9f, 4d9f, 9d8, Pd8fm Bordegassos de Vilanova, Castellers de Vilafranca
16 02-10-2016 XXVI Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 5d9f, 3d9fp, 3d10fm(i), 9d8, Pd5 Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. Primer 3d9fp descarregat per la Colla Jove. És també el 20è 5d9f descarregat per la colla.
17 23-09-2016 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(c), 9d8, Pd5 Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer 3d9fp carregat per la Colla Jove.
18 14-09-2014 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 3d9f, 2d9fm (c), 5d9f, Pd7f Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona Primer 2d9fm carregat (és el primer intent de la seva història també).
19 14-10-2012 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 3d9f, 5d9f(id), 5d9f, 9d8, Pd7f Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 5d9f descarregat per la Colla Jove.

Estadística[modifica]

Estadística dels castells intentats per la Colla des de la Gamma extra fins a la Gamma alta de vuit. Per ordre d'importància segons la Taula de Puntuacions del Concurs de Castells.

Última actualització: Diada de l'Esperidió (21/10/17)

Gamma extra

Núm. CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 4 de 9 sense folre 0 1 1 (1/0)
2 3 de 10 amb folre i manilles 1 2 2 (2/0)
3 3 de 9 amb folre i l'agulla 1 2 3 (3/0)
4 5 de 9 amb folre 28 4 12 (8/4)
5 Pilar de 8 amb folre i manilles 8 8 1 (1/0)
6 2 de 9 amb folre i manilles 2 1 1 (1/0)
7 9 de 8 26 1 1 (0/1)

Gamma bàsica de nou

Núm. CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 3 de 9 amb folre 113 22 19 (13/6)
2 4 de 9 amb folre 69 9 31 (14/17)

Gamma alta de vuit

Núm CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 5 de 8 amb l'agulla 0 1 0
2 3 de 8 amb l'agulla 7 0 1 (1/0)
3 4 de 8 amb l'agulla 38 14 11 (6/5)
4 5 de 8 159 15 14 (9/5)
5 Pilar de 7 amb folre 31 6 3 (2/1)
6 2 de 8 amb folre 125 23 12 (8/4)
7 7 de 8 4 0 0

La Jove al Concurs de Castells[modifica]

Any Posició Descarregat Carregat Intent / Int. Desmuntat Puntuació Altres colles + Millors castells concurs
1980 13 Pd5

2d6

3d6ps

4d6a

600 Guanyadors: Colla Joves Xiquets de Valls (3.598 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Castellers de Vilafranca

-

12ns: Colla de Mar de Vilanova

14ns: Brivalls de Cornudella

-

5 Millors castells: 2d8f, 5d8 (c), 3d8, 4d8, 2d7.

1982 6 3de7ps

5d7

4d7a

pd5ps

2d7 (i)

3d7ps (i)

2.390 Guanyadors: Colla Vella dels Xiquets de Valls (4.910 pts)

2ns: Castellers de Vilafranca

3rs: Xiquets de Tarragona

-

5ns: Nois de la Torre

7ns: Castellers de Sitges

-

5 millors castells: 4d9f (c), 2d8f, 3d8, 4d8, 2d7.

1984 3 4d8 2d7

Pd6

Pd6 (i) 3.250 Guanyadors: Colla Vella dels Xiquets de Valls (4.900 pts)

2ns: Castellers de Vilafranca

-

4ts: Colla Joves Xiquets de Valls

-

5 millors castells: 4d9f (c), 2d8f, 3d8, 4d8, Pd6 (c).

1986 5 2d7

5d7

4d8 Pd6 (i)

Pd6 (i)

2.830 Guanyadors: Colla Vella dels Xiquets de Valls (5.700 pts)

2ns: Colla Joves Xiquets de Valls

3rs: Castellers de Vilafranca

-

4ts: Xiquets de Tarragona

6ns: Xiquets de Reus

-

5 millors castells: 3d9f (c), 4d9f (c), 5d8, 2d8f (c), 3d8.

1988 6 2d7 4d8

3d7ps

3d8 (i)

3d8 (i)

3d7ps (i)

2.870 Guanyadors: Colla Joves Xiquets de Valls (6.060 pts)

2ns: Castellers de Vilafranca

3rs: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

5ns: Xicots de Vilafranca

7ns: Xiquets de Reus

-

5 millors castells: 3d9f (c), 4d9f (c), 2d8f, 2d8f (c), 3d8.

1990 4 2d8f

5d7

4d8 3d8 (i)

3d8 (i)

3.320 Guanyadors: Colla Joves Xiquets de Valls (6.178 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Castellers de Vilafranca

-

5ns: Castellers de Barcelona

-

5 millors castells: 3d9f, 4d9f (c), 2d8f, 3d8, 4d8.

1992 3 2d8f

3d8

5d7

4d8 (i)

4d8 (i)

3.500 Guanyadors: Colla Joves Xiquets de Valls (6.997 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

4ts: Castellers de Vilafranca

-

5 millors castells: 3d9f, 4d9f, 5d8, 2d8f, 2d8f (c).

1994 2 3d9f

4d9f

5d8

5d9f (i)

4d9f (i)

18.207 *Canvi en la puntuació

Guanyadors: Colla Vella dels Xiquets de Valls (18.220)

3rs: Colla Joves Xiquets de Valls

-

5 millors castells: 3d9f, 4d9f, 4d9f (c), 5d8, 2d8f.

1996 5 5d8

2d8f

4d8

4d8f (id)

4d9f (id)

2d8f (i)

11.950 Guanyadors: Castelles de Vilafranca (20.257 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Colla Joves Xiquets de Valls

-

4ts: Xiquets de Reus

6ns: Xiquets de Tarragona

-

5 millors castells: 2d9fm, 3d9f, 4d9f, 5d8, 2d8f.

1998 3 4d8a 3d9f

4d9f

4d9sf (i) 16.717 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (25.410 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

4ts: Colla Joves Xiquets de Valls

-

5 millors castells: 4d9fa, 5d9f, 2d9fm, 5d9f (c), pd8fm (c).

2000 4 2d8f

4d8

3d9f

5d8

4d8 (i) 14.496 Guanyadors: Colla Vella dels Xiquets de Valls (30.400 pts)

2ns: Colla Joves Xiquets de Valls

3rs: Castellers de Vilafranca

-

5ns: Xiquets de Tarragona

-

5 millors castells: 3d10fm (c), 4d9sf (c), 4d9fa, 5d9f, 2d9fm.

2002 5 2d8f

3d8

4d8a 3d9f (i)

4d9f (i)

12.710 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (32.186 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Capgrossos de Mataró

-

4ts: Colla Joves Xiquets de Valls

6ns: Castellers de Barcelona

-

5 millors castells: 3d10fm (c), 4d9fa, 5d9f, 4d9fa (c), 3d9f.

2004 5 4d9f

3d8

5d8 14.065 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (29.490 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Colla Joves dels Xiquets de Valls

-

4ts: Capgrossos de Mataró

5ns: Xiquets de Tarragona

-

5 millors castells: 2d8sf (c), 4d9fa, pd8fm, 5d9f (c), 3d9f.

2006 6 2d8f

3d8

4d8

3d9f (i)

5d8 (id)

1.049 *Canvi en la puntuació

Gaunyadors: Castellers de Vilafranca (5.754 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Colla Joves dels Xiquets de Valls

.

5ns: Capgrossos de Mataró

7ns: Xicots de Vilafranca

-

5 millors castells: 2d8sf (c), 4d9fa, 5d9f, 4d9fa (c), 5d9f (c).

2008 5 3d9f

2d8f

5d8 1.713 Gaunyadors: Castellers de Vilafranca (5.997 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

3rs: Colla Joves dels Xiquets de Valls

-

4ts: Capgrossos de Mataró

6ns: Castellers de Sants

-

5 millors castells: 2d8sf (c), 4d8sf (c), 4d9fa, pd8fm, 5d9f (c).

2010 4 3d9f

4d9f

5d8

5d9f (i) 2.163 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (4.795 pts)

2ns: Colla Joves Xiquets de Valls

3rs: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

5ns: Capgrossos de Mataró

-

5 millors castells: 4d9fa, 5d9f, 5d9f (c), pd8fm (c), 3d9f.

2012 4 9d8

3d9f

4d9f

5d9f (i) 5.178 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (15.197 pts)

2ns: Colla Joves Xiquets de Valls

3rs: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

5ns: Capgrossos de Mataró

-

5 millors castells: 2d8sf, 4d9sf, 5d9f, 3d9fa (c), 4d9fa (c)

2014 3 5d9f

9d8

3d10fm 3d9fa (i) 5.235 *Canvi de puntuació

Guanyadors: Castellers de Vilafranca (6.025 pts)

2ns: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

4ts: Xiquets de Tarragona

-

5 millors castells: 3d10fm (c), 2d8sf (c), 3d9fa, 4d9fa, 5d9f.

2016 2 3d9fa

5d9f

9d8

3d10fm (i) 4.985 Guanyadors: Castellers de Vilafranca (7.080 pts)

3rs: Colla Vella dels Xiquets de Valls

-

5 millors castells: 4d10fm, 3d10fm, 4d9sf, 4d10fm (c), 2d8sf (c).

Caps de Colla[16][modifica]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Esteve Sesplugues "Estevet" (1980 - 1981)
 • Josep Pedrola "Garrofeta" (1981 - 1982)
 • Francesc Gòmez "Cisco" (1982 - 1983)
 • Jordi Olivan (1983 - 1988)
 • Joan Aregio (1988 - 1991)
 • Carles Xavier Gòmez (1991 - 1992)
 • Ferran Ventura (1992 - 1997)
 • Joan Ramon Ocaña (1997 - 1999)
 • Maurici Preciado (2000)
 • Albert Grau (2000 - 2004)
 • Joan Ramon Ocaña (2004 - 2006)
 • Ramon Borràs (2007)
 • Jordi Crespo (2008-2010)
 • Jordi Sentís Masllorenç (2011-2013)
 • Carles Ribas Batet (2014-2015)
 • Aleix Bordas Castells (des de 2016)

Presidents[17][modifica]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Joaquim Mas (1980 - 1981)
 • Magí Garcia (1981 - 1982)
 • Manel Sanromà (1982 - 1983)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1983 - 1984)
 • Jordi Sentís (1984 - 1985)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1985 - 1988)
 • Pau Ricomà (1988 - 1990)
 • Joan Olivan (1990 - 1991)
 • Xavier Altès (1991 - 1992)
 • Joan Aregio (1992 - 1995)
 • Miquel Vendrell (1995 - 1997)
 • Rafael Fernàndez (1997 - 1999)
 • Jordi Maixé Ceballos (1999)
 • Pau Ricomà (1999 - 2003)
 • Anna Guasch (2003 - 2004)
 • Joan Olivan (2004 - 2006)
 • Joan Salvadó Monterrubio (2007)
 • Jordi Grau (2008-2010)
 • Albert Grau (2011-2013)
 • Sergi de los Ríos (2014-2015)
 • Xavier Sentís Masllorenç (des de 2016)

Viatges i sortides[modifica]

A més de les actuacions als Països Catalans, la Colla també ha actuat fora de les fronteres catalanes, tant a l'estat espanyol com en altres països:

Actuacions a Espanya:

Actuacions a Europa:

Referències[modifica]

 1. «Els mítics Brivalls de Cornudella, a punt de renéixer de les cendres». Nació Digital, 13-03-2013. [Consulta: 30 març 2016].
 2. «Colla Jove Xiquets de Tarragona». Webcasteller. [Consulta: 30 març del 2016].
 3. Miralles i Figueres, Eloi. Fem pinya! Els castells, símbol i expressió del nostre poble. Barcelona: Diàfora, 1981. ISBN 84-85205-37-5. 
 4. «3de10fm carregat». [Consulta: 7 octubre 2014].
 5. Història de la colla des de l'inici Colla Jove, 2014,
 6. Història de la colla des del 1980 Colla Jove, 2014,
 7. Història de la colla des del 1985 Colla Jove, 2014,
 8. «La Muixeranga d'Algemesí i la Colla Jove de Tarragona fan 24 anys d'agermanament». RiberaExpress, 2017 [Consulta: 12 juny 2017].
 9. Història de la colla des del 1990 Colla Jove, 1990,
 10. Història de la colla des del 1997 Colla Jove, 2014,
 11. Història de la colla des del 1996, Colla Jove, 2014,
 12. Història de la colla des del 2003 Colla Jove, 2014,
 13. Història de la colla des del 2008 Colla Jove, 2014,
 14. El Punt Avui, 23/09/2011, La Jove de Tarragona carrega el primer 5 de 9 amb folre de la temporada
 15. Història de la colla des del 2012 Colla Jove, 2014,
 16. Caps de colla de la Jove
 17. Presidents,
 18. Muestra de ´castells´ en la ciudad de Ebro
 19. Tauste vibrará con dulzainas y con gaitas
 20. La Jove triomfa a Portugalete
 21. «La Jove de Tarragona converteix Algemesí en plaça de 9 - Colla Jove Xiquets de Tarragona» (en ca-es). Colla Jove Xiquets de Tarragona.
 22. «La Jove viatja a Derio - Colla Jove Xiquets de Tarragona» (en ca-es). Colla Jove Xiquets de Tarragona.
 23. “Questi ragazzi che fanno le torri”
 24. La 22ena edició de l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics
 25. Milà veu dos castells de nou pisos a l'Exposició Universal

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colla Jove Xiquets de Tarragona Modifica l'enllaç a Wikidata