Colla Jove Xiquets de Tarragona

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióColla Jove Xiquets de Tarragona
Cjxt.png

Lema Sentim Junts (per la temporada 2016)
Dades base
Àlies La Jove, xiquets
Tipus entitat castellers
Color camisa Morat
Fillols
Diada destacada Diada de Sant Magí (19 d'agost)
Diada del primer diumenge de festes (diumenge anterior a Santa Tecla)
Diada de Santa Tecla (23 de setembre)
Diada de l'Esperidió (dissabte més proper a Santa Úrsula)
Història
Fundació 1979; fa 38 anys (1979)[2][3]
Activitat
Millors castells 3 de 10 amb folre i manilles
3 de 9 amb folre i l'agulla
5 de 9 amb folre
Pilar de 8 amb folre i manilles
9 de 8
2 de 9 amb folre i manilles carregat
Millor actuació 3de10fm, 5de9f, 9de8, Pde8fm (16/10/2016, Fira de Santa Teresa Vendrell)
Concurs 2a posició a la darrera edició
Organització i govern
Local 
Presidència Xavier Sentís i Masllorens (des de 2016[4])
Cap de colla Aleix Bordas i Casas (des de 2016[4])
Altres dades
Premi(s)

Web collajove.cat
Facebook jovedetarragona
Twitter JoveDeTarragona
Llista de colles castelleres
Modifica dades a Wikidata

La Colla Jove Xiquets de Tarragona és una colla castellera de Tarragona fundada el 1979. El color de la seva camisa és el morat. La seva seu social i local d'assaig es troba al número 23 del carrer del Cós del Bou de Tarragona, al Barri Antic de la ciutat prop de la plaça de la Font. Els màxims castells assolits per la colla fins a l'actualitat són: el 3 de 10 amb folre i manilles, el 3 de 9 amb folre i agulla, el 5 de 9 amb folre, el Pilar de 8 amb folre i manilles, el 2 de 9 amb folre i manilles carregat i el 9 de 8.[5]

Història[modifica | modifica el codi]

Orígens[modifica | modifica el codi]

La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va ésser plantejada per primera vegada entre un grup de joves castellers dels Xiquets de Tarragona, car des de la unificació de les dues colles antigues de la ciutat: La colla Vella i la Nova de Sant Magí, la colla resultant no va aconseguir el castell pels que[Cal aclariment] havia estat creada la nova colla.

El gener de l'any 1979 la colla es ficà en marxa, buscaren gent de tots els àmbits socials, culturals amb l'objectiu de fer grans castells i de fer país. La primera actuació de la colla va ser a Cornudella on els Brivalls de Cornudella els van apadrinar. Aquesta actuació va ésser sense camisa ni nom oficial. Un temps després es va acordar que el nom seria Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i que el color de la camisa seria el lila. Això comportà repercussions car el pacte de sang que es féu en unir les dues antigues colles estipulava que cap colla podria dur el lila ni el blau marí de color de camisa. Però finalment no succeí res respecte al color.[6]

De Cornudella al Concurs del 1984[modifica | modifica el codi]

Any rere any la colla va anar incrementant el nombre de castellers i l'èxit era ja indiscutible. Des del 1980 fins al 1984 la colla va assolir perfectament tota la gamma bàsica de set, fet que va sorprendre a la colla rival, els Xiquets de Tarragona. Però es podria dir que gràcies a aquesta rivalitat els matalassers es van posar les piles i van descarregar per primer cop el 4 de 8 l'any 1981.

Després del 4 de 8 que la colla aconseguí carregar a la Bisbal del Penedès i descarregar a Santa Tecla, la colla es plantà al Concurs amb el 4 de 8, el 2 de 7 carregat i el pilar de 6 carregat també. Aquesta actuació els donà la tercera plaça al Concurs, per damunt dels Xiquets. [7]

Segona part de la dècada dels vuitanta[modifica | modifica el codi]

Després del gran èxit del concurs la colla va patir un estancament tècnic, en el qual treballaren intensament per aconseguir descarregar altre cop el 4 de 8, i els costà molt el 3 de 7 per sota. És aquesta època molta gent de la colla participà en la recuperació del Seguici popular. En aquesta època també van arribar a la colla les primeres dones castelleres. [8]

Del Tres de vuit del 1990 al 1995[modifica | modifica el codi]

El tres de vuit de Sant Magí i el dos de vuit amb folre de Santa Tecla[modifica | modifica el codi]

Després de la davallada, l'any 1990 la colla aconseguí descarregar per primer cop el 3 de 8 a la Diada de Sant Magí. Convertint-se en la primera colla tarragonina que el descarregava des del segle XIX. Aquest salt acabà quan es va carregar el 2 de 8 amb folre.

1993-1994[modifica | modifica el codi]

Fins al Sant Magí de l'any 1993 la colla no va aconseguir descarregar el 4, el 3 i el 2 de vuit en la mateixa diada. Cosa qua finalment succeí per Sant Magí. Això provocà un salt de nivell respecte als Xiquets de Tarragona.

El 26 de setembre de l'any 93 la colla aconseguí per primer cop en la història de les colles tarragonines carregar el 4 de 9 amb folre i descarregant un superb 5 de 8.

L'any 94 la colla descarregà el tres de nou amb folre per Sant Magí, a l'Arboç (primer del segle XX en aquesta vila) i la tripleta màgica a Santa Tecla. Aquesta revolució provocà que la colla comencés a assajar el 5 de 9 amb folre, castell que des del segle XIX mai ningú havia dut a plaça.

Al concurs del 1994 la colla l'intentà per primer cop en la història, però quedà en intent. En aquell Concurs la colla va resultar segona després de la Vella per tretze punts. Després del Concurs, el 13 de novembre la colla organitzà una diada per fer el cinc de nou d'una vegada. Però la canalla relliscà i el castell caigué abans de carregar-se. Així es tancà la millor temporada de la història de la colla.

1995[modifica | modifica el codi]

L'any 1995 la colla descarregà tripletes màgiques per Sant Magí i l'Arboç i es tornà a plantejar el repte del 5 de 9 amb folre, encara més fermament perquè els minyons van anunciar que el tirarien per la Mercè. El castell tornà a caure abans de carregar-lo i provocà una lesió medul·lar a un membre de la colla que es trobava al folre. Aquest fet afectà a la situació d'ànim de la cola, que entrà en una davallada.[9]

De Sant Fèlix a la pèrdua dels castells de nou[modifica | modifica el codi]

1996[modifica | modifica el codi]

L'any 1996 la colla estava entrant en una davallada de nivell, es va perdre el sentiment guanyador i molta gent va marxar de la colla. Malgrat les vicissituds la colla acceptà l'oferta de Vilafranca d'anar a Sant Fèlix i no decebé: 4 i 3 de 9 amb folre carregats i 2 de 8 amb folre. Aquesta fou la millor actuació de la temporada.

1997-1999[modifica | modifica el codi]

En aquests anys, l'equip tècnic de la colla es renovà i malgrat que hi havia menys castellers la colla va descarregar el 4 de 8 ambel pilar i el 4 de 9 amb folre.

L'any 1998 la colla tornà a fer castells de nou per Sant Magí i a l'Arboç descarregà la tripleta màgica i el pilar de sis, convertint-se en la millor actuació de la colla. En aquest any la colla tornà a plantejar-se el 5 de 9 folrat, però tampoc s'aconseguí. També assajaren el 4 de 9 i el portaren a Concurs, però no estigué a nivell dels assajos i no s'aconseguí.

L'any 1999 només s'aconseguiren dos 3 de 9 amb folre i la quantitat de caigudes fou molt gran. Això comportà la sortida d'efectius i la dimissió del cap de colla.[10]

Anys de llenyes[modifica | modifica el codi]

Els anys 2000-2002 van ésser marcats per la voluntat de la colla a recuperar els castells de nou, però no s'aconseguí. L'únic castell de nou aconseguit va ser durant el concurs del 2000 i va fer que la colla quedés per davant dels Xiquets de Tarragona.

L'any 2001 es descarregà l'únic 4 de 9 amb folre a l'Arboç i l'any 2002 no se'n completà cap ni un. Això provocar l'acceptació que s'havia tocat fons ique que el nivell de la colla era el mateix que feia deu anys.

Local de la Colla Jove

[11]

Tocant de peus a terra (2003-2007)[modifica | modifica el codi]

Un cop assimilada la realitat, la colla féu mans i mànigues per tornar a aconseguir castells de nou. Es treballà durament amb el tronc i amb tota la colla per tal que es poguessin recuperar els grans castells. L'any 2003 es creà la diada de l'Esperidió, marc en el qual es provarien castells talismà per la colla. A la diada de Santa Tecla del 2003 es portaren a plaça el 5 de 8 i el 4 de 8 amb el pilar. Fet que la colla celebrà.

El 2004 s'aconseguí descarregar el 4 de 9 folrat i el 5 de 8 en una mateixa diada i al concurs es volgué fer el mateix però la canalla es despenjà.

L'any 2005 es carregaren dos 3 de 9 amb folre i es descarregaren vuit 5 de 8. L'any 2006 fortes desavinences provocaren que la colla perdés de nou els castells de nou.

L'any 2007 la colla va arribar a fer en vuit ocasions el 2 de 8 amb folre. Es va plantejar la possibilitat de dur castells de nou per Santa Tecla però no reeixiren. Al final de la temporada, el cap de colla, Ramon Borràs va dimitir del seu càrrec. Després d'un període d'assemblees va ser elegit nou cap de colla en Jordi Crespo.[12]

Inici del canvi (2008-2011)[modifica | modifica el codi]

L'any 2008, amb la colla amb en Jordi Crespo de cap es va tornar a descarregar el 3 de 9 amb folre nou anys després de l'últim descarregat. També, per festes va carregar un 5 de 8, castell que feia dos anys que no es carregava. Al XII Concurs de Castells la colla va fer una de les millors actuacions de la temporada (2de8f, 3de9f, 5de8{c}). Al Vendrell va descarregar el 5 de 8.

L'any 2009 la colla va augmentar el nombre de castells de nou aconseguits, va actuar a les Santes, a Mataró, per Sant Magí es va carregar el 3 de 9 amb folre, fita que fou celebrada puix feia onze anys que la colla no feia un castell de nou a la Plaça de les Cols. Al Catllar es va fer el 5 de 8 i el 3 de 9 carregat. Per les festes de santa Tecla es va descarregar la tripleta màgica a Tarragona onze anys després.

La temporada 2010 va anar fent fins quan per Sant Magí, l'actuació es va haver de suspendre per raons climatològiques i la deixà amb un 5 de 8 i un 3 de 9 amb folre carregat. Al Catllar es va descarregar el 3 de 9 amb folre i, l'endemà a l'Arboç, la tripleta màgica, dotze anys després de l'última que va fer la colla fora de casa. Pel Primer diumenge de Santa Tecla la colla va aconseguir el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, però una lesió al 2 de 8 amb folre va fer aturar l'actuació per la colla. Quatre dies més tard, per la diada de Santa Tecla es va fer la tripleta per segon cop en l'any. Al XXIII Concurs de Castells es va fer la tripleta amb un intent de 5 de 9 amb folre que va caure quan entraven els sisens. La colla quedà en quarta posició. La setmana vinent, per Santa Teresa, al Vendrell es descarregava el sisè 3 de 9 amb folre de la temporada i es recuperava el 4 de 8 amb el pilar.

L'any 2011 en Jordi Sentís es va incorporar com a cap de colla, per Sant Joan es va veure un 5 de 8 força matiner que només va quedar en carregat. A Torredembarra es va descarregar el primer 3 de 9 amb folre de la temporada, aquell juliol se'n van descarregar dos més, un a Vilallonga del Camp fent que es convertís en plaça de 9. El 15 d'agost durant les festes del Cós del Bou la colla va carregar un altre 3 de 9 amb folre fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera. Al Catllar, el 27 d'agost la colla plantava una altra tripleta essent la segona plaça de fora de Tarragona que l'hagués vist. El 18 de setembre a la plaça de la Font de Tarragona es va tornar a intentar el 5 de 9 amb folre sense aconseguir l'objectiu, però, a diferència dels altres intents aquest es va poder desmuntar sense fer llenya. Finalment el 23 de setembre, durant la Diada de Santa Tecla, la colla va carregar el 5 de 9 amb folre per primera vegada, essent aquesta la primera construcció de gamma extra de la història de la colla.[13][14]

Consolidació de la Gamma Extra (2012-2015)[modifica | modifica el codi]

L'any 2012 era el posterior al primer gamma extra carregat per la colla i començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es van descarregar dos castells que mai s'havien fet a aquelles alçades de la temporada. A Gràcia es descarregava el 2 de 8 amb folre i, quinze dies després El Vendrell veia el primer 4 de 8 amb el pilar descarregat de la colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix, es va sortir amb la tripleta màgica descarregada després d'un mes d'agost irregular. Es va assolir la millor diada de la colla durant el primer diumenge de festes amb el 3 i 5 de 9 amb folre, el 9 de 8 i el pilar de 6.

Al XXIV Concurs de Castells l'ambició era voler repetir l'actuació de Santa Tecla però descarregant tots els castells. Finalment no es va poder completar el 5 de 9 amb folre i s'acabava amb la quarta plaça. Una setmana després, el 14 d'octubre, per la Diada de Santa Teresa, al Vendrell es milloraven els registres, tot descarregant el primer 5 de 9 amb folre. Aquest castell fou acompanyat pel 9 de 8, el tercer del seu historial, el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre.

El 24 de juny de 2013 es va començar fort amb un 3 de 9 amb folre gesta que es va repetir nombrosament durant el transcurs de la temporada. A Vilanova es va fer la tripleta vilafranquina més matinera. Per Sant Magí la colla va descarregar un 9 de 8, primer castell de gamma extra a la plaça de les cols en l'època moderna. Al Catllar es va igualar la fita de l'octubre anterior descarregant-hi un 5 de 9 amb folre, el més matiner de la història, molt bo de mides acompanyat del 3 de 9 amb folre i el nou de vuit. El mes de setembre no es va fer menys i, pel primer diumenge de festes es va fer la mateixa actuació que al Catllar (3de9f, 5de9f, 9de8, Pde7f). Una setmana després per la patrona es van descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre i es va veure el primer intent de pilar de 8 amb folre i manilles de la història de la colla, però no reeixí. Al Mercadal, a Reus, es va fer la tripleta vilafranquina i l'endemà al Serrallo un 3 de 9 amb folre, convertint-hi la Plaça del Bisbe Bonet en una de nou. La colla va decidir anar a totes per Santa Teresa i hi va descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre. En aquella ocasió es va carregar i es va obrir un nou objectiu per la colla. Les manilles.[15]

El 2014 va començar fort, a Sant Jordi s'estrenaven amb els castells de 8 i a Gràcia, el 18 de maig feien el 5de8 més matiner de la seva història i el pilar de 6. Al Vendrell el 8 de Juny van fer el 3de9 amb folre i a Sant Joan hi afegien el 4de8 amb el pilar. A Terrassa feien la primera tripleta i també descarregaven el pilar de 7 amb folre. A Torredembarra feien per primer cop a la història el 3de8 amb el pilar. El 2 d'agost a Vilanova i la Geltrú fan el 9de8, el primer Gamma Extra de l'any. A Sant Magí descarreguen el 5de9 amb folre més matiner de la història. EL dia 30 d'agost a la Plaça de la Vila vilafranquina fan la milor actuació de la seva història fins al moment, descarregant el 3de9f, el 5de9f, el 9de8 i carregant el pde8fm. Per la Diada del Primer diumenge de festes carreguen el primer i únic 2de9 amb folre i manilles i descarreguen un altre cop el 5de9f. El dia de la patrona igualen la millor diada de la seva història. Per la Mercè completen el 5d8 i el 3d9f i el pilar caminant arriba a l'ajuntament.

Al XXV Concurs de castells de Tarragona celebrat el 5 d'octubre del 2014 la Colla Jove Xiquets de Tarragona va carregar amb èxit el seu primer 3 de 10 amb folre i manilles a la quarta ronda del concurs convertint-se així en la quarta colla castellera en haver assolit aquesta construcció. En aquesta mateixa actuació, la Jove va descarregar el 9d8 i l'onzè 5 de 9 amb folre consecutiu. També va provar, sense èxit, el seu primer 3 de 9 amb folre i el pilar, quedant-se en tercera posició, un lloc per davant dels Xiquets de Tarragona. Fins ara, es tracta de la segona millor diada de la colla si no es tenen en compte els pilars.

L'any 2015 va supsosar el segon any de mandat de Carles Ribas. Durant aquesta temporada es van aconseguir fites com el primer 4de9f fora dels Països Catalans, descarregat a Milà en el marc de l'exposició universal. Es féu la tripleta màgica més matinera de la colla el dia de Sant Joan. La gamma extra arribà per Sant Magí, quan es van descarregar tant el 9de8 com el 5de9f. A la ronda de pilars es descarregà el primer Pde7f de l'època moderna a la Plaça de les Cols. La setmana següent al Catllar la colla completava la millor actuació de la seva història fins al moment (i que també és la segona millor diada, comptant pilars) amb el 3de9f, 5de9f (l'últim del rècord dels 14 consecutius), 9de8 i el primer Pde8fm descarregat. Per Santa Tecla la sort no acompanyà, i la colla va signar una de les actuacions més dures de la seva història. El primer diumenge de festes va quedar segellat amb 5de9f(c), 3de10fm(i), 4de9f(id), 4de9f(i), aquell 5de9f carregat va suposar la primera caiguda d'aquest castell des del 2012. El dia de Santa Tecla tampoc va acompanyar la sort, es va fer 3de9f, 5de9f(id), 5de9f(i), 4de8. Per acabar d'arrodonir la mala festa major, el pilar caminant no va arribar a l'ajuntament. Després d'unes setmanes de descans la colla es va plantar al Vendrell on va recuperar la tripleta amb el 4de8p i va carregar el Pde8fm. Dues setmanes després, per l'Esperidió, es va recuperar el 5de8 i es va tornar a carregar el Pde8fm, que va quedar a pocs segons de completar-se.

A l'Olimp Casteller (2016)[modifica | modifica el codi]

La Colla va arribar a la temporada del 2016 sent la dominadora especial del 5d9f i del 9d8, i havent descarregat el Pd8fm. Tot i això, a conseqüència de les caigudes amb el 5 folrat, l'estat d'ànim de la Jove era molt baix. La temporada començava amb el relleu en la direcció: Aleix Bordas entrava com a nou cap de colla, mentre que l'organització ja fixava els objectius per final d'any, molt ambiciosos. Tot i alguna ensopegada durant el mes de juny que feia preveure una temporada dolenta, la Jove va descarregar el 9d8 i el segon Pd8fm a Vilanova, els dos primers GE de la temporada. La diada de Sant Magí tenia com a principal objectiu descarregar el primer pilar de 8 a la ciutat de Tarragona, però no es va poder assolir en quedar en carregat en una actuació gens dolenta: 3d9f, 5d9f, 9d8 i Pd8fm(c). Es tractava del primer Pd8fm que es veia a la Plaça de les Cols en 138 anys. Repetició de diades a El Catllar i l'Arboç (5d9f, 4d9f, 9d8 i Pd7f). Tot plegat feia que la Colla Jove es presentés a Santa Tecla i a les portes del Concurs amb l'estat d'ànim renovat i amb ganes de superar la barrera del 5d9f. Així va ser com, a la Diada del Primer Diumenge de Festes es va intentar sense èxit el segon 3d9fp (actuació: 5d9f, 3d9fp(i), 4d9f, 9d8 i Pd8fm(c) ). Però no va ser fins a la Diada de Santa Tecla a la Plaça de la Font que la Colla Jove va carregar el 3 de 9 amb folre i pilar, en la que és la seva quarta millor diada (sense els pilars): 5d9f, 3d9fp(c), 9d8 i Pd5. A la Diada de la Mercè es van descarregar el 3d8 i el 9d7, i el pilar caminant va arribar a l'Ajuntament en un dia en què, per primera vegada des de l'any 2012, també ho van fer els de les altres colles. Mentrestant, els assajos se centraven en provar castells top com el 3d10fm, el 3d9fp (ambdós preparats pel XXVI Concurs de Castells), el 4d9sf i un castell mai intentat per ningú, com és el 9 de 9 amb folre.

Així va ser com la Jove es va plantar al XXVIè Concurs de Castells de Tarragona, amb la moral molt alta i amb bons castells. El 5d9f de sortida va ser seguit pel primer 3d9fp descarregat de la història de la colla (fins al moment, només Vilafranca l'havia descarregat), i el segon 3d10fm que quedava en intent. Finalment, un 9d8 va fer que la Colla quedés a la segona posició, per darrere dels Castellers de Vilafranca i per davant de la Vella de Valls. Des de l'any 1994 que no assolia aquesta posició. Havia quedat el castell de 10 pisos en intent, molt a prop de carregar-se, però la Colla Jove ja tenia vint 5d9f descarregats , el primer 3d9fp de la seva història i una preuada segona posició. És, fins al moment, la seva tercera millor actuació, sense comptar pilars.

I finalment, després d'haver-lo carregat dos anys abans i d'haver-lo intentat sense èxit en les dues últimes temporades, la Colla Jove va descarregar per primer cop el 3d10fm, sent la quarta colla del món casteller que descarrega un castell de 10 pisos. Després del Concurs, a la Colla li havia quedat aquest castell pendent, i es van presentar a la Plaça Vella del Vendrell amb la intenció de fer-la la novenpa plaça de 10 del país. I de sortida. A la mateixa Diada de Santa Teresa la colla va signar la millor actuació de la seva història, amb pilars i sense. Va descarregar el 5d9f, va intentar el 3d9fp i va descarregar el 9d8 i el tercer Pd8fm de la seva història (el primer del Vendrell després que la mateixa Colla el carregués tres anys abans).

Millors diades[modifica | modifica el codi]

Aquesta és una llista de les millors diades de la Colla, ordenades segons els punts que atorga la Taula de Puntuacions del Concurs de Castells 2016. S'hi tenen en compte els 3 millors castells assolits i el pilar final:

Dia Diada Plaça Actuació Altres colles Observacions
1 16-10-2016 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 3d10fm, 5d9f, 3d9fp(i), 9d8, Pd8fm Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 3d10fm descarregat de la Colla, i mai fet al Vendrell. Tercer Pd8fm descarregat, i primer al Vendrell.
2 22-08-2015 Diada de Festa Major Plaça de la Vila, El Catllar 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer Pd8fm descarregat de la Colla Jove.
3 30-08-2014 Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès 9d8, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Tercera participació de la Colla a Sant Fèlix.
4 23-09-2014 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 9d8, 2d9fm(c), 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer i únic 2d9fm assolit per la Colla Jove.
5 19-08-2016 Diada de Sant Magí Plaça de les Cols, Tarragona 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer Pd8fm vist a la Plaça de les Cols en 138 anys.
6 18-09-2016 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(i), 4d9f, 9d8, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Segon 3d9fp que queda en intent.
7 05-10-2014 XXV Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 9d8, 5d9f, 3d9fp(i), 3d10fm(c) Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. Primer intent de 3d9fp de la Jove. Quarta colla del món casteleler que assoleix un castell de 10 pisos.
8 13-10-2013 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 4d9f, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer Pd8fm mai carregat al Vendrell.
9 30-07-2016 Diada de la Mare de Dés de les Neus Placa de la Vila, Vilanova i la Geltrú 3d9f, 4d9f, 9d8, Pd8fm Bordegassos de Vilanova, Castellers de Vilafranca Primers GE de la temporada 2016. Segon Pd8fm descarregat.
10 02-10-2016 XXVI Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 5d9f, 3d9fp, 3d10fm(i), 9d8 Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. És el primer 3d9fp descarregat per la Colla Jove.
11 23-09-2016 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(c), 9d8, Pd5 Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca És el primer 3d9fp carregat per la Colla Jove.
12 14-10-2012 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 3d9f, 5d9f(id), 5d9f, 9d8, Pd7f Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls És el primer 5d9f descarregat per la Colla Jove.

Caps de Colla[16][modifica | modifica el codi]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Esteve Sesplugues "Estevet" (1980 - 1981)
 • Josep Pedrola "Garrofeta" (1981 - 1982)
 • Francesc Gòmez "Cisco" (1982 - 1983)
 • Jordi Olivan (1983 - 1988)
 • Joan Aregio (1988 - 1991)
 • Carles Xavier Gòmez (1991 - 1992)
 • Ferran Ventura (1992 - 1997)
 • Joan Ramon Ocaña (1997 - 1999)
 • Maurici Preciado (2000)
 • Albert Grau (2000 - 2004)
 • Joan Ramon Ocaña (2004 - 2006)
 • Ramon Borràs (2007)
 • Jordi Crespo (2008-2010)
 • Jordi Sentís Masllorenç (2011-2013)
 • Carles Ribas Batet (2014-2015)
 • Aleix Bordas Castells (des de 2016)

Presidents[17][modifica | modifica el codi]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Joaquim Mas (1980 - 1981)
 • Magí Garcia (1981 - 1982)
 • Manel Sanromà (1982 - 1983)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1983 - 1984)
 • Jordi Sentís (1984 - 1985)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1985 - 1988)
 • Pau Ricomà (1988 - 1990)
 • Joan Olivan (1990 - 1991)
 • Xavier Altès (1991 - 1992)
 • Joan Aregio (1992 - 1995)
 • Miquel Vendrell (1995 - 1997)
 • Rafael Fernàndez (1997 - 1999)
 • Jordi Maixé Ceballos (1999)
 • Pau Ricomà (1999 - 2003)
 • Anna Guasch (2003 - 2004)
 • Joan Olivan (2004 - 2006)
 • Joan Salvadó Monterrubio (2007)
 • Jordi Grau (2008-2010)
 • Albert Grau (2011-2013)
 • Sergi de los Ríos (2014-2015)
 • Xavier Sentís Masllorenç (des de 2016)

Viatges i sortides[modifica | modifica el codi]

A més de les actuacions als Països Catalans, la Colla també ha actuat fora de les fronteres catalanes, tant a l'estat espanyol com en altres països:

Actuacions a Espanya:

Actuacions a Europa:

Referències[modifica | modifica el codi]

 1. «Els mítics Brivalls de Cornudella, a punt de renéixer de les cendres». Nació Digital, 13-03-2013. [Consulta: 30 març 2016].
 2. «Colla Jove Xiquets de Tarragona». Webcasteller. [Consulta: 30 març del 2016].
 3. Miralles i Figueres, Eloi. Fem pinya! Els castells, símbol i expressió del nostre poble. Barcelona: Diàfora, 1981. ISBN 84-85205-37-5. 
 4. 4,0 4,1 Gonzáez, Anna. «Aleix Bordas i Xavier Sentís agafen les regnes de la Colla Jove». Tarragona21, 23 gener del 2016. [Consulta: 30 març del 2016].
 5. «3de10fm carregat». [Consulta: 7 octubre 2014].
 6. Història de la colla des de l'inici Colla Jove, 2014,
 7. Història de la colla des del 1980 Colla Jove, 2014,
 8. Història de la colla des del 1985 Colla Jove, 2014,
 9. Història de la colla des del 1990 Colla Jove, 1990,
 10. Història de la colla des del 1997 Colla Jove, 2014,
 11. Història de la colla des del 1996, Colla Jove, 2014,
 12. Història de la colla des del 2003 Colla Jove, 2014,
 13. Història de la colla des del 2008 Colla Jove, 2014,
 14. El Punt Avui, 23/09/2011, La Jove de Tarragona carrega el primer 5 de 9 amb folre de la temporada
 15. Història de la colla des del 2012 Colla Jove, 2014,
 16. Caps de colla de la Jove
 17. Presidents,
 18. Muestra de ´castells´ en la ciudad de Ebro
 19. Tauste vibrará con dulzainas y con gaitas
 20. La Jove triomfa a Portugalete
 21. “Questi ragazzi che fanno le torri”
 22. La 22ena edició de l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics
 23. Milà veu dos castells de nou pisos a l’Exposició Universal

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colla Jove Xiquets de Tarragona Modifica l'enllaç a Wikidata