Colla Jove Xiquets de Tarragona

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióColla Jove Xiquets de Tarragona Creu de Sant Jordi 1984
Cjxt.png

Lema Més Jove que mai (per la temporada 2018)
Dades bàsiques
Àlies La Jove
Tipus entitat castellers
Color camisa Morat
Fillols
Diada destacada

A Tarragona:

Diada de Sant Magí (19 d'agost)
Diada del primer diumenge de festes (diumenge anterior a Santa Tecla)
Diada de Santa Tecla (23 de setembre)
Diada de l'Esperidió (dissabte més proper a Santa Úrsula)

Fora de Tarragona:

Diada de Festa Major de Vilanova (Finals de Juliol)
Diada de Festa Major d'El Catllar (Finals d'agost)
Diada de Santa Teresa de El Vendrell (Mitjans d'octubre)
Història
Fundació 1979; fa 39 anys (1979)[2][3]
Activitat
Millors castells 3 de 10 amb folre i manilles
4 de 9 sense folre (carregat)
3 de 9 amb folre i l'agulla
5 de 9 amb folre
Pilar de 8 amb folre i manilles
2 de 9 amb folre i manilles
9 de 8
Millor actuació 3de10fm, 5de9f, 9de8, Pde8fm (16/10/2016, Fira de Santa Teresa Vendrell)
Concurs 2a posició a la darrera edició
Organització i govern
Local 
Presidència Daniel Milà i Zaragoza (des de 2018)
Cap de colla Aleix Bordas i Casas (des de 2016)
Altres dades
Premi(s) Premi Creu de Sant Jordi (1994)

Web collajove.cat
Facebook: jovedetarragona Twitter: @JoveDeTarragona
Modifica dades a Wikidata

La Colla Jove Xiquets de Tarragona és una colla castellera de Tarragona fundada el 1979. El color de la seva camisa és el morat. La seva seu social i local d'assaig es troba al número 23 del carrer del Cós del Bou de Tarragona, al Barri Antic de la ciutat, prop de la plaça de la Font. Els màxims castells assolits per la colla fins a l'actualitat són: el 3 de 10 amb folre i manilles, el 4d9 sense folre (carregat), el 3 de 9 amb folre i agulla, el 5 de 9 amb folre, el Pilar de 8 amb folre i manilles, el 2 de 9 amb folre i manilles i el 9 de 8.[4]

Història[modifica]

Orígens[modifica]

La Colla Jove dels Xiquets de Tarragona va ésser plantejada per primera vegada entre un grup de joves castellers dels Xiquets de Tarragona, car des de la unificació de les dues colles antigues de la ciutat (la Colla Vella i la Nova de Sant Magí), la colla resultant no havia aconseguit els castell pels quals[Cal aclariment] havia estat creada la nova colla.

El gener de l'any 1979 la colla es posà en marxa, buscaren gent de tots els àmbits socials, culturals amb l'objectiu de fer grans castells i de fer país. La primera actuació de la colla va ser el 4 de novembre d'aquell any a Cornudella, on els Brivalls de Cornudella els van apadrinar. Aquesta actuació va ésser sense camisa ni nom oficial. Un temps després es va acordar que el nom seria Colla Jove dels Xiquets de Tarragona i que el color de la camisa seria el lila. Això comportà repercussions car el pacte de sang que es féu en unir les dues antigues colles estipulava que cap colla podria dur el lila ni el blau marí de color de camisa. Però finalment no succeí res respecte al color.[5]

De Cornudella al Concurs del 1984[modifica]

Any rere any la colla va anar incrementant el nombre de castellers i l'èxit era ja indiscutible. Des del 1980 fins al 1984 la colla va assolir perfectament tota la gamma bàsica de set, fet que va sorprendre a la colla rival, els Xiquets de Tarragona. Però es podria dir que gràcies a aquesta rivalitat els matalassers es van posar les piles i van descarregar per primer cop el 4 de 8 l'any 1981.

Després del 4 de 8 que la colla aconseguí carregar a la Bisbal del Penedès i descarregar a Santa Tecla, la colla es plantà al Concurs amb el 4 de 8, el 2 de 7 carregat i el pilar de 6 també carregat. Aquesta actuació els donà la tercera plaça al Concurs, per damunt dels Xiquets. [6]

Segona part de la dècada dels vuitanta[modifica]

Després del gran èxit del concurs la colla va patir un estancament tècnic, en el qual treballaren intensament per aconseguir descarregar altre cop el 4 de 8, i els costà molt el 3 de 7 per sota. És en aquesta època quan molta gent de la colla participà en la recuperació del Seguici popular, i també van arribar a la colla les primeres dones castelleres. [7]

Salt qualitatiu: 1990-1995[modifica]

1990: El tres de vuit de Sant Magí i el dos de vuit amb folre de Santa Tecla[modifica]

Després de la davallada, l'any 1990 la colla aconseguí descarregar per primer cop el 3 de 8 a la Diada de Sant Magí, convertint-se en la primera colla tarragonina que el descarregava des del segle XIX. Aquell mateix any es carregà i descarregà el primer castell folrat de la colla, el 2d8f. La colla va fer una gran campanya per folrar Tarragona, i el castell es va aconseguir carregar al primer intent durant la Diada de Santa Tecla. La Jove es convertia així en la primera colla de la ciutat en portar un folre a plaça. Pocs dies més tard el castell va ser descarregat al XIII Concurs de Castells, on la Jove aconseguiria la quarta posició.

1991-1992[modifica]

Durant aquest període la Colla Jove va aconseguir mantenir la categoria de vuit pisos, descarregant tant el 3d8 com el 4d8 i el 2d8f. Tot i això, faltava fer un pas endavant descarregant els tres castells en una mateixa diada, una fita que no s'aconseguiria fins al 1993. Cal destacar que la colla estava iniciant un procés d'aprenentatge que els permetria fer el salt definitiu als grans castells del moment, amb diades remarcables com el XIV Concurs de Castells del 1992, on s'aconseguí una preuada tercera posició i es tornava a fer podi després de 8 anys.

1993-1994: Salt als castells de 9[modifica]

L'any 1993 va suposar el salt definitiu de la Colla als grans castells, un objectiu que es perseguia des de feia temps. Durant aquella temporada la Jove es va agermanar amb la Muixeranga d'Algemesí.[8]

Fins a l'any 1993 la colla no havia aconseguir descarregar el 4d8, el 3d8 i el 2d8f en una mateixa diada, però durant la diada de Sant Magí es va trencar aquella malastrugança. Això provocà un salt de nivell respecte als Xiquets de Tarragona, així com un gran pas endavant trencant una barrera mental que no els permetia seguir avançant. Va ser així com la colla va començar a assajar amb intensitat castells superiors que ben aviat portaria a plaça. El 26 de setembre de l'any 93 la colla aconseguí per primer cop en la història de les colles tarragonines carregar el 4d9f i descarregar un superb 5 de 8. La colla es posicionava gairebé de forma inesperada entre les més grans del país.

L'any 94 la colla descarregà el primer castell de nou de la seva història. Tot i que la intenció inicial era que fos el 4d9f, finalment es va optar per portar a plaça el 3d9f. Així va ser com per Sant Magí la colla va optar per sortir de 3d9f, un castell que es descarregà enmig de l'eufòria de la plaça al primer intent. Pocs dies després la Jove el tornaria a descarregar a l'Arboç (primer del segle XX en aquesta vila), i completaria la tripleta màgica durant la diada de Santa Tecla (3d9f, 4d9f, 5d8), en el qual fou una diada memorable on es descarregà el primer 4d9f de la Colla. Aquesta revolució provocà que la colla comencés a assajar el 5d9f, un castell que d'ençà el segle XIX mai ningú havia dut a plaça.

Al concurs del 1994 la colla intentà per primer cop en la història el 5d9f, tot una fita en aquell moment, però quedà en intent. En aquell Concurs la colla va resultar segona després de la Vella per tretze punts, tot i haver fet una adctuació idèntica (3d9f, 4d9f, 5d8); la colla va tenir una petita penalització per haver fet un peu desmuntat de 4d9f. Després del Concurs, el 13 de novembre la colla organitzà una diada per fer el 5d9f, però la canalla relliscà i el castell caigué abans de carregar-se. Així es tancà la millor temporada de la història de la colla.

1995[modifica]

L'any 1995 la colla descarregaren tripletes màgiques per Sant Magí i l'Arboç i es tornà a plantejar el repte del 5 de 9 amb folre encara més fermament perquè els Minyons de Terrassa van anunciar que el tirarien per la Mercè. El castell tornà a caure abans de ser carregat durant la Diada de Santa Tecla i provocà una lesió medul·lar a un membre de la colla que es trobava al folre. Aquest fet afectà a la situació d'ànim de la colla, que entrà en una davallada progressiva.[9] Malgrat tot, la temporada no fou gens dolenta i s'aconseguiren fites com el primer pilar de 6 descarregat per la colla durant la diada de la Mercè (el mateix dia que els Minyons carregarien el primer 5d9f del segle XX).

De Sant Fèlix 1996 a la pèrdua dels castells de nou[modifica]

1996[modifica]

L'any 1996 la colla estava entrant en una davallada de nivell. Les caigudes de la temporada anterior havien minvat la moral dels castellers, que a més havien vist com una altra colla havia coronat el 5d9f abans que ells. Es va perdre el sentiment guanyador i molta gent va marxar de la colla. Malgrat les vicissituds la colla acceptà l'oferta de Vilafranca d'anar a Sant Fèlix i no decebé: 4 i 3 de 9 amb folre carregats i 2 de 8 amb folre. Aquesta fou la millor actuació de la temporada.

1997-1999[modifica]

En aquests anys, l'equip tècnic de la colla es renovà i malgrat que hi havia menys castellers la colla va descarregar el 4 de 8 amb el pilar i el 4 de 9 amb folre.

L'any 1998 la colla tornà a fer castells de nou per Sant Magí i a l'Arboç descarregà la tripleta màgica i el pilar de sis, convertint-se en la millor actuació de la colla. En aquest any la colla tornà a plantejar-se el 5 de 9 folrat, però tampoc s'aconseguí. També assajaren el 4 de 9 i el portaren a Concurs, però no estigué a nivell dels assajos i no s'aconseguí.

L'any 1999 només s'aconseguiren dos 3 de 9 amb folre i la quantitat de caigudes fou molt gran. Això comportà la sortida d'efectius i la dimissió del cap de colla.[10]

Anys de llenyes[modifica]

Els anys 2000-2002 van ésser marcats per la voluntat de la colla a recuperar els castells de nou, però no s'aconseguí. L'únic castell de nou aconseguit va ser durant el concurs del 2000 i va fer que la colla quedés per davant dels Xiquets de Tarragona.

L'any 2001 es descarregà l'únic 4 de 9 amb folre a l'Arboç i l'any 2002 no se'n completà cap ni un. Això provocar l'acceptació que s'havia tocat fons ique que el nivell de la colla era el mateix que feia deu anys.

Local de la Colla Jove

[11]

Tocant de peus a terra (2003-2007)[modifica]

Un cop assimilada la realitat, la colla féu mans i mànigues per tornar a aconseguir castells de nou. Es treballà durament amb el tronc i amb tota la colla per tal que es poguessin recuperar els grans castells. L'any 2003 es creà la diada de l'Esperidió, marc en el qual es provarien castells talismà per la colla. A la diada de Santa Tecla del 2003 es portaren a plaça el 5 de 8 i el 4 de 8 amb el pilar. Fet que la colla celebrà.

El 2004 s'aconseguí descarregar el 4 de 9 folrat i el 5 de 8 en una mateixa diada i al concurs es volgué fer el mateix però la canalla es despenjà.

L'any 2005 es carregaren dos 3 de 9 amb folre i es descarregaren vuit 5 de 8. L'any 2006 fortes desavinences provocaren que la colla perdés de nou els castells de nou.

L'any 2007 la colla va arribar a fer en vuit ocasions el 2 de 8 amb folre. Es va plantejar la possibilitat de dur castells de nou per Santa Tecla però no reeixiren. Al final de la temporada, el cap de colla, Ramon Borràs va dimitir del seu càrrec. Després d'un període d'assemblees va ser elegit nou cap de colla en Jordi Crespo.[12]

Inici del canvi (2008-2011)[modifica]

L'any 2008, amb la colla amb en Jordi Crespo de cap es va tornar a descarregar el 3 de 9 amb folre nou anys després de l'últim descarregat. També, per festes va carregar un 5 de 8, castell que feia dos anys que no es carregava. Al XII Concurs de Castells la colla va fer una de les millors actuacions de la temporada (2de8f, 3de9f, 5de8{c}). Al Vendrell va descarregar el 5 de 8.

L'any 2009 la colla va augmentar el nombre de castells de nou aconseguits, va actuar a les Santes, a Mataró, per Sant Magí es va carregar el 3 de 9 amb folre, fita que fou celebrada puix feia onze anys que la colla no feia un castell de nou a la Plaça de les Cols. Al Catllar es va fer el 5 de 8 i el 3 de 9 carregat. Per les festes de santa Tecla es va descarregar la tripleta màgica a Tarragona onze anys després.

La temporada 2010 va anar fent fins quan per Sant Magí, l'actuació es va haver de suspendre per raons climatològiques i la deixà amb un 5 de 8 i un 3 de 9 amb folre carregat. Al Catllar es va descarregar el 3 de 9 amb folre i, l'endemà a l'Arboç, la tripleta màgica, dotze anys després de l'última que va fer la colla fora de casa. Pel Primer diumenge de Santa Tecla la colla va aconseguir el 5 de 8 i el 3 de 9 amb folre, però una lesió al 2 de 8 amb folre va fer aturar l'actuació per la colla. Quatre dies més tard, per la diada de Santa Tecla es va fer la tripleta per segon cop en l'any. Al XXIII Concurs de Castells es va fer la tripleta amb un intent de 5 de 9 amb folre que va caure quan entraven els sisens. La colla quedà en quarta posició. La setmana vinent, per Santa Teresa, al Vendrell es descarregava el sisè 3 de 9 amb folre de la temporada i es recuperava el 4 de 8 amb el pilar.

L'any 2011 en Jordi Sentís es va incorporar com a cap de colla, per Sant Joan es va veure un 5 de 8 força matiner que només va quedar en carregat. A Torredembarra es va descarregar el primer 3 de 9 amb folre de la temporada, aquell juliol se'n van descarregar dos més, un a Vilallonga del Camp fent que es convertís en plaça de 9. El 15 d'agost durant les festes del Cós del Bou la colla va carregar un altre 3 de 9 amb folre fent que el carrer dels liles sigui també de 9. Quatre dies més tard, per les festes de Sant Magí, la plaça de les Cols tornava a veure una tripleta màgica lila setze anys després de la darrera. Al Catllar, el 27 d'agost la colla plantava una altra tripleta essent la segona plaça de fora de Tarragona que l'hagués vist. El 18 de setembre a la plaça de la Font de Tarragona es va tornar a intentar el 5 de 9 amb folre sense aconseguir l'objectiu, però, a diferència dels altres intents aquest es va poder desmuntar sense fer llenya. Finalment el 23 de setembre, durant la Diada de Santa Tecla, la colla va carregar el 5 de 9 amb folre per primera vegada, essent aquesta la primera construcció de gamma extra de la història de la colla.[13][14]

Consolidació de la Gamma Extra (2012-2015)[modifica]

L'any 2012 era el posterior al primer gamma extra carregat per la colla i començava amb molt bones sensacions. A principis de maig es van descarregar dos castells que mai s'havien fet a aquelles alçades de la temporada. A Gràcia es descarregava el 2 de 8 amb folre i, quinze dies després El Vendrell veia el primer 4 de 8 amb el pilar descarregat de la colla a la localitat. Després de ser convidats per segona vegada a la diada de Sant Fèlix, es va sortir amb la tripleta màgica descarregada després d'un mes d'agost irregular. Es va assolir la millor diada de la colla durant el primer diumenge de festes amb el 3 i 5 de 9 amb folre, el 9 de 8 i el pilar de 6.

Al XXIV Concurs de Castells l'ambició era voler repetir l'actuació de Santa Tecla però descarregant tots els castells. Finalment no es va poder completar el 5 de 9 amb folre i s'acabava amb la quarta plaça. Una setmana després, el 14 d'octubre, per la Diada de Santa Teresa, al Vendrell es milloraven els registres, tot descarregant el primer 5 de 9 amb folre. Aquest castell fou acompanyat pel 9 de 8, el tercer del seu historial, el 3 de 9 amb folre i el pilar de 7 amb folre.

El 24 de juny de 2013 es va començar fort amb un 3 de 9 amb folre gesta que es va repetir nombrosament durant el transcurs de la temporada. A Vilanova es va fer la tripleta vilafranquina més matinera. Per Sant Magí la colla va descarregar un 9 de 8, primer castell de gamma extra a la plaça de les cols en l'època moderna. Al Catllar es va igualar la fita de l'octubre anterior descarregant-hi un 5 de 9 amb folre, el més matiner de la història, molt bo de mides acompanyat del 3 de 9 amb folre i el nou de vuit. El mes de setembre no es va fer menys i, pel primer diumenge de festes es va fer la mateixa actuació que al Catllar (3de9f, 5de9f, 9de8, Pde7f). Una setmana després per la patrona es van descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre i es va veure el primer intent de pilar de 8 amb folre i manilles de la història de la colla, però no reeixí. Al Mercadal, a Reus, es va fer la tripleta vilafranquina i l'endemà al Serrallo un 3 de 9 amb folre, convertint-hi la Plaça del Bisbe Bonet en una de nou. La colla va decidir anar a totes per Santa Teresa i hi va descarregar el 3, 4 i 5 de 9 amb folre. En aquella ocasió es va carregar i es va obrir un nou objectiu per la colla. Les manilles. En l'últim els últims compasos de la temporada, la colla va realitzar el primer assaig de 3d10fm de la seva història.[15]

El 2014 va començar fort, a Sant Jordi s'estrenaven amb els castells de 8 i a Gràcia, el 18 de maig feien el 5de8 més matiner de la seva història i el pilar de 6. Al Vendrell el 8 de juny van fer el 3de9 amb folre i a Sant Joan hi afegien el 4de8 amb el pilar. A Terrassa feien la primera tripleta i també descarregaven el pilar de 7 amb folre. A Torredembarra feien per primer cop a la història el 3de8 amb el pilar. El 2 d'agost a Vilanova i la Geltrú fan el 9de8, el primer Gamma Extra de l'any. A Sant Magí descarreguen el 5de9 amb folre més matiner de la història. EL dia 30 d'agost a la Plaça de la Vila vilafranquina fan la milor actuació de la seva història fins al moment, descarregant el 3de9f, el 5de9f, el 9de8 i carregant el pde8fm. Per la Diada del Primer diumenge de festes carreguen el primer i únic 2de9 amb folre i manilles i descarreguen un altre cop el 5de9f. El dia de la patrona igualen la millor diada de la seva història. Per la Mercè completen el 5d8 i el 3d9f i el pilar caminant arriba a l'ajuntament.

Al XXV Concurs de castells de Tarragona celebrat el 5 d'octubre del 2014 la Colla Jove Xiquets de Tarragona va carregar amb èxit el seu primer 3 de 10 amb folre i manilles a la quarta ronda del concurs convertint-se així en la quarta colla castellera en haver assolit aquesta construcció. En aquesta mateixa actuació, la Jove va descarregar el 9d8 i l'onzè 5 de 9 amb folre consecutiu. També va provar, sense èxit, el seu primer 3 de 9 amb folre i el pilar, quedant-se en tercera posició, un lloc per davant dels Xiquets de Tarragona. Fins ara, es tracta de la segona millor diada de la colla si no es tenen en compte els pilars.

L'any 2015 va supsosar el segon any de mandat de Carles Ribas. Durant aquesta temporada es van aconseguir fites com el primer 4de9f fora dels Països Catalans, descarregat a Milà en el marc de l'exposició universal. Es féu la tripleta màgica més matinera de la colla el dia de Sant Joan. La gamma extra arribà per Sant Magí, quan es van descarregar tant el 9de8 com el 5de9f. A la ronda de pilars es descarregà el primer Pde7f de l'època moderna a la Plaça de les Cols. La setmana següent al Catllar la colla completava la millor actuació de la seva història fins al moment (i que també és la segona millor diada, comptant pilars) amb el 3de9f, 5de9f (l'últim del rècord dels 14 consecutius), 9de8 i el primer Pde8fm descarregat. Per Santa Tecla la sort no acompanyà, i la colla va signar una de les actuacions més dures de la seva història. El primer diumenge de festes va quedar segellat amb 5de9f(c), 3de10fm(i), 4de9f(id), 4de9f(i), aquell 5de9f carregat va suposar la primera caiguda d'aquest castell des del 2012. El dia de Santa Tecla tampoc va acompanyar la sort, es va fer 3de9f, 5de9f(id), 5de9f(i), 4de8. Per acabar d'arrodonir la mala festa major, el pilar caminant no va arribar a l'ajuntament. Després d'unes setmanes de descans la colla es va plantar al Vendrell on va recuperar la tripleta amb el 4de8p i va carregar el Pde8fm. Dues setmanes després, per l'Esperidió, es va recuperar el 5de8 i es va tornar a carregar el Pde8fm, que va quedar a pocs segons de completar-se.

A l'Olimp Casteller (2016-)[modifica]

2016[modifica]

La Colla va arribar al 2016 sent la dominadora especial del 5d9f i el 9d8 i amb relleus a la direcció: Aleix Bordas passava a ser el cap de colla. La gamma extra va arribar novament a Vilanova (30 de juliol) en forma de 9d8 i el segon pd8fm descarregat dels morats. Per Sant Magí, la plaça de les Cols va veure, per primera vegada en 138 anys, el pilar de 8 carregat (3d9f, 5d9f, 9d8, pd8fmc), mentre que les diades del Catllar i l’Arboç (5d9f, 4d9f, 9d8, pd7f a les dues diades) van renovar la confiança de la Colla. D’aquesta manera la Jove es va presentar a la diada del primer diumenge de Festes (5d9f, i3d9fa, 4d9f, 9d8, pd8fmc) amb les ganes de superar el 5 folrat, però el primer 3 de 9 amb folre i l’agulla de la seva història va haver d’esperar a la diada de Santa Tecla (5d9f, 3d9fac, 9d8). Els pilars caminant de la Mercè de les quatre colles van arribar a l’Ajuntament, fet que no passava des del 2012. Al local, les proves se centraven en castells top com el 3d10fm, el 3d9fa, el 4d9sf i el 9d9f, un castell que no havia assajat mai cap colla.

Amb la moral pels núvols, la Colla va descarregar al XXVIè Concurs de Castells el primer 3d9fa de la seva història (era la segona colla en aconseguir-ho, després dels Verds el 2009) però li va quedar en intent el 3 de 10 amb folre i manilles. L’actuació del Concurs (5d9f, 3d9fa, i3d10fm, 9d8) li va valdre una preuada segona posició que només havia assolit un any, el 1994, mentre que el repte del castell de 10 quedava reservat pel Vendrell. Finalment, dos anys després de carregar-lo i sent la quarta colla del món casteller en fer-ho, la Colla Jove va descarregar el 3d10fm a la diada de Santa Teresa, al costat del primer pilar de 8 descarregat que veia El Vendrell (3d10fm, 5d9f, i3d9fa, 9d8, pd8fm). Novament, la Colla superava els seus propis resultats i signava una nova millor temporada.

2017[modifica]

La temporada 2017 va estar marcada pels gammes extra més matiners, com el 9d8 per Sant Joan (24 de juny) i el 5d9f carregat a Terrassa (2 de juliol). El 29 de juliol la Colla va tenir un duel cara a cara amb els Castellers de Vilafranca a Vilanova (9d8, 5d9f, 4d9f, pd8fm), on els morats es van fer amb el gran pilar número 100 de l’Era moderna. La diada de Sant Magí es va suspendre pels atemptats de Barcelona i Cambrils (17 d’agost) i el primer 2 de 9 amb folre i manilles descarregat va haver d’esperar al Catllar (5d9f, 2d9fm, 9d8, pd8fm), en la que és la millor diada mai vista allà. El primer diumenge de Festes (5d9f, 3d10fmc, 4d9f, pd8fm) es presentava com un punt d’inflexió i d’autoritat, però un accident quan es descarregava el 3d10fm va rebaixar les expectatives. S’hi va veure el primer pilar emmanillat a Tarragona.

Però el veritable punt d’inflexió a la història de la Colla es va viure la setmana prèvia a Santa Tecla, com a conseqüència de la magnitud de l’accident amb el 3d10fm carregat. Davant de la possibilitat de recaure, com havia passat anys abans, la Colla es va sobreposar i va signar la millor diada de Santa Tecla i de la seva temporada (5d9f, 3d9fac, 2d9fm, pd8fm). Amb la moral tocada però amb ganes de sortir-se’n, la Jove va deixar d’assajar el castell de 10 al mateix temps que el país sencer vivia uns moments tan durs com transcendentals, amb el referèndum i la repressió de l’1 d’octubre. La situació política (amb vagues, aturades i manifestacions constants) va afectar negativament el món casteller, i en especial la Colla Jove, que només va poder portar el 5d9f a la diada del Mercadal de Reus (7 d’octubre). El dilema es presentava amb la gran quantitat de castells que tenia la Colla, que va carregar el seu primer 4 de 9 sense folre al Vendrell (5d9f, 4d9sfc, 4d9f, pd8fm) però rebaixant intencions a l’Esperidió (3d9f, 4d9f, 5d8, pd7f). El 27 d’octubre la Colla Jove va sortir a la Plaça de la Font de la ciutat per saludar la República Catalana, i el 8 de novembre es va adherir a la vaga general per reclamar la llibertat dels presos polítics. La Colla signava, amb sensacions contraposades, més fites al seu historial: ja tenia el castell amb l’agulla, de 10 i sense folre.[16]

2018[modifica]

La temporada va arribar amb la notícia que la Colla rebutjava participar a la diada de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, disconforme amb el procediment seguit per escollir les colles encara que se l'hagués convidat.[17] És un fet que no es donava des de la dècada de 1990, amb la Colla Joves.[18] La temporada va començar més tranquil·la que altres anys, on no es van revalidar les primeres fites de gamma extra a la primera meitat de temporada, i on tampoc no es va haver de lamentar cap caiguda. El 5d9f va arribar al Quadre de Santa Rosalia (3d9f, 4d9f, 5d9f, pd7f), i el pd8fm a la Festa Major de Vilanova (9d8, 5d9f, 3d9f, pd8fm), sent els més matiners que descarregava la Colla. Sant Magí no va somriure en quedar carregat el que seria el desè 5d9f consecutiu, però va veure l'estrena del 2d9fm en una diada amb les dues primeres llenyes de la temporada (5d9fc, 9d8, 2d9fmc, pd7f).

Millors diades [cal citació][modifica]

Aquesta és una llista de les millors diades de la Colla, ordenades segons els punts que atorga la Taula de Puntuacions del Concurs de Castells 2018. S'hi tenen en compte els 3 millors castells assolits i el pilar final:

Dia Diada Plaça Actuació Altres colles Observacions
1 16-10-2016 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 3d10fm, 5d9f, 3d9fp(i), 9d8, Pd8fm Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 3d10fm descarregat per la Colla. Quarta colla del món casteller en descarregar un castell de 10 pisos.
2 23-

09-

2017

Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(c), 2d9fm, Pd8fm Xiquets de Tarragona, Castellers de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer 2d9fm descarregat per la Colla a Tarragona.
3 17-09-2017 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d10fm(c), 4d9f, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca, Xiquets de Tarragona Primer 3d10fm assolit per la Colla a la Plaça de la Font. Carregat.

Primer Pd8fm descarregat per la Colla a Tarragona.

4 15-10-2017 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 5d9f, 4d9(c), 4d9f, Pd8fm Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer 4d9 assolit per la Colla. Carregat.

19 anys després del primer i únic intent (Concurs de Castells de 1998).

5 26-08-2017 Diada de Festa Major d'El Catllar Plaça de la Vila, El Catllar 5d9f, 2d9fm, 9d8, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer 2d9fm descarregat per la Colla.
6 22-08-2015 Diada de Festa Major d'El Catllar Plaça de la Vila, El Catllar 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer Pd8fm descarregat de la Colla. És també el 14è 5d9f descarregat de forma consecutiva per la Colla (fi de la rauxa).
7 22-08-2016 Diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú Plaça de la Vila, Vilanova i la Geltrú 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm Bordegassos de Vilanova, Castellers de Vilafranca
8 29-

07-

2018

Diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú Plaça de la Vila, Vilanova i la Geltrú 9d8, 5d9f, 3d9f, Pd8fm Bordegassos de Vilanova, Castellers de Vilafranca
9 29-07-2017 Diada de Festa Major de Vilanova i la Geltrú Plaça de la Vila, Vilanova i la Geltrú 9d8, 5d9f, 4d9f, Pd8fm Castellers de Vilafranca, Bordegassos de Vilanova És el Pd8fm decarregat número 100 de la història dels castells. Primer 5d9f que veia Vilanova i la Geltrú.
10 30-08-2014 Diada de Sant Fèlix Plaça de la Vila, Vilafranca del Penedès 9d8, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Colla Vella dels Xiquets de Valls, Colla Joves Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca
11 23-09-2014 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 9d8, 2d9fm(i), 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo
12 27-

28-

2017

Diada de Festa Major de l'Arboç Plaça de la Vila,

L'Arboç

5d9f, 9d8, 4d9f, Pd8fm(c), Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Minyons de l'Arboç
13 05-10-2014 XXV Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 9d8, 5d9f, 3d9fp(i), 3d10fm(c), Pd5 Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. Primer intent de 3d9fp de la Jove. Primer 3d10fm assolit per la Colla. Carregat.

És la quarta colla del món casteller que assoleix un castell de 10 pisos.

14 19-08-2016 Diada de Sant Magí Plaça de les Cols, Tarragona 3d9f, 5d9f, 9d8, Pd8fm(c) Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer Pd8fm vist a la Plaça de les Cols en 138 anys.
15 18-09-2016 Diada del Primer Diumenge de Festes Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(i), 4d9f, 9d8, Pd8fm(c) Castellers de Vilafranca, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Xiquets de Tarragona
16 13-10-2013 Diada de Santa Teresa al Vendrell Plaça Vella, El Vendrell 4d9f, 5d9f, 3d9f, Pd8fm(c) Nens del Vendrell, Colla Joves Xiquets de Valls Primer Pd8fm assolit per la Colla. Carregat.
17 30-07-2016 Diada de la Mare de Déu de les Neus Placa de la Vila, Vilanova i la Geltrú 3d9f, 4d9f, 9d8, Pd8fm Bordegassos de Vilanova, Castellers de Vilafranca
18 02-10-2016 XXVI Concurs de castells de Tarragona TAP, Tarragona 5d9f, 3d9fp, 3d10fm(i), 9d8, Pd5 Colles participans en la jornada de diumenge del Concurs. Primer 3d9fp descarregat per la Colla. En aquell moment va esdevenir la segona colla que aconseguí descarregar aquest castell, després dels Castellers de Vilafranca.

És també el 20è 5d9f descarregat per la colla.

19 23-09-2016 Diada de Santa Tecla Plaça de la Font, Tarragona 5d9f, 3d9fp(c), 9d8, Pd5 Xiquets de Tarragona, Colla Vella dels Xiquets de Valls, Castellers de Vilafranca Primer 3d9fp assolit per la Colla. Carregat.
20 19-08-2018 Diada de Sant Magí Plaça de les Cols, Tarragona 5d9f(c), 9d8, 2d9fm (c), Pd7f Xiquets de Tarragona, Colla Castellera de Sant Pere i Sant Pau, Xiquets del Serrallo Primer 2d9fm assolit a Sant Magí per la Colla. Carregat.

Estadística[modifica]

Estadística dels castells intentats per la Colla des de la Gamma extra fins a la Gamma alta de vuit. Per ordre d'importància segons la Taula de Puntuacions del Concurs de Castells.

Última actualització: Diada de La Canonja (12/08/18)

Gamma extra

Núm. CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 4 de 9 sense folre 0 1 1 (1/0)
2 3 de 10 amb folre i manilles 1 2 2 (2/0)
3 3 de 9 amb folre i l'agulla 1 2 3 (3/0)
4 5 de 9 amb folre 30 5 12 (8/4)
5 Pilar de 8 amb folre i manilles 9 8 1 (1/0)
6 2 de 9 amb folre i manilles 2 2 1 (1/0)
7 9 de 8 30 1 1 (0/1)

Gamma bàsica de nou

Núm. CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 3 de 9 amb folre 121 22 20 (13/7)
2 4 de 9 amb folre 71 9 31 (14/17)

Gamma alta de vuit

Núm CASTELL Descarregat Carregat Intent / Int. desmuntat
1 5 de 8 amb l'agulla 0 1 0
2 3 de 8 amb l'agulla 7 0 1 (1/0)
3 4 de 8 amb l'agulla 46 14 11 (6/5)
4 5 de 8 168 15 14 (9/5)
5 Pilar de 7 amb folre 40 6 3 (2/1)
6 2 de 8 amb folre 128 23 12 (8/4)
7 7 de 8 4 0 0

La Jove al Concurs de Castells[modifica]

Any Posició 1a ronda 2a ronda 3a ronda 4a Ronda 5a Ronda 6a Ronda Puntuació
1980 13 4d6a 3d6ps Pd5 2d6 600
1982 6 4d7a 5d7 3d7ps (i) 3de7ps 2d7 (i) pd5ps 2.390
1984 3 4d8 2d7 (c) Pd6 (i) Pd6 (c) 3.250
1986 5

4d8 (c)

2d7

5d7

Pd6 (i) Pd6 (i) 2.830
1988 6 2d7

4d8 (c)

3d8 (i) 3d8 (i) 3d7ps (i) 3d7ps (c) 2.870
1990 4 2d8f 3d8 (i) 3d8 (i) 4d8 (c) 5d7 3.320
1992 3

2d8f

3d8 4d8 (i) 4d8 (i) 5d7 3.500
1994 2

3d9f

4d9f (i) 4d9f 5d9f (i) 5d8 18.207

*Canvi en les puntuacions

1996 5

4d9f (id)

4d9f (id) 5d8 2d8f (i) 4d8 2d8f 11.950
1998 3 3d9f (c) 4d9f (c) 4d8a 4d9sf (i) 16.717
2000 4 4d8 (i) 3d9f (c) 2d8f 4d8 5d8 (c) 14.496
2002 5 2d8f 4d8a (c) 3d9f (i) 3d8 4d9f (i) 12.710
2004 5 4d9f 5d8 (c) 3d8 14.065
2006 6

2d8f

3d9f (i) 4d8 3d8 5d8 (id) 1.049

*Canvi en les puntuacions

2008 5 2d8f 3d9f 5d8 (c) 1.713
2010 4 3d9f 4d9f 5d9f (i) 5d8 2.163
2012 4 3d9f 9d8 5d9f (i) 4d9f 5.178
2014 3 9d8 5d9f 3d9fa (i) 3d10fm (c) 5.235

*Canvi en les puntuacions

2016 2 5d9f 3d9fa 3d10fm (i) 9d8 4.985

Caps de Colla[19][modifica]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Esteve Sesplugues "Estevet" (1980 - 1981)
 • Josep Pedrola "Garrofeta" (1981 - 1982)
 • Francesc Gòmez "Cisco" (1982 - 1983)
 • Jordi Olivan (1983 - 1988)
 • Joan Aregio (1988 - 1991)
 • Carles Xavier Gòmez (1991 - 1992)
 • Ferran Ventura (1992 - 1997)
 • Joan Ramon Ocaña (1997 - 1999)
 • Maurici Preciado (2000)
 • Albert Grau (2000 - 2004)
 • Joan Ramon Ocaña (2004 - 2006)
 • Ramon Borràs (2007)
 • Jordi Crespo (2008-2010)
 • Jordi Sentís Masllorenç (2011-2013)
 • Carles Ribas Batet (2014-2015)
 • Aleix Bordas Castells (des de 2016)

Presidents[20][modifica]

 • Manel Sanromà (1979)
 • Joaquim Mas (1980 - 1981)
 • Magí Garcia (1981 - 1982)
 • Manel Sanromà (1982 - 1983)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1983 - 1984)
 • Jordi Sentís (1984 - 1985)
 • Manuel Sanromà Moncusí (1985 - 1988)
 • Pau Ricomà (1988 - 1990)
 • Joan Olivan (1990 - 1991)
 • Xavier Altès (1991 - 1992)
 • Joan Aregio (1992 - 1995)
 • Miquel Vendrell (1995 - 1997)
 • Rafael Fernàndez (1997 - 1999)
 • Jordi Maixé Ceballos (1999)
 • Pau Ricomà (1999 - 2003)
 • Anna Guasch (2003 - 2004)
 • Joan Olivan (2004 - 2006)
 • Joan Salvadó Monterrubio (2007)
 • Jordi Grau (2008-2010)
 • Albert Grau (2011-2013)
 • Sergi de los Ríos (2014-2015)
 • Xavier Sentís (2016-2017)
 • Daniel Milà (2018)

Viatges i sortides [cal citació][modifica]

A més de les actuacions als Països Catalans, la Colla també ha actuat fora de les fronteres catalanes, tant a l'estat espanyol com en altres països:

Actuacions a Espanya:

Actuacions a Europa:

Referències[modifica]

 1. «Els mítics Brivalls de Cornudella, a punt de renéixer de les cendres». Nació Digital, 13-03-2013. [Consulta: 30 març 2016].
 2. «Colla Jove Xiquets de Tarragona». Webcasteller. [Consulta: 30 març del 2016].
 3. Miralles i Figueres, Eloi. Fem pinya! Els castells, símbol i expressió del nostre poble. Barcelona: Diàfora, 1981. ISBN 84-85205-37-5. 
 4. «3de10fm carregat». [Consulta: 7 octubre 2014].
 5. Història de la colla des de l'inici Colla Jove, 2014,
 6. Història de la colla des del 1980 Colla Jove, 2014,
 7. Història de la colla des del 1985 Colla Jove, 2014,
 8. «La Muixeranga d'Algemesí i la Colla Jove de Tarragona fan 24 anys d'agermanament». RiberaExpress, 2017 [Consulta: 12 juny 2017].
 9. Història de la colla des del 1990 Colla Jove, 1990,
 10. Història de la colla des del 1997 Colla Jove, 2014,
 11. Història de la colla des del 1996, Colla Jove, 2014,
 12. Història de la colla des del 2003 Colla Jove, 2014,
 13. Història de la colla des del 2008 Colla Jove, 2014,
 14. El Punt Avui, 23/09/2011, La Jove de Tarragona carrega el primer 5 de 9 amb folre de la temporada
 15. Història de la colla des del 2012 Colla Jove, 2014,
 16. Casteller, Diari «La temporada de la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en dades» (en en). Diari Casteller.
 17. «La Jove de Tarragona renuncia a Sant Fèlix» (en ca-es). [Consulta: 8 juliol 2018].
 18. «La Jove i Sant Fèlix: camins divergents» (en ca). Falta indicar la publicació.
 19. Caps de colla de la Jove
 20. Presidents,
 21. Muestra de ´castells´ en la ciudad de Ebro
 22. Tauste vibrará con dulzainas y con gaitas
 23. La Jove triomfa a Portugalete
 24. «La Jove de Tarragona converteix Algemesí en plaça de 9 - Colla Jove Xiquets de Tarragona» (en ca-es). Colla Jove Xiquets de Tarragona.
 25. «La Jove viatja a Derio - Colla Jove Xiquets de Tarragona» (en ca-es). Colla Jove Xiquets de Tarragona.
 26. “Questi ragazzi che fanno le torri”
 27. La 22ena edició de l'Aplec Internacional de la Sardana i Mostra de Grups Folklòrics
 28. Milà veu dos castells de nou pisos a l'Exposició Universal

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colla Jove Xiquets de Tarragona Modifica l'enllaç a Wikidata