Colla castellera

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Per veure'n una llista completa vegeu Llista de colles castelleres
Primera foto dels Nens del Vendrell, 15 d'octubre de 1926

Les colles castelleres són les agrupacions en què es reuneixen els castellers.

Totes les colles parteixen d'un nivell mínim, que són els castells de sis pisos, i a mesura que van millorant la seva tècnica i creixent en nombre de participants, poden arribar a fer castells de nou i deu pisos (l'alçada màxima que s'ha vist fins ara). La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya agrupa unes 70 colles.

Estructura[modifica | modifica el codi]

Habitualment, l'estructura d'una colla castellera està formada per:

  • Junta: organització administrativa. El seu responsable màxim és el president.
  • Comissió Tècnica: grup de persones que s'encarreguen de coordinar els assajos de la colla i determinar la posició que ocupa cada casteller dins del castell. El seu responsable màxim és el cap de colla.
  • Membres: castellers.

Colles castelleres universitàries[modifica | modifica el codi]

Castellera amb mocadors dels Ganàpies de l'Autònoma i dels Castellers de Viladecans. És força freqüent que els castellers de les colles universitàries siguin també d'una colla convencional.
Vegeu també: Llista de colles castelleres#Colles castelleres universitàries

El col·lectiu de les colles castelleres universitàries, que no actuen en el circuit festiu casteller, està format pels Arreplegats de la Zona Universitària, la Colla Castellera Ganàpies de la UAB,[1] els Marracos de la Universitat de Lleida, els Pataquers de la URV, els Emboirats de la Universitat de Vic, els Passerells del TCM, els Xoriguers de la Universitat de Girona, els Engrescats de l'URL, els Penjats del Campus de Manresa, els Trempats de la UPF i els desapareguts Gambirots de la Universitat de les Illes Balears i els Mangoners de la Universitat de Perpinyà.

Les colles castelleres universitàries es diferencien de les colles castelleres convencionals sobretot en un aspecte: l'edat dels castellers, que en les colles universitàries sempre està formada per membres en edat universitària. Això suposa certes limitacions pel que fa a l'alçada dels castells, ja que el pom de dalt dels castells (els tres pisos superiors) és molt pesat. Els membres de les colles universitàries poden ser, alhora, membres de colles castelleres convencionals.

Dos cops l'any, un a l'hivern i l'altre a la primavera, cada colla universitària organitza una diada castellera en la qual es convida a la resta de colles universitàries. En les diades, a part de l'actuació de castells també es realitzen altres activitats, com ara: dinars, balls, jocs, sopars i d'altres activitats per fer unió entre colles.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Bargalló Valls, Josep. Un Segle de Castells: De 1900 a 2000 en Dades. Cossetània Edicions, 2001, p.104. ISBN 849568425X. 

Bibliografia[modifica | modifica el codi]