Bartomeu Torrabadella Badia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBartomeu Torrabadella
Biografia
Naixement26 juny 1796 Modifica el valor a Wikidata
Casserres (Berga)
Mort1844 Modifica el valor a Wikidata (47/48 anys)
Loreto (Itàlia)
Rector de la Universitat de Barcelona
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsBartolomé, Torrabadella
Activitat
OcupacióCatedràtic de cànons de la Universitat de Cervera i rector de la mateixa entre 1833-1838
OcupadorUniversitat de Barcelona Modifica el valor a Wikidata

Bartomeu Torrabadella va néixer a Casserres a prop de Berga el 26 de juny de 1796 i va morir desterrat a Loreto (Itàlia) l'any 1844.[1] Es tracta d'un jurista i professor de la Universitat de Cervera. Fou rector d'aquesta Universitat el 1833-1838.

Biografia[modifica]

Bartomeu Torrabadella va estudiar a les facultats de Teologia i Lleis i Cànons de la Universitat de Cerverai es va doctorat en aquesta darrera. Durant tres anys va ser substitut de dues càtedres canòniques. L'any 1822 donà suport als reialistes i per aquest motiu s'exilià a Perpinyà on va regentar la parròquia de Sant Esteve. L'any 1827 va obtenir una canongia a Barcelona però quedà suspès d'honoraris al voler retornar a Cervera.

Al tornar a la Universitat de Cervera obtingué la càtedra de Cànons l'any 1829.[2] Posteriorment va ser nomenat rector de la Universitat de Cervera,[3] per la R.O. del 6 de març de 1833, concretament durant la darrera etapa d'aquesta. L'any 1838 va presidir l'acte d'obertura de la Universitat de Cervera traslladada, provisionalment, a Solsona.[4] Fou una persona amb idees carlines i fou un dels personatges més influents de la Junta Reialista de Berga o també anomenada Junta Superior Gobernativa del Principado de Cataluña. Va presidir, a més, la Comissió del Subsidi Eclesiàstic,[5] un òrgan creat per la recaptació de l'impost anomenat subsidi, un tribut mensual imposat pel govern carlí de Catalunya als eclesiàstics (novembre del 1837) com a contribució a les despeses de la guerra. Va morir l'any 1844 a Loreto on es trobava desterrat.

Publicacions[modifica]

  • Torrabadella, Bartomeu. Don Bartolome Torrabadella, rector de la Pontificia y Real Universidad y Estudio General de la ciudad de Cervera &c. ... Hacemos saber que se halla vacante en esta Universidad la cátedra de Rudimentos de gramática latina, la cual es de provision real á consulta de la Excma. Inspeccion General de Instruccion Pública. [Cervera? : s.n., 1833 o post.]. Disponible a: CCPBC Catàleg Col·lectiu del Patrimoni Bibliogràfic de Catalunya. Biblioteca de Catalunya

Referències[modifica]

  1. Llaquet d'Entrambasaguas, José Luís. La Facultad de Cánones de la Universidad de Cervera. Barcelona: Atelier, 2001, p. 336-337.  Disponible a:Catàleg de les biblioteques de la UB
  2. Benítez i Riera, Josep Maria. Jesuítes i Catalunya: fets i figures. Barcelona: Abadia de Montserrat, 1937, p. 121.  Disponible a:Google Books
  3. Rubio Borrás, Manuel. Historia de la Real y Pontificia Universidad de Cervera. Barcelona: Libreria Verdaguer, 1915, p.197 (Consulta: 20/10/2015). 
  4. «La Universidad carlista. La Universidad de Cervera transhumante: su fugaz y precària restauración en Solsona y Sant Pere de la Portella», Medicina e Historia, fascículo 2 marzo 1964. (Consulta: 15/12/2014)
  5. «Bartomeu Torrabadella Badia». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]


Càrrecs públics
Precedit per:
Ramon Llàtzer de Dou i de Bassols
Senyal de la Universitat de Barcelona
Rector de la Universitat de Cervera

1833?–1838?
Succeït per:
Ramon Utgés