Batalla de Grodno (1706)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Grodno
Gran Guerra del Nord
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data15 de gener de 1706
LlocHrodna Modifica el valor a Wikidata
Bàndols
Bandera de Suecia Suècia Imperi Rus Tsarat Rus
Comandants
Bandera de Suecia Carles XII de Suècia Imperi Rus Georg Benedict Ogilvy
Forces
20.000 homes 23.000 homes
Baixes
menys de 100 homes 8.000

El bloqueig de Hrodna per part dels 20.000 homes de l'exèrcit principal suec va tenir lloc entre el gener i el març de 1706. A la ciutat hi havia aproximadament 23.000 homes russos sota el comandament del mariscal de camp Ogilvy i del general Repnin. El 13 de gener, 1706 l'exèrcit suec que venia de Polònia creuà el Riu Neman i foragità les unitats de cavalleria russes de Menshikov cap a Minsk, tallant totes les connexions de Rússia amb la guarnició d'Hrodna. La situació de les tropes russes es feia, fins i tot més difícil, després que el rei August II el Fort deixés Hrodna en direcció a Polònia, amb quatre regiments de dragons russos amb ell. Com a resultat, la guarnició d'Hrodna es quedà sense cavalleria, que era necessària per als subministraments i les operacions de reconeixement.

Després de posar Hrodna sota setge, els suecs ocuparen Niasvij i assetjaren Lyakhavichy. Mentrestant, la guarnició russa de Hrodna patia grans problemes d'avituallament, així com sanitaris, causant 8.000 baixes entre els defensors. Després del bloqueig de les seves tropes principals a Hrodna Pere I de Rússia tenia només 12.000 homes a Belarús. Estant a Minsk amb aquest exèrcit es comunicà amb la guarnició assetjada mitjançant un porútxik nomenat Iàkovlev, que feia el viatge fins a Hrodna vestit com a camperol polonès. A més a més d'això 14.000 cosacs ucraïnesos de Mazepa se'ls ordenà que hostilitzessin constantment l'enemic. Pere I no volia tenir una batalla oberta amb Carles XII tant lluny de Rússia. A causa d'això ordenà a la guarnició d'Hrodna que resistís fins al desgel. Llavors s'havien de retirar darrere el Neman cap a Brest i creuar el Dnièper, cosa que feren reeixidament el maig 1706.

Carles calculà malament la direcció de la retirada russa, esperant que es retirin cap a l'est, on situà el gruix de les seves forces. Havent descobert la retirada russa, sorprenentment ràpida, cap al sud-oest massa tard, començà la recerca, esperant trobar els russos, mitjançant una drecera a través dels aiguamolls de Polesia. Tanmateix, es demostrà que eren impracticables i Carles hagué de deixar la recerca dels russos i buscar una batalla amb els saxons primer.

Fonts[modifica]