Bifenil

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicBifenil
Biphenyl 3D.png
Substància química compost químic, conservant, fungicida i sòlid inflamable
Massa molecular 154,078 uma
Estructura química
Fórmula química C₁₂H₁₀
Bifenyl.svg
SMILES canònic
Identificador InChI Model 3D
Propietat
Densitat 1,04 g/cm³ (a 20 °C)
Punt de fusió 69 °C
71 °C
Punt d'ebullició 254 °C (a 760 Torr)
Pressió de vapor 0,005 mm Hg (a 68 °F)
Perill
Límit inferior d'explosivitat 0,6 %
Límit superior d'explosivitat 5,8 %
Límit d'exposició promig ponderat en el temps 1 mg/m³ (10 h, Estats Units d'Amèrica)
Punt d'inflamabilitat 113 °C
IDLH 100 mg/m³
NFPA 704.svg
1
1
0
 
Modifica les dades a Wikidata

El bifenil, difenil, fenilbenzè o 1,1'-bifenil és un compost orgànic sòlid que es forma de manera incolora a cristalls grocs. Té una aroma molt agradable. El bifenil és un hidrocarbur aromàtic amb una fórmula molecular C 12 H 10 . És conegut per ser un producte inicial en la producció de bifenils policlorats (PCBs), que va ser utilitzat àmpliament com a fluid dielèctric i agent de transferència de calor. També és un intermediari per a la producció com a amfitrió d'altres compostos orgànics com emulgents, il·luminadors òptics, productes insecticides i plàstics.

Propietats[modifica]

El bifenil es troba de manera natural en quitrà mineral, cru i gas natural, i pot ser produït amb aquests materials a partir de la destil lació. És insoluble en aigua, però és soluble en solvents orgànics comuns. La molècula bifenil consisteix en dos anells de benzè connectats, sense cap funcionalitat addicional, i en conseqüència no és molt reactiva. El punt d'inflamabilitat és de 113 °C i el seu temperatura d'autoignició és de 540 °C.

Estereoquímica[modifica]

Hi ha una rotació en l'enllaç CC entre els dos fenil, i especialment en els seus derivats orto-substituïts, estan impedits estèriques. Per tant, alguns bifenils substituïts presenten atropisomerisme, una condició on els isòmers individuals C 2 simètrics són conformacionalment estables. Alguns derivats, en algunes molècules afins com el BINAP, té aplicació com lligands en la síntesi asimètrica.

Aspectes biològics[modifica]

El bifenil prevé el creixement de floridura i fongs, i es fa servir com conservant (E230, en combinació amb E231, E232 i E233), particularment en la preservació dels cítrics durant el seu transport. És mitjanament tòxic, però pot ser degradat biològicament per conversió a components no tòxics. També algunes bacteris posen anells aromàtics de bifenil afegits amb molècules d'oxigen. S'ha demostrat que alguns bacteris que poden degradar bifenil, també poden degradar bifenils policlorats (PCBs), una substància sintètica que és més perjudicial a l'ambient que les seves contraparts naturals.[1]

Compostos[modifica]

Els bifenils substituïts poden ser preparats de manera sintètica amb reaccions d'acoblament com la reacció de Suzuki i la reacció de Ullmann. Els bifenils policlorats actuen com congelació i els bifenils polibromats són retardants del foc. Un compost del bifenil apareix en algunes drogues com valsartan i telmisartan.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bifenil Modifica l'enllaç a Wikidata