Bot conversacional

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Un bot conversacional és un programa que simula mantenir una conversa amb un humà. Habitualment, la conversa s'estableix a través d'un teclat, encara que també hi ha models que disposen d'una interfície d'usuari multimèdia. Més recentment, alguns comencen a utilitzar programes convertidors de text a so (CTV), dotant de major realisme a la interacció amb l'usuari.

Per establir una conversa s'han d'utilitzar frases fàcilment comprensibles i que siguin coherents, encara que la majoria dels bots conversacionals no aconsegueixen comprendre-les del tot. En el seu lloc, tenen en compte les paraules o frases de l'interlocutor, que els permetran utilitzar una sèrie de respostes preparades per endavant. D'aquesta manera, el bot és capaç de seguir una conversa amb més o menys lògica, però sense saber realment de què està parlant.

Van començar com un joc, però avui en dia estan molt estesos. Molts tenen la seva raó de ser i fins i tot aquesta raó és de força utilitat per a tots. Els bots més clàssics i primerencs són ELIZA, SmarterChild, Parry i SHRDLU, entre els més recents es troben ALICE o Jabberwacky i Dr Abuse (de Barres & Boronat) molt semblant a ELIZA.

Els programes més avançats són capaços de mantenir una conversa lògica i pseudo intel·ligent en un idioma. Alguns dels més complexos estan programats en C++, Delphi o similars, i altres més senzills en Action Script, PHP, VBScript, etc. Fins i tot, alguns d'ells poden ser consultats via web. Hi ha molts altres amb àmplia presència en xarxes d'IRC, on són coneguts com a bots de xerrada o bots de xat.

L'any 2005, Microsoft i Colloquis Inc (empresa d'automatització conversacional radicada a Silicon Valley), van posar en funcionament un robot conversacional per Encarta. Després de l'experiència amb SmarterChild, van decidir fer un pas endavant produint un bot qualitativament més complex i capaç d'aprendre (a un nivell encara bastant bàsic). A més, a la complexitat conversacional i intel·lectual es va afegir la possibilitat d'interaccionar en diferents idiomes, inclòs l'espanyol.

Finalment, cal dir que la dificultat de la seva programació fa que aconseguir un resultat decent suposi una gran inversió de recursos. No obstant això, la millora en el desenvolupament i modulació tant de les llibreries de vocabulari, com dels algoritmes d'intel·ligència artificial, estan simplificant l'elaboració d'aquests bots. D'aquesta manera, s'estima que per l'any 2010 la producció d'aquests bots arribarà a ser tan comú, que fins i tot cada persona podria comptar amb un bot personalitzat a les seves necessitats. L’any 2017, la companyia israeliana SnatchBot va llançar una pàgina web de creació d’assistents virtuals, confirmant així el potencial de crear robots capaços d’analitzar sentiments. [1] No oblidem que tenen moltíssima utilitat a l'hora de donar informació ràpida sobre un sistema o zona, i que es poden convertir en autèntics especialistes en matèries molt concretes, degut a la capacitat d'aprenentatge que incorporen alguns d'ells.

No s'ha aconseguit un bot que sigui capaç de mantenir una conversa lògicament humana, pel fet que no té autèntica consciència de si mateix. Malgrat això, s'han aconseguit grans avenços que s'apropen cada vegada més a la superació del conegut com "Test de Turing", que comportaria la impossibilitat per part de l'interlocutor d'assegurar si manté una conversa amb un humà o bé un bot o programa informàtic.

Enllaços externs[modifica]

Projectes universitaris 
Crea el teu propi bot 

Referències[modifica]