Bronquitis

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de malaltiaBronquitis
Tipus broncospasme i malaltia pulmonar obstructiva crònica
Especialitat pneumologia
Medicació acefylline Tradueix, azitromicina, cefpodoxime Tradueix, dicloxacillin sodium Tradueix, sparfloxacin Tradueix, dyphylline Tradueix, cefdinir Tradueix, erdosteine Tradueix, methacycline Tradueix, josamycin Tradueix i Cefixime Tradueix
Classificació
CIM-10 J20-J21
CIM-9 490-491
CIAP R78
Recursos externs
DiseasesDB 29135
MedlinePlus 001087
eMedicine 297108
MeSH D001991
UMLS CUI C0006277, C0008677, C0149514 i C0008677
DOID DOID:6132
Modifica les dades a Wikidata

La bronquitis és una inflamació dels bronquis (vies respiratòries de grandària mitjana) en els pulmons. La bronquitis aguda és generalment causada per virus o bacteris i pot durar diversos dies o setmanes. La bronquitis crònica no és necessàriament causada per una infecció i és normalment part d'una síndrome anomenada malaltia pulmonar obstructiva crònica; es diagnostica clínicament com una tos persistent que produeixi esput (flegma), durant almenys tres mesos en dos anys consecutius. Tant la bronquitis aguda com la crònica poden derivar en asma o pulmonia.

La bronquitis aguda es caracteritza per tos, producció d'esput (flegma) i símptomes relacionats amb l'obstrucció de les vies respiratòries a causa de la seva inflamació i de la flegma, tals com falta d'alè i sibilàncies. És causada per una infecció vírica, com ara un refredat, o una infecció bacteriana com: el mycoplasma, la bordetella i la chlamydia. També pot provenir d'haver respirat gasos irritants, com ara els del fum del tabac o de l'aire contaminat. El principal símptoma és la tos persistent.

Tractament[modifica]

Si es considera que la bronquitis és bacteriana, per regla general es tracta amb antibiòtics. És comú l'ús d'amoxicilina. En casos d'asma, solen usar-se inhaladors per a evitar les asfíxies —broncodilatadors — o la inflamació —esteroides—. Per als corts en la respiració (dispnea) deguts al broncoespasme, sol usar-se un inhalador de rescat de salbutamolVentolin, Salbutomal—. Existeixen altres inhaladors que poden ser prescrits per a un ús diari.