Bronquitis

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de malaltiaBronquitis
Tipus Broncospasme
Especialitat pneumologia
Classificació
CIM-10 J20-J21
CIM-9 490-491
ICPC2 R78
Recursos externs
DiseasesDB 29135
MedlinePlus 001087
MeSH D001991
NDL 00565771
UMLS CUI C0006277, C0008677 i C0149514
DOID DOID:6132
Modifica dades a Wikidata

La bronquitis és una inflamació dels bronquis (vies respiratòries de grandària mitjana) en els pulmons. La bronquitis aguda és generalment causada per virus o bacteris i pot durar diversos dies o setmanes. La bronquitis crònica no és necessàriament causada per una infecció i és normalment part d'una síndrome anomenada malaltia pulmonar obstructiva crònica; es diagnostica clínicament com una tos persistent que produeixi esput (flegma), durant almenys tres mesos en dos anys consecutius. Tant la bronquitis aguda com la crònica poden derivar en asma o pulmonia.

La bronquitis aguda es caracteritza per tos, producció d'esput (flegma) i símptomes relacionats amb l'obstrucció de les vies respiratòries a causa de la seva inflamació i de la flegma, tals com falta d'alè i sibilàncies. És causada per una infecció vírica, com ara un refredat, o una infecció bacteriana com: el mycoplasma, la bordetella i la chlamydia. També pot provenir d'haver respirat gasos irritants, com ara els del fum del tabac o de l'aire contaminat. El principal símptoma és la tos persistent.

Tractament[modifica]

Si es considera que la bronquitis és bacteriana, per regla general es tracta amb antibiòtics. És comú l'ús d'amoxicilina. En casos d'asma, solen usar-se inhaladors per a evitar les asfíxies —broncodilatadors — o la inflamació —esteroides—. Per als corts en la respiració (dispnea) deguts al broncoespasme, sol usar-se un inhalador de rescat de salbutamolVentolin, Salbutomal—. Existeixen altres inhaladors que poden ser prescrits per a un ús diari.