Bronquitis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaBronquitis
modifica
Tipusbroncospasme, malaltia pulmonar obstructiva crònica, signes i símptomes respiratoris i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatpneumologia Modifica el valor a Wikidata
Clínica-tractament
Classificació
CIM-11CA20 Modifica el valor a Wikidata
CIM-10J20-J21
CIM-9490-491
CIAPR78 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
Enciclopèdia Catalana0086236 Modifica el valor a Wikidata
DiseasesDB29135 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus001087 Modifica el valor a Wikidata
eMedicine297108 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD001991 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0006277, C0149514 i C0008677 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:6132 Modifica el valor a Wikidata

La bronquitis és una inflamació dels bronquis (vies respiratòries de grandària mitjana) en els pulmons.[1] La bronquitis aguda és generalment causada per virus o bacteris i pot durar diversos dies o setmanes. La bronquitis crònica no és necessàriament causada per una infecció i és normalment part d'una síndrome anomenada malaltia pulmonar obstructiva crònica; es diagnostica clínicament com una tos persistent que produeixi esput (flegma), durant almenys tres mesos en dos anys consecutius. Tant la bronquitis aguda com la crònica poden derivar en asma o pneumònia.

La bronquitis aguda es caracteritza per tos, producció d'esput (flegma) i símptomes relacionats amb l'obstrucció de les vies respiratòries a causa de la seva inflamació i de la flegma, tals com falta d'alè i sibilàncies.[2] És causada per una infecció vírica, com ara un refredat, o una infecció bacteriana com: el mycoplasma, la bordetella i la chlamydia. També pot provenir d'haver respirat gasos irritants, com ara els del fum del tabac o de l'aire contaminat.[3] El principal símptoma és la tos persistent.

Tractament[modifica]

Si es considera que la bronquitis és bacteriana, per regla general es tracta amb antibiòtics. És comú l'ús d'amoxicilina. En casos d'asma, solen usar-se inhaladors per a evitar les asfíxies —broncodilatadors— o la inflamació —esteroides—. Per als talls en la respiració (dispnea) deguts al broncoespasme, sol usar-se un inhalador de rescat de salbutamolVentolin, Salbutamol—. Existeixen altres inhaladors que poden ser prescrits per a un ús diari.

Referències[modifica]

  1. «bronquitis | enciclopèdia.cat». [Consulta: 3 març 2019].
  2. «bronquitis aguda | enciclopèdia.cat». [Consulta: 3 març 2019].
  3. «Bronquitis - Síntomas y causas - Mayo Clinic». [Consulta: 3 març 2019].