Bunzō Akama

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBunzō Akama

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ja) 赤間文三 Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement31 maig 1899 Modifica el valor a Wikidata
prefectura de Fukuoka (Japó) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 maig 1973 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
Ministre de Justícia
25 novembre 1967 – 30 novembre 1968
← Isaji Tanaka (en) TradueixKichinosuke Saigō (en) Tradueix →
Membre de la Cambra de Consellers del Japó
1959 – 1973
Circumscripció electoral: Osaka at-large district (en) Tradueix
36è Governador de la prefectura d'Ōsaka
12 abril 1947 – 25 abril 1959
← Takekuni Takatsuji (en) TradueixGisen Satō → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Tòquio Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Liberal Democràtic (1955–1973)
Partit Liberal del Japó (1945–1955) Modifica el valor a Wikidata
Premis

Bunzō Akama (赤間文三, Akama Bunzō) va ser un polític japonés membre del Partit Liberal del Japó i posteriorment del Partit Liberal Democràtic. De 1947 fins al 1959 va exercir com a primer governador d'Osaka elegit democràticament. També va exercir com a ministre de justícia i diputat a la Cambra de Consellers del Japó.

Biografia[modifica]

Va nàixer com el tercer fill de Iwakichi Akama a la ciutat de Fukutsu, a la prefectura de Fukuoka. El 1925 va graduar-se en estudis de dret a la Universitat Imperial de Tòquio.[1]

El 1926 va aprovar l'examen d'accés al treball de funcionari del ministeri de l'interior. Després d'exercir com a cap del departament econòmic de la prefectura de Tokushima va passar a formar part del ministeri d'indústria i comerç. Quan aquest ministeri va passar a ser el ministeri d'afers militars durant la guerra, el juny de 1945, va assumir el càrrec de director de l'oficina de carbons.

Governador d'Osaka[modifica]

El 1947 va ser elegit pel PLJ com a candidat a presentar-se a les primeres eleccions democràtiques a governador d'Osaka. Va concòrrer contra Kazuki Tamotsu, del Partit Socialista del Japó. Finalment, akama va resultar elegit governador romanent al càrrec fins a l'any 1959.

Al principi del seu mandat, al 1950, el tifó Jane va passar per la prefectura d'Osaka deixant un grna nombre de morts i ferits així com de destrosses. Akama va mostrar-se molt preocupat pel succés, visitant les zones afectades a diari i manant edificar una escullera a la badia d'Osaka, la qual va costar nou anys de construir i posteriorment ha esdevingut un símbol del seu govern. Més endavant, el 1958 va afavorir la construcció d'un complexe nou de blocs d'apartaments moderns als municipis de Toyonaka i Suita amb el nom de Senri New Town.[2][3] També al 1955, Akama va prohibir la celebració oficial organitzada pel govern prefectural de curses i competicions de cavalls. Durant el seu temps com a governador va tindre el malnom d'"Emperador Akama" (赤間天皇, Akama Tennô).

Diputat[modifica]

El juny de 1959 va ser elegit per la circumscripció d'Osaka i sota la marca del PLD com a diputat a la Cambra de Consellers del Japó, lloc on romandria durant tres legislatures. En aquest temps a la cambra alta de la Dieta del Japó, Akama va exercir com a president de la comissió parlamentària de comerç i indústria i també de la comissió de afers exteriors.

Ministre de justícia[modifica]

El novembre del 1967 passà a formar part d'un dels darrers gabinets del Primer Ministre Eisaku Satō com a ministre de justícia. D'aquesta etapa existeix una anècdota la qual conta que Akama es va negar a signar una sentència de mort disculpant-se amb aquestes paraules: "Per favor, disculpeu-me. Que farè la propera vegada?" fent així referència a que faria la propera vegada que es veiera en la mateixa situació. Un any després deixaria de ser ministre.

El 2 de maig de 1973, Akama va morir amb 73 anys.[4]

Referències[modifica]

Càrrecs públics
Precedit per:
Takekuni Takatsuji

Governador d'Osaka

1947 - 1959
Succeït per:
Gisen Satō