Vés al contingut

Buseckita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBuseckita
Fórmula química(Fe,Zn,Mn)S
EpònimPeter R. Buseck (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusmeteorit Zaklodzie, Zamość, Voivodat de Lublin, Polònia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.CB.45
Propietats
Sistema cristal·líhexagonal
Estructura cristal·linaa = 3,8357Å; c = 6,3002Å;
Grup puntual6mm - dihexagonal piramidal
Grup espacialgrup espacial 186 Modifica el valor a Wikidata
Colornegre
Diafanitatopaca
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2011-070
SímbolBsc Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La buseckita és un mineral de la classe dels sulfurs, que pertany al grup de la wurtzita. Rep el nom en honor del professor Peter Buseck, de la Universitat Estatal d'Arizona, per la seva tasca sobre la geoquímica i la mineralogia de diversos tipus de meteorits.

Característiques

[modifica]

La buseckita és un sulfur de fórmula química (Fe,Zn,Mn)S. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2011. Cristal·litza en el sistema hexagonal. És l'anàleg amb ferro de la wurtzita i la rambergita.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la buseckita pertany a «02.CB - Sulfurs metàl·lics, M:S = 1:1 (i similars), amb Zn, Fe, Cu, Ag, etc.» juntament amb els següents minerals: coloradoïta, hawleyita, metacinabri, polhemusita, sakuraiïta, esfalerita, stil·leïta, tiemannita, rudashevskyita, calcopirita, eskebornita, gal·lita, haycockita, lenaïta, mooihoekita, putoranita, roquesita, talnakhita, laforêtita, černýita, ferrokesterita, hocartita, idaïta, kesterita, kuramita, mohita, pirquitasita, estannita, estannoidita, velikita, chatkalita, mawsonita, colusita, germanita, germanocolusita, nekrasovita, estibiocolusita, ovamboïta, maikainita, hemusita, kiddcreekita, polkovicita, renierita, vinciennita, morozeviczita, catamarcaïta, lautita, cadmoselita, greenockita, wurtzita, rambergita, cubanita, isocubanita, picotpaulita, raguinita, argentopirita, sternbergita, sulvanita, vulcanita, empressita i muthmannita.

Formació i jaciments

[modifica]

Va ser descoberta al meteorit Zaklodzie, un meteorit de 8,68 quilograms recollit en el mes de setembre de 1998 a la localitat de Zamość, al Voivodat de Lublin, Polònia.[2] Aquest es l'únic indret de tot el planeta on ha estat trobada aquesta espècie mineral.

Referències

[modifica]
  1. «Buseckite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 5 maig 2019].
  2. «Zaklodzie meteorite, Zamość Co., Lublin Voivodeship, Polandi» (en anglès). Mindat. [Consulta: 5 maig 2019].