Carlos Fonseca Amador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarlos Fonseca Amador

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 juny 1936 Modifica el valor a Wikidata
Matagalpa (Nicaragua) Modifica el valor a Wikidata
Mort8 novembre 1976 Modifica el valor a Wikidata (40 anys)
Departament de Matagalpa (Nicaragua) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortMort en combat Modifica el valor a Wikidata
SepulturaCentral Park (Managua) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócatedràtic, polític, escriptor Modifica el valor a Wikidata
PartitFront Sandinista d'Alliberament Nacional
Communist Party of Nicaragua (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 9910 Modifica el valor a Wikidata

Carlos Alberto Fonseca Amador (Matagalpa, 23 de juny de 1936 - Cerro Zinica, 8 de novembre de 1976)[1] va ser un professor, polític i revolucionari nicaragüenc,[2] fundador del Front Sandinista d'Alliberament Nacional al costat de Santos López, Silvio Mayorga, Faustino Ruiz, Tomàs Borge, Noel Guerrero i Bayardo Altamirano, entre d'altres.

Tres anys després de la seva mort en combat contra la dictadura d'Anastasio Somoza, una gran part de la població nicaragüenca va donar suport a la guerrilla sandinista que va entrar triomfant a Managua posant fi al règim dictatorial de la família Somoza. Ha rebut pòstumament els títols d'Heroi Nacional de Nicaragua i de Comandant en Cap de la Revolució Sandinista.

Biografia[modifica]

El 3 de juliol de 1957 Fonseca va realitzar un viatge a la Unió Soviètica amb la finalitat d'assistir al VI Festival Mundial de la Joventut i els Estudiants a Moscou. El 16 d'agost va participar al congrés de Kíev i després va visitar la República Democràtica Alemanya per a participar al Congrés d'Estudiants per la Pau i l'Amistat a Leipzig. Va conèixer Berlín Oriental abans de tornar a Moscou a l'octubre. Sobre l'experiència d'aquesta missió va escriure el llibre Un nicaragüense en Moscú. Després de visitar diversos països europeus i americans va tornar a Nicaragua el 16 de desembre i va ser detingut immediatament a l'Aeroport Internacional Las Mercedes de Managua per la Guàrdia Nacional.

El 1959 Carlos Fonseca va passar de Guatemala a Hondures i es va integrar a la columna guerrillera Rigoberto López Pérez al comandament de Rafael Somarriba que comptava amb el suport del govern cubà en la lluita contra la dictadura dels Somoza. A la columna hi havia nombrosos revolucionaris cubans. En una acció coordinada la columna va ser massacrada al Chaparral i Fonseca va rebre una ferida de bala al pulmó. Va ser tractat a l'Hospital General San Felipe de Tegucigalpa i posteriorment traslladat a l'Havana.

En una reunió del Movimiento Nueva Nicaragua celebrada a Hondures al juliol de 1961, Fonseca va proposar el nom de Front Sandinista d'Alliberament Nacional (FSLN) per a l'organització armada revolucionària que des de mesos enrere s'estava gestant.

Després d'exercir la resistència urbana, va viure i treballar a l'Havana fins al 1975. En aquest temps va realitzar una intensa tasca d'organització de l'FSLN i de publicació de diferents comunicats i articles, molts dels quals van ser publicats a la revista Bohemia. L'agost de 1975 va tornar a Nicaragua[3] i al novembre va escriure Síntesis de algunos problemas actuales. Després es va integrar a la muntanya i el 1976 va escriure Notas sobre la montaña i Notas sobre algunos problemas de hoy.[4]

Carlos Fonseca va caure en combat la nit del 8 de novembre de 1976[5] al departament de Zelaya, a la Regió Autònoma de l'Atlàntic Nord. Testimonis presencials va indicar que va ser assassinat després d'haver estat capturat. El seu cadàver va ser mutilat per a enviar les seves mans a Managua per a la seva identificació. La seva mort va ser el desencadenant per a gestar la unitat de les tendències sandinistes.[6]

El 1979 les seves restes van ser exhumades a la muntanya[7] i dipositades, durant una cerimònia solemne en què van participar més de 100.000 persones, al mausoleu del Parc Central contigu a la Plaça de la Revolució de Managua, al costat de les restes del Coronel Santos López.

Referències[modifica]

  1. «Muere Carlos Fonseca, jefe de la guerrilla nicaragüense» (en castellà). El País [Madrid], 10-11-1976. ISSN: 1134-6582.
  2. «CeDeMA». [Consulta: 16 juny 2023].
  3. Bárcenas, Fernando. ¿Mandaron a la muerte a Carlos Fonseca?. Diario La Prensa, edición del 6 de enero de 2014, Sección Opinion, pág.. 10 A, Managua, Nicaragua. http://www.laprensa.com.ni/2014/01/06/opinion/176917-mandaron-a-la-muerte-a-carlos-fonseca
  4. «Carlos Fonseca Amador». [Consulta: 16 juny 2023].
  5. Agencia EFE, Managua. Muere Carlos Fonseca, jefe de la guerrilla nicaragüense. Diario El País, edición impresa del Jueves, 11 de noviembre de 1976. http://elpais.com/diario/1976/11/11/internacional/216514816_850215.html
  6. Casanova Fuertes, Rafael. La situación del FSLN en 1976 y la muerte de Carlos Fonseca. El Nuevo Diario, edición del 1 de marzo de 2014, Sección Opinion, Managua, Nicaragua. http://www.elnuevodiario.com.ni/opinion/312826-situacion-fsln-1976-muerte-carlos-fonseca/ Arxivat 2022-07-02 a Wayback Machine.
  7. Paso a paso hasta encontrar restos de Carlos Fonseca Arxivat 2014-08-16 a Wayback Machine.. José Santos Sobalvarro ("Chele Adrián"). El Nuevo Diario, 7 de noviembre de 2010.