Carlota I de Luxemburg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarlota I de Luxemburg

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(lb) D'Charlotte Adelgonde Elisabeth Marie Wilhelmine vu Lëtzebuerg Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement23 gener 1896 Modifica el valor a Wikidata
Castell de Berg (Luxemburg) Modifica el valor a Wikidata
Mort9 juliol 1985 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Castell de Fischbach (Luxemburg) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Càncer Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaSanta Maria de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Monarch of Luxembourg (en) Tradueix
14 gener 1919 – 12 novembre 1964
← Maria Adelaida de LuxemburgJoan I de Luxemburg → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióaristòcrata Modifica el valor a Wikidata
Altres
TítolPrincess of Luxembourg (en) Tradueix
Gran Duquessa
Princess of Nassau (en) Tradueix
Grand Duchess of Luxembourg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
FamíliaCasa de Nassau-Weilburg i Casa de Nassau Modifica el valor a Wikidata
CònjugeFèlix de Borbó-Parma (1919–) Modifica el valor a Wikidata
FillsJoan I de Luxemburg, Princess Marie Gabriele de Luxembourg, Prince Charles of Luxembourg (en) Tradueix, Princess Marie-Adélaïde de Luxembourg, Elisabet de Luxemburg (duquessa de Hohenberg), Princess Alix of Luxembourg (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ParesGuillem IV de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata  i Maria Anna de Portugal Modifica el valor a Wikidata
GermansAntònia de Luxemburg, Maria Adelaida de Luxemburg, Hilda de Luxemburg, Elisabet de Luxemburg i Sofia de Luxemburg Modifica el valor a Wikidata
Premis

Modifica el valor a Wikidata

Find a Grave: 20427 Modifica el valor a Wikidata

Carlota I de Luxemburg (Charlotte Aldegonde Élise Marie Wilhelmine) (Castell de Berg, 23 de gener del 1896 - Castell de Fischbach, 9 de juliol del 1985). Gran duquessa de Luxemburg des de l'any 1919 fins a la seva abdicació l'any 1964.[1]

Nascuda al Castell de Berg al Gran ducat de Luxemburg, el dia 23 de gener de l'any 1919 sent la segona filla del gran duc Guillem IV de Luxemburg i de la infanta Maria Anna de Portugal. Per via paterna era neta del gran duc Adolf I de Luxemburg i de la princesa Adelaida d'Anhalt i per via materna del rei Miquel I de Portugal i de la princesa Adelaida de Löwenstein-Wertheim-Rosenberg.

Quan les tropes alemanyes ocuparen Luxemburg durant la Segona Guerra Mundial, Carlota es va exiliar a Londres. El dia 6 de novembre de l'any 1919 es va casar amb el príncep Fèlix de Borbó-Parma, fill del duc Robert I de Parma i de la infanta Maria Antònia de Portugal. La parella tingué sis fills:

  • Maria Adelaida de Luxemburg, nascuda al Castell de Berg l'any 1924. Es casà amb Karl Josef, Comte Henckel von Donnersmarck l'any 1958.
  • Maria Gabriela de Luxemburg, nascuda al Castell de Berg l'any 1925. Es casà el 1951 amb l'aristòcrata Knud Johan Ludvig Lehnsgraf Holstein til Ledreborg.
  • Carles Felip de Luxemburg, nascut al Castell de Berg l'any 1927 i mort a la localitat italiana d'Imbercati l'any 1977. Es casà amb la ciutat estatunidenca Joan Douglas Dillon l'any 1967.

El dia 14 de gener de l'any 1919, la gran duquessa Maria Adelaida I de Luxemburg, germana de Carlota, es veié obligada a abdicar i Carlota esdevingué gran duquessa de Luxemburg. A diferència de la seva germana, Carlota renuncià a ser present de forma activa, fins i tot extraconsitucionalment, a la vida política luxemburguesa.

El 28 de setembre de l'any 1919 s'aprovà en un referèndum una nova constitució pel país que garantia la continuïtat de la monarquia i consolidava Carlota com a cap d'estat. A més a més, la nova constitució limitava el poder de la monarquia.

Durant la Segona Guerra Mundial la família gran ducal s'exilià al Canadà, a Mont-real,[2] i tant el príncep Fèlix com el príncep Joan participaren a l'alliberament del Gran Ducat.

El dia 12 de novembre de l'any 1964, Carlota abdicà en favor del seu fill el príncep Joan que ja havia exercit la regència durant tres anys. La gran duquessa va morir de càncer el dia 9 de juliol de 1985 al Castell de Fischbach, quinze anys després del seu marit.

Referències[modifica]

  1. Haag, Émile. «La Grande-Duchesse Charlotte *1896 †1985: un destin exceptionnel». A: Le Luxembourg : une réussite originale au fil des siècles (en francès). Luxemburg: Binsfeld, [2011], p. 362-375. ISBN 978-2-87954-235-5. 
  2. Bernier Arcand, Philippe «L’exil québécois du gouvernement du Luxembourg» (en francès). Histoire Québec, 15, 3, 2010, pàg. 19–26. ISSN: 1201-4710.



Càrrecs públics
Precedida per:
Maria Adelaida
Gran Duc de Luxemburg
Escut de Luxemburg

1919-1964
Succeïda per:
Joan I
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Carlota I de Luxemburg