Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

El Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears o CABIB és el principal catàleg col·lectiu de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears i es basa en el sistema INNOPAC-Millenium.

La Biblioteca Municipal de Pollença, Can Llobera, forma part del CABIB.

Història[modifica]

Es tracta d'un projecte de cooperació bibliotecària que té com a objectius oferir a totes les biblioteques de les Illes Balears un sistema comú de gestió bibliotecària amb els darrers avenços tecnològics i permetre als ciutadans poder accedir a tota la informació bibliogràfica de les Illes a través d'un mateix entorn des de qualsevol biblioteca i des de qualsevol ordinador connectat a Internet.[1]

Sorgeix l'any 2000 d'un conveni entre la UIB i el Govern de les Illes Balears i durant el mateix any es varen signar convenis de col·laboració entre el COFUC, els Consells Insulars, l'Ajuntament de Palma i la Fundació Biblioteca d'Alcúdia Can Torró per al seu desenvolupament.[2] Actualment hi participen, mitjançant un conveni, la majoria de les institucions amb competències bibliotecàries de la Comunitat Autònoma.

Els fons de la Biblioteca d'Artà Na Batlessa, també es poden consultar al catàleg col·lectiu.

Descripció del projecte[modifica]

La UIB, concretament el Servei de Biblioteca i Documentació, s'encarrega de dur a terme la coordinació del projecte, l'administració del sistema informàtic i la formació dels bibliotecaris per al seu ús.[3]

La base de dades del CABIB és un catàleg web que organitza i posa a l'abast dels ciutadans els fons bibliogràfics de la major part de les biblioteques de les Illes Balears, possibilita diversos tipus de consulta mitjançant cerques intel·ligents i informa de la disponibilitat i modalitat d'accés a cada obra. En 2019 Compta amb uns 200.000 títols de llibres i d'altre material documental corresponents a uns 500.000 volums, distribuïts entre un centenar de biblioteques.

La possibilitat de treballar de manera conjunta permet a les biblioteques importants estalvis, ja que es duu a terme una catalogació compartida i ofereix grans possibilitats de difusió dels fons perquè els fa accessibles individualment o col·lectiva a través d'Internet.

Biblioteques que formen part del CABIB[modifica]

En aquests moments estan integrades al CABIB 176 biblioteques, que pertanyen a les diverses institucions associades al projecte: Govern de les Illes Balears, Universitat de les Illes Balears, Consell Insular de Mallorca, Consell Insular de Menorca, Consell Insular d'Eivissa, Ajuntament de Palma i la Biblioteca Ca'n Torró.[4] Concretament, les institucions, biblioteques i col·leccions que participen en aquest projecte són:

La Biblioteca de Cort, com totes les biblioteques municipals de Palma, col·laboren amb aquest projecte


    • Maó disposa també de biblioteca pública de titularitat estatal gestionada pel Govern Balear, el seu catàleg és consultable a través del CABIB dins les biblioteques del Govern Balear.

Des del Centre Coordinador de Biblioteques del Consell Insular d'Eivissa es coordina el funcionament del CABIB amb totes les biblioteques de l'illa d'Eivissa implicades en aquest projecte:

Referències[modifica]

  1. «CABIB - Catàleg bibliogràfic de les Illes Balears». Ajuntament de Palma. [Consulta: 12 abril 2019].
  2. Muntaner Sans, Natividad «El Sistema Bibliotecari de les Illes Balears: l'aplicació de la Llei 19/2006, de 23 de novembre». Textos universitaris de biblioteconomia i documentació, 25, Desembre 2010. DOI: 10.1344/105.000001683 [Consulta: 12 abril 2019].
  3. «Projecte CABIB». Universitat de les Illes Balears. [Consulta: 12 abril 2019].
  4. «CABIB: Catàleg Bibliogràfic de les Illes Balears». [Consulta: 12 abril 2019].