Catolicisme a Cap Verd

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Església Catòlica a Cap Verd Emblem of the Holy See usual.svg
LocationCapeVerde.svg
Any 2009
Cristians 456.000
Catòlics 435.000
Població 465.000
Capellans 70
Religioses 156
President de la
Conferència episcopal
Benjamin Ndiaye
Nunci apostòlic vacant
Modifica les dades a Wikidata
L'església de São Felipe a l'illa de Fogo

L'Església Catòlica a Cap Verd és part de l'Església Catòlica universal, sota la direcció espiritual de la Papa a Roma. Hi ha més de 430.000 catòlics al país que representa més del 90% de la població total.

Història[modifica]

El catolicisme arribà a les illes Cap Verd al començament del segle XVI amb la colonització portuguesa. La primera diòcesi d'Àfrica fou fundada en 1533 amb l'erecció del bisbat de Santiago de Cap Verd, del que també en dependran les zones costaneres d'Àfrica sotmeses al rei de Portugal.[1] Al gener de 1990 Joan Pau II van fer un visita pastoral a Cap Verd. El 2003 es va construir una segona diòcesi, la de Mindelo. En 2011 fou signat un acord entre el govern de Cap Verd i el Vaticà creant una base legal per a l'Església Catòlica al país,a permetent les escoles catòliques i el rol de l'església en la formalització de matrimonis.[2]

El 2015 el bisbe de Santiago, Mons Arlindo Gomes Furtado, fou nomenat cardenal.,[3] el primer de l'església de Cap Verd.[4][1]

Organització i institucions[modifica]

L'Església Catòlica és present a la zona amb dues diòcesis:

No són sufragànies de cap arxidiòcesi, sinó són subjectes directament a la Santa Seu. A finals de 2004 l'Església Catòlica a les illes de Cap Verd comptava amb:

  • 43 parròquies;
  • 70 sacerdots;
  • 156 germanes religioses;
  • 55 escoles;
  • 2 organitzacions benèfiques.

La població catòlica era 550.193 cristians, que representaven el 93,07% de la població.

Nunciatura Apostòlica[modifica]

La nunciatura apostòlica de Cap Verd va ser establerta el 13 de maig de 1976 amb el Breu apostòlic Quo expeditius de Papa Pau VI. La seu del nunci és a Dakar, a Senegal.

Pro-Nuncis apostòlics[modifica]

Nuncis apostòlics[modifica]

Conferència episcopal[modifica]

Cap Verd no té una Conferència Episcopal pròpia, sinó que el seu episcopat forma part de la Conférence des Evêques du Sénégal, de la Mauritanie, du Cap-Vert et de Guinée-Bissau.

Aquesta és membre de la Conférence Episcopale Régionale de l'Afrique de l'Ouest Francophone (CERAO) i del Simposi de Conferències Episcopals d'Àfrica i Madagascar (SECAM).

Han estat presidents de la conferència episcopal:

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]