Catolicisme a Guinea Equatorial

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Església Catòlica a Guinea Equatorial Emblem of the Holy See usual.svg
LocationEquatorialGuinea.svg
Any2009
Catòlics548.000
Població586.000
Capellans110
Religioses183
President de la
Conferència episcopal
vacant
Nunci apostòlicPiero Pioppo
CodiGE

L'Església Catòlica de Guinea Equatorial és part de l'Església Catòlica, sota el lideratge espiritual del Papa i Cúria pontifícia a Roma i constitueix la religió més practicada al país. La majoria dels residents de Guinea Equatorial són adherits a l'Església Catòlica.[cal citació]

Història[modifica]

El catolicisme arribà a Guinea Equatorial amb els colonitzadors portuguesos i espanyols al segle xvii. El 1965 és erigit el vicariat apostòlic de Riu Muni, amb el desmembrament de l'antiga rectoria de Fernando Poo creada el 1904. El 1966 es crearen les dues diòcesis de Bata i Malabo i 1982 fou fundada la província eclesiàstica independent amb l'erecció de la diòcesi a arxidiòcesis de Malabo. Entre 1971 i 1980 el govern dictatorial va obligar l'Església Catòlica a quedar-se sense bisbes, a l'expulsió de molts religiosos i la detenció de sacerdots nadius, i el tancament d'esglésies i escoles catòliques. El 1982 Joan Pau II va fer una visita pastoral a Guinea Equatorial.

Organització territorial[modifica]

L'Església Catòlica és present al territori amb una Província eclesiàstica i dues diòcesis sufragànies:

Estadístiques[modifica]

A final de 2004 l'Església catòlica a Guinea Equatorial comptava:

  • 71 parròquies;
  • 110 sacerdots;
  • 183 germanes religioses;
  • 78 escoles;
  • 10 organitzacions benèfiques.

La població catòlica era 549,605 cristians, que representen el 93.56% de la població.[Cal actualitzar][cal citació]

Nunciatura apostòlica[modifica]

La delegació apostòlica de Guinea Equatorial es va establir el 1971. El 28 de desembre de 1981 va ser elevada al rang de Nunciatura Apostòlica amb el breu apostòlic Valde optabile de Joan Pau II. La seu del nunci es troba a la ciutat de Yaoundé a Camerun.

Delegats apostòlics:

Pro-Nuncis apostòlics:

Nuncis apostòlics:

Conferència episcopal[modifica]

L'episcopat local constitueix la Conferència Episcopal de Guinea Equatorial (CEGE). La CEGE és un membre de l'Associació de les Conferències Episcopals de la Regió d'Àfrica Central (ACERAC) i el Simposi de Conferències Episcopals d'Àfrica i Madagascar (SECAM).

Els presidents de la CEGE han estat:

Bibliografia[modifica]

  • Guida delle missioni cattoliche 2005, a cura della Congregatio pro gentium evangelizatione, Roma, Urbaniana University Press, 2005

Enllaços externs[modifica]