Quimabàquids

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Chimabàchids)
Infotaula d'ésser viuQuimabàquids
Chimabachidae Modifica el valor a Wikidata

Diurnea lipsiella
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
SubordreGlossata
SuperfamíliaGelechioidea
FamíliaChimabachidae Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
Nom zoològic coordinat ambChimabachinae Modifica el valor a Wikidata

Els quimabàquids (Chimabachidae) són una família de lepidòpters glossats de la superfamília dels gelequioïdeus (Gelechioidea).[1] Es distribueix a l'ecozona Paleàrtica, des d'Europa fins al Japó, per bé que Dasystoma salicella (defoliador de nabius) ha estat introduït a Nord-America.

Característiques[modifica]

Tenen les ales àmplies i arrodonides i els ocels estan molt lluny dels ulls si estan presents. Les part superior dels segments abdominals no tenen espines sèptiques, que és el cas de la majoria de les famílies relacionades.

Història natural[modifica]

Les larves s'alimenten de les espècies de betulàcies, rosàcies i ericàcies. Mengen les fulles en desenvolupament, les flors i les fruites. També retallen i lliguen les fulles per fer refugis.

Taxonomia[modifica]

La posició taxonòmica dels quimabàquids ha variat les darreres dècades. Han estat considerats com a subfamília, tan de la família Lypusidae com de la família Oecophoridae. Alguns autors la van col·locar, com a subfamília Cryptolechiinae, en la família Depressariidae.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]

  1. van Nieukerken, Erik J; et al. «Order Lepidoptera Linnaeus, 1758» (PDF) (en anglès). Zootaxa, 3148, 23-12-2011, pàg. 212–221.