Limantrins

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Lymantriidae)
Infotaula d'ésser viuLimantrins
Lymantriinae Modifica el valor a Wikidata

Lymantria dispar  
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreLepidoptera
FamíliaErebidae
SubfamíliaLymantriinae Modifica el valor a Wikidata
Hampson, 1893
Nomenclatura
Nom zoològic coordinat ambLymantriidae, Lymantriini i Lymantriina Modifica el valor a Wikidata
Sinònims
Lymantriidae Modifica el valor a Wikidata

Els limantrins (Lymantriinae) són una subfamília de lepidòpters ditrisis amb prop de 350 gèneres coneguts, i més de 2.500 espècies a tot el món, excepte l'Antàrtida. Estan particularment concentrats en l'Àfrica subsahariana, l'Índia, Sud-est asiàtic, Amèrica del Sud; s'estimen llistades 258 espècies només a Madagascar (Schaefer, 1989). A part d'illes oceàniques, els llocs notables per no albergar limàntrins inclou Nova Zelanda, Antilles, Nova Caledònia (Schaefer, 1989).

Descripció[modifica]

Els adults d'aquesta subfamília no s'alimenten. Generalment tenen colors apagats (marrons i grisos), encara que alguns són de color blanc, i acostumen a ser molt peluts.

Algunes femelles no poden volar i altres han reduït les ales. Generalment, les femelles tenen un gran plomall al final de l'abdomen.

Els mascles tenen òrgans timpànics.[1] En la seva majoria són nocturns, però Schaefer[2] enumera 20 espècies diürnes confirmades i 20 espècies diürnes més probables (basat en la mida reduïda de l'ull).

Les larves també són peludes, sovint amb pèls agrupats en flocs; en moltes espècies els pèls es desprenen molt fàcilment i són extremadament irritants per a la pell (especialment els membres del gènere Euproctis).[2] Aquesta defensa molt eficaç serveix l'espècie al llarg del seu cicle de vida. Els pèls s'incorporen al capoll. Les femelles adultes d'algunes espècies quan surten del capoll recullen i emmagatzemen els pèls a la punta de l'abdomen i els utilitzen per camuflar i protegir els ous a mesura que els van posant. En altres espècies, els ous estan coberts per una escuma que després s'endureix o es camufla amb material que la femella recull i enganxa a sobre.[2] Les larves d'algunes espècies tenen els pèls agrupats en plomalls densos al llarg de la part posterior.

Diverses espècies són importants defoliadors d'arbres forestals, incloent Lymantria dispar, Orgyia pseudotsugata, i Lymantria monacha. Aquestes espècies tendeixen a alimentar-se de major diversitat de plantes nutrícies que la majoria dels lepidòpters. La majoria s'alimenten d'arbres i arbustos, però algunes ho fan de vinyes, herbes, gespa i líquens.[2]

Tribus[modifica]

Diversos gèneres es classifiquen en cinc tribus, mentre que altres romanen no classificats (sedis incertae):

Sistemàtica[modifica]

Estudis filogenètics recents han reclassificat la família Lymantriidae com la subfamília Lymantriinae de la família recentment formada Erebidae.[3][4][5] Els estudis van trobar que la família Lymantriidae formava un llinatge especialitzat dins Erebidae i és part d'un clade que inclou generes com Hermione, els aganaïns (Aganainae) i els arctins (Arctiinae). La reclassificació va afectar l'antiga família en la seva totalita, si bé gran part del clade es va mantenir intacte.

Exemples d'espècies[modifica]

Referències[modifica]

  1. Scoble, M. J. (1992): The Lepidoptera: Form, function and diversity (2nd ed.). Oxford University Press.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Schaefer, Paul (1989): Diversity in form, function, behavior, and ecology, In: USDA Forest Service (ed.): Proceedings, Lymantriidae: a comparison of features of New and Old World tussock moths: 1-19. Broomall, PA
  3. Zahiri R, Kitching IJ, Lafontaine JD, Mutanen M, Kaila L, Holloway JD, Wahlberg N (in press) A new molecular phylogeny offers hope for a stable family-level classification of the Noctuoidea (Insecta: Lepidoptera). Molecular Phylogenetics and Evolution.
  4. Zahiri, Reza; et al. (2011). "Molecular phylogenetics of Erebidae (Lepidoptera, Noctuoidea)". Systematic Entomology 37: 102–124. doi:10.1111/j.1365-3113.2011.00607.x.
  5. Lafontaine, Donald; Schmidt, Christian (19 Mar 2010). "Annotated check list of the Noctuoidea (Insecta, Lepidoptera) of North America north of Mexico". ZooKeys 40: 26. doi:10.3897/zookeys.40.414.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Limantrins