Circeis

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de geografia físicaCirceis
TipusCiutat antiga Modifica el valor a Wikidata

Circeis (Llatí Circeii) fou una ciutat del Laci al peu del puig Circeu. (Mons Circeius o Circello).

Fou establerta com a colònia per Tarquí el Superb al mateix temps que la de Sígnia, però no se sap si abans ja hi havia una ciutat dels volscs i etruscs. Fou una ciutat de les del Laci que va signar el tractat amb Roma i Cartago després de l'expulsió de Tarquini. Va passar després a dependre de Coriolanus que va expulsar als colons romans i la va entregar als volsques però fou recuperada pels romans.

Tres anys abans de la guerra gal·la es va establir una nova colònia romana, però al cap de pocs temps aquesta colònia i Velitres es van revoltar i es van aliar al volsques i van aconseguir fer-se independents, estatus que mantenien en començar la Guerra Llatina el 340 aC.

Circeis fou membre de la Lliga Llatina, i L. Numicius, un ciutadà de Circeis, era un dels dos pretors que dirigia la lliga. Després de la guerra no se sap que li va passar a la ciutat però se segur que va ser dominada per Roma, i apareix a la segona guerra púnica com una de les trenta colònies llatines, i una de les 12 que no va poder subministrar les taxes i materials demanats per Roma.

El 189 aC els ostatges cartaginesos van intentar una revolta d'esclaus a la regió. Després va entrar en decadència i va acabar com una petita ciutat però al final de la república i al principi de l'imperi l'establiment d'algunes viles de romans rics li van permetre de recuperar-se. Tiberi i Domicià van tenir viles a la ciutat.

A la ciutat abundaven les ostres que eren de les més apreciades pels romans. Lèpid després de la seva deposició per Octavi, fou confinat a Circeis.

Va desaparèixer al final de l'imperi.

Es conserven algunes ruïnes al Monte della Cittadella a uns 3 km de la costa, prop del llogaret de San Felice; del port no en queden restes i probablement fou a l'actual Porto di Paola.