Dili

Infotaula de geografia políticaDili
Dili (tet)
Díli (pt) Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata

Localització
Map
 8° 33′ 13″ S, 125° 34′ 42″ E / 8.5536°S,125.5783°E / -8.5536; 125.5783
PaísTimor Oriental
MunicipiDili municipality (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Capital de
Població humana
Total222.323 (2015) Modifica el valor a Wikidata
• Densitat1.244,67 hab./km²
Geografia
Superfície178,62 km² Modifica el valor a Wikidata
Banyat permar de Banda Modifica el valor a Wikidata
Altitud11 m Modifica el valor a Wikidata
Dades històriques
Creació1520 (Gregorià)
Identificador descriptiu
Fus horari

Dili és la capital del Timor Oriental. És a la costa nord de l'illa de Timor, a 8° 34′ S i 125° 34′ E. Amb una població d'unes 150.000 persones, és el principal port i centre comercial del país. Disposa d'un aeroport, anomenat Nicolau Lobato arran de la independència, que s'utilitza tant per a vols civils com militars.

És la seu de la Universitat Nacional del Timor Oriental i del Colégio de São José.

Història[modifica]

Fou fundada el 1520 pels portuguesos, i el 1596 va esdevenir la capital del Timor Portuguès. Durant la Segona Guerra Mundial, Dili fou ocupada pels japonesos. El Timor Oriental va obtenir la independència formal de Portugal el 28 de novembre del 1975. Sense previ avís, tan sols nou dies després, el 7 de desembre, les forces armades indonèsies van envair Dili. El 17 de juliol del 1976 Indonèsia es va annexionar el Timor Oriental amb el nom de Timor Timur i Dili va esdevenir la capital de la regió.

Districtes de Dili

El 1991 va tenir lloc, per part indonèsia, la massacre de Dili. Les tropes d'Indonèsia van usar la força sobre els manifestants que reivindicaven la independència. Aquest esdeveniment va fer conèixer el Timor Oriental arreu del món. El 20 de maig del 2002, després de molt anys de guerra de guerrilles i una gran quantitat de morts, Dili va esdevenir la capital de l'estat independent del Timor Oriental.

Edificis i monuments[modifica]

Si bé la majoria d'edificis foren destruïts per la violència del 1999, orquestrada pels militars i les milícies proindonèsies, la ciutat conserva encara bastants edificis de l'època portuguesa. L'antiga oficina del governador portuguès ara és l'oficina del primer ministre, Mari Bin Amude Alkatiri. Prèviament fou usada també pel governador indonesi i per l'Administració Transicional de les Nacions Unides al Timor Oriental (UNTAET). L'església catòlica de Motael es va convertir en un focus de resistència a l'ocupació indonèsia.

De l'època d'administració indonèsia destaquen l'església de la Immaculada Concepció, suposadament la catedral més gran del sud-est d'Àsia, i el Monument a la Integració, que commemorava l'annexió del territori a Indonèsia el 1976. L'estàtua representa un timorès amb el vestit tradicional trencant les cadenes que li fermaven els punys. Aquest monument encara no ha estat demolit.

Fills il·lustres[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dili