Discussió:Sabadell

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La taula anexa a l'article ubica Sabadell al Vallès ORIENTAL, quan en realitat pertany al Vallès OCCIDENTAL. No ho sé canviar. Ajuda!

Ja he modificat Template:Sabadell. És que aquí tirem més cap a Terrassa ;-) --VRiullop (parlem-ne) 16:37, 23 feb 2006 (UTC)

Crec que l'apartat d'història, que és el que està millor de tot l'article, s'hauria de moure cap al principi.--Pere prlpz 00:11, 19 abr 2007 (CEST)

jo tb ho crec. Per altra banda crec que modificaré una mica això de Segle XXI, pq això és més propaganda política de l'equip de govern realitat. --Josepsbd 02:27, 28 juny 2007 (CEST)

Fitxer:Trenmdl213dlfgc.jpg
Aquesta foto que hi ha a l'article, feta a Hospitalet, no és del tren de Sabadell sinó del de Sant Andreu de la Barca, el carrilet, que no és ni del mateix ample que el de Sabadell. S'hauria de buscar una foto feta a l'estació de Sabadell (si no n'hi ha, puc mirar de retratar un tren que vagi a Sabadell, però no serà feta tampoc a Sabadell).--Pere prlpz 19:39, 30 abr 2007 (CEST)

Ho ser, però estic mirant per la web del Ajuntament, i no trobo res, de moment la deixo, a la espera de trobar algo que serveixi.

--Folto 16:35, 8 maig 2007 (CEST)

Foto del Parc del Vallés[modifica]

Quin Administrador a estat el que a eliminat la foto del Parc Central del Vallés? que la lliçencia estaba sota Creative Commons! --Folto 21:02, 10 maig 2007 (CEST)

Fotos[modifica]

He eliminat diverses fotos.

Una no existia.

Un altra no es corresponia (la del tren).

Una altra es corresponia d'aquella manera (una foto il·lustrant un paràgraf que parlava d'un segle abans que s'inventés la fotografia).

I la majoria perquè no tenien una llicència clara, s'havia avisat de fa entre una setmana i un mes (la majoria), i no s'havia actuat en conseqüència. --81.38.185.131 12:22, 24 maig 2007 (CEST)

Si hi ha imatges que cal eliminar per no tenir llicència, el procés no és començar treient-ne els enllaços dels articles sinó que un administrador, seguin els procediments establerts, les elimini de commons o de la viquipèdia. Quan això passi (si és que passa, que no està clar del tot), és quan s'han de treure els enllaços dels articles. Abans no n'hi ha cap necessitat, i si creus que no s'han pres les mesures que s'havien de prendre, només cal que ho comentis a VP:PA. Això no treu que puguis fer fotos noves dels mateixos llocs i pujar-les per substituir les que hi ha, més dubtoses, no lliures o menys adients, però això porta més feina que dedicar-se a esborrar i prou.--Pere prlpz 14:18, 24 maig 2007 (CEST)

el nom de la vila[modifica]

La teoria que vincula el nom de Sabadell al llatçi vaduum no té gaire fonament, perque el nucli medieval de població estava si fa no fa on para l´actual mercat, a un parell de kilómetres del riu i encara més lluny del gual.

Aleshores, s'haurien de donar referències d'aquest origen i també de la manca de fonament.--Pere prlpz 13:44, 8 juny 2007 (CEST)

Acabo d'afegir a la llista de "sabadellencs cèlebres" el Francesc Bellmunt, director de cinema, em sembla que és de justícia. Jo també sóc sabadellenc, escriptor i guanyador d'uns quants premis literaris, etcètera, però no sé si sóc prou "cèlebre". Tampoc sé qui ho decideix. Ramon Monton.el comentari anterior sense signar és fet per 81.42.168.177 (disc.contr.) --IradiBot (comentaris/incidències) 19:08, 1 set 2007 (CEST)

Font Rosella[modifica]

L'apartat sobre la Font Rosella s'hauria de dir Font Rosella, i treure el que diu en primera persona. Hauria d'anar en un apartat de llocs d'interès de Sabadell, que encara no existeix.--Pere prlpz (discussió) 18:56, 27 nov 2007 (CET)

Seccions que falten[modifica]

Geografia, Economia, Demografia, i ampliar una mica la part de política--Josepsbd (discussió) 13:29, 25 abr 2008 (CEST)

Introducció[modifica]

Penso que la introducció hauria d'ésser més curta i concisa sense parlar de temes que surten de nou en apartats com el d'Història.

Proposo un text com ara el següent:

Sabadell és una ciutat de la comarca catalana del Vallès Occidental, de la qual és actualment co-capital juntament amb Terrassa. És la segona ciutat en població de la comarca i la cinquena de Catalunya, amb 201.712 habitants el 2007 (referència). La ciutat va ser pionera en la revolució industrial a Catalunya dins el sector tèxtil, sobretot de la indústria llanera. Aquest caràcter industrial encara hi és present avui en dia, malgrat que en les últimes dècades Sabadell s'ha anat diversificant vers el sector serveis.el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 14:54, 25 abr 2008 (CEST)

Si en volem fer un article de qualitat, li caldrà una introducció extensa. No en tenim una versió aquí en català, però en:WP:LEAD és un bon model. Cal que la introducció faci referència als punt més importants però sense entrar-hi en profunditat, i en general ser un resum introductori a l'article. – Leptictidium (pm!) 18:26, 25 abr 2008 (CEST)

Ok, estic d'acord amb el què dius. Tot i així crec que caldria retocar-la una mica. Per exemple en la part on parla de l'origen del nom sense especificar res més, que crec que no cal.el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 17:21, 26 abr 2008 (CEST)

D'acord, treu aquesta part si vols, o reformula-la si ho prefereixes. – Leptictidium (pm!) 20:45, 26 abr 2008 (CEST)

Història[modifica]

Ja que s'ha creat un article apart per la Història de la ciutat, no s'hauria de resumir el contingut de l'apartat Història que en aquest moment és el mateix de l'article?el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 19:22, 25 abr 2008 (CEST)

En quants paràgrafs creus que ho hauríem de resumir? Dos o tres em semblen bé. – Leptictidium (pm!) 19:32, 25 abr 2008 (CEST)
He tret aquesta part, perquè la gramàtica incorrecta de l'expressió em fa pensar que no és certa. Mentre no hi hagi referències, no l'afegiu.

Que sorgeix de l'expressió ipso uadell (també llatina), extreta d'un document on es parla de la zona de Sant Julià d'Altura.

Leptictidium (pm!) 00:02, 26 abr 2008 (CEST)

Per cert, he separat la secció sobre el nom (em sembla que el topònim i la història no es poden integrar gaire bé, car les diferents teories dels topònims són de períodes diferents). També he reformulat la part d'història fins els ibers, si algú s'ho vol mirar, benvingut siga. – Leptictidium (pm!) 00:26, 26 abr 2008 (CEST)

On deia "Durant l'edat mitjana, el nucli es desenvolupà al marge esquerre del riu Ripoll...al costat de la capella de Sant Salvador (actualment l'església de Sant Fèlix)", he canviat "marge esquerre" per "marge dret". Sabadell es troba actualment al marge dret del riu.

Article de qualitat[modifica]

Penso que aquest article, amb uns quants retocs més pot ser perfectament presentat com a a rticle de qualitat. Faltarien unes quantes referències més, ampliar la secció de geografia, crear la de demografia, així com a fegir alguna fotografia més. Què en penseu?el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 16:19, 28 abr 2008 (CEST)

Em sembla que, més que uns quants retocs, encara queda molta feina per fer, però sí, aquest article té potencial per ser un article de qualitat. Aquesta nit acabaré de treballar i editar la secció d'història, si tinc temps. – Leptictidium (pm!) 16:47, 28 abr 2008 (CEST)
Ja està fet. Crec que també caldria una secció de clima. – Leptictidium (pm!) 21:33, 28 abr 2008 (CEST)

Arranjaments que penso que falten per presentar-lo a article de qualitat:

  • Crear una secció d'economia
  • Arreglar i ampliar la secció de política
  • Reduir l'apartat de fills/es il·lustres a els mes representatius
  • Foto panoràmica
  • Petites ampliacions d'alguna secció (per exemple evolució demogràfica)el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 19:53, 30 ago 2008 (CEST)
Pel q fa al tema de les persones de sabadell, crec q es podria transportar a un nou article. ens podriem inspirar en un dels articles fills de [1], com ara [2] on els cataloguen també per sectors, posar-hi alguna foto... i si en fessim un de nou, tb en buscaria d'"històrics" pq no faltessin (ara fa pal buscar-ne, pq no se sap amb certitud el destí de la secció). --Josepsbd (discussió) 01:06, 9 set 2008 (CEST)

Totalment d'acord. A l'article se n'hi poden deixar uns quants i els altres l'article principal de fills de ssabadell. A l'article se n'hi podrien deixarm, per exemple quatre d'històrics i quantre d'actuals. Per exemple:

Històrics: Joan Oliver i Sallarès, Francesc Trabal i Benessat, Pere Turull i Sallent, Miquel Crusafont i Pairó,

Actuals: Miquel Calçada i Olivella, Marc Gené, Oleguer Presas, Albert Pla,el comentari anterior sense signar és fet per Robertcat (disc.contr.) 22:51, 10 set 2008 (CEST)

He afegit una petita secció de clima, que ampliaré algun dia. Crec que per la secció de geografia aniria bé una foto de la Rambla i una del Parc Catalunya. També hauríem d'intentar fer que la secció de cultura deixi de ser una sèrie de llistes i que sigui un text. – Leptictidium (discussió) 15:33, 26 des 2008 (CET)

Entitats[modifica]

Les dues seccions d'entitats que hi ha ara mateix a l'article s'haurien de millorar.

  • Haurien d'estar redactades i no ser una llista.
  • La diferenciació no és gaire clara: perquè els agrupaments escoltes i els teatres estan a Entitats de cultura popular i no a Entitats culturals? Jo en faria un apartat únic que també inclogués entitats no culturals. És a dir, un apartat d'Entitats de Sabadell.
  • La llista no serà mai exhaustiva. Ni en el cas de les culturals, hi són totes les entitats. Jo destacaria (en mode redactat) les més importants. Pau Cabot · Discussió 10:21, 26 ago 2010 (CEST)

Entre les entitats culturals hi figuren el Gegants de Gràcia, però l'article-destí fa referència als gegants de Gràcia de Barcelona, no pas de Sabadellel comentari anterior sense signar és fet per 193.146.115.134 (disc.contr.) 13:36, 11 gen 2012 (CET)

Fet Fet! Tret l'enllaç.--Pere prlpz (disc.) 14:04, 11 gen 2012 (CET)

llocs d'interès[modifica]

Entre els llocs d'interès de Sabadell he vist alguns dels espais més coneguts, i d'altres que no sé molt bé què hi fan. Volia proposar d'incloure un edifici que,com que no és al centre, no és gaire conegut tot i ser un edifici catalogat entre els edificis històrics de la ciutat. És l'edifici de les antiga escola de bosc de Can Rull aixecat durant la II República, l'únic escolar que es manté dempeus a Sabadell d'aquella època :

En iniciar-se la II República les principals inquietuds del consistori sabadellenc es centraven en l’àmbit cultural i educatiu. Una de les conseqüències d’aquest interès fou l’ampliació de la minvada xarxa d’escoles públiques, element que federals i anarquistes compartien i consideraven bàsic per a garantir una bona formació de la ciutadania.

Fruit d’aquesta voluntat educadora es construirà l’Escola Unitària de Bosc de Can Rull. L’edifici va ser projectat per l’arquitecte municipal Joaquim Manich el 1931 en uns terrenys situats en un lateral del barranc de la font que s’hagueren de refermar i que havien estat cedits per en Victorino Toran, propietari i promotor de la urbanització de Can Rull. Aquell any el Molt Honorable President de la Generalitat Francesc Macià col•locà la primera pedra d’aquest edifici que va ser enllestit el 1934. Posteriorment les brigades municipals van construir les tanques que delimitaven l’espai escolar.

L’escola va començar a funcionar el mateix curs 1934-35 atenent l’educació dels nens que hi havia al barri. El curs 1936-37 aquest centre es va integrar dins del Consell de l’Escola Nova Unificada i va esdevenir un model de referència on s’aplicaven les pràctiques pedagògiques més avançades del moment sota el lema de llibertat, coeducació i racionalisme.

L’altra edificació educativa promoguda per l’ajuntament republicà va ser El Grup Escolar de la Creu Alta situat a la carretera de Prats. El projecte, del mateix arquitecte municipal, es va signar el 1935 i un cop acabat d’enllestir fou enderrocat el 1942 per una decisió de les noves autoritats franquistes.

L’edifici de l’escola de Can Rull no va seguir el mateix camí en tractar-se de l’únic equipament que tenia el barri i on l’abril de 1939 van començar les classes de doctrina (catequesi dominical) a càrrec d’un grup de pares escolapis i catequistes d’Acció Catòlica de la Puríssima. El mes de gener de 1942 es va celebrar a l’edifici de l’escola la primera missa de la història de Can Rull.

Una mostra dels canvis que va suposar la victòria franquista la veiem en un document de 1941 signat per l’alcalde accidental Josep Maria Marcet, en el qual s’advoca per un canvi de nom de totes les escoles públiques. El llistat de noms proposats són personatges destacats del movimiento, màrtirs i prócers, amb connotacions similars a les del nou nomenclàtor urbà. L’escola de Can Rull fou rebatejada amb el nom d’Agrupación Escolar Mossén Cayetano Clauselles, sacerdot de la llar de jubilats assassinat durant la guerra civil.

Aquest és un detall que es troba molt d’acord amb el nou tarannà que definia l’escola franquista, que seguia les directius de la vella llei Moyano i que es trobava a anys llum de la pedagogia que el CENU havia impulsat en aquell centre.

La població del barri es va anar incrementant, però no va ser fins als anys 60 que es va intentar solucionar alguns dels dèficits endèmics tot creant nous equipaments. El 1960 es va aprovar la construcció d’un grup escolar al nou barri de Cifuentes. El 1962 es va aixecar aquest edifici, que va rebre el nom d’ Agrupación Escolar Jacinta Duran. A aquest centre es va annexionar el Gaietà Clauselles, que esdevingué el seu parvulari.

En aquest parvulari es van fer obres el març de 1976 per tal de convertir les dues aules i l’espai comú que tenia en cinc aules.

Davant de l’escassetat de places educatives al barri, en terrenys municipals, avui en dia considerats dins del parc Catalunya, s’hi va construir el 1977 el CEIP Can Rull, el tercer centre d’educació infantil i primària del barri. En aquest centre va començar a funcionar a partir del 1983 l’Escola de Persones Adultes de Can Rull, que després de pelegrinar per diversos locals, va acabar ocupant l’antic edifici de l’Escola de Bosc de Can Rull, on s’ha consolidat.

--Mpfm (disc.) 11:47, 31 des 2012 (CET)

Amb tot això, més que ampliar la secció, es pot fer un article nou (buscant referències). Ara bé, el problema és que sembla copiat de http://www.slideshare.net/cfacanrull/histria-cfa-can-rull , i cal permís dels autors per copiar el text. Una altra opció és reescriure'l.--Pere prlpz (disc.) 13:29, 31 des 2012 (CET)