Fes-ho tu mateix

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Do it yourself)
Salta a la navegació Salta a la cerca

El fes-ho tu mateix o fes-t'ho tu mateix (en anglès do it yourself, sovint abreujat com a DIY) és un moviment filosòfic i d'acció pràctica i artística que promou el concepció, fabricació, adaptació, millora, reparació o reutilització (reciclatge) fet a casa, amb recursos a l'abast i per mitjà de la cooperació, col·laboració i autoaprenentatge. S'oposa a la producció industrial massiva i aprecia la personalització i la unicitat per sobre de cànons estètics establerts i de perfecció. Inclou tota mena de creacions tècniques, tecnològiques i artístiques de la vida quotidiana. Inclou una certa ètica, estètica i política.

La seva ètica està generalment associada a diversos moviments antisistema o anticapitalistes,[1] ja que rebutja la idea d'haver de comprar sempre a d'altres les coses que un desitja o necessita. Es tracta d'un moviment contracultural aplicable a qualsevol àmbit de la vida quotidiana, com poden ser les reparacions que sol fer l'amo de casa en un aparell mecànic, elèctric o electrònic, una reparació o una customització en una peça de roba o tunejar un vehicle. També cuinar-se el propi menjar i dissenyar i fer-se la pròpia roba, els mobles, una llar de foc o un sistema d'abastament energètic.

El moviment punk s'ha caracteritzat per fer part d'ell aquesta filosofia, en reparar penyores, o en fabricar-les ells mateixos, així com per decorar pantalons, samarretes, caçadores de cuir i altres. També s'organitzen els seus propis sistemes de treball, comunicació, edició i distribució. Això ha estat heretat a altres moviments contraculturals, tals com al gòtic, hardcore, indie i contracultures denominades “alternatives”.

Molts músics d'instruments elèctrics (guitarres i baixos principalment) fabriquen els seus propis pedals d'efectes, amplificadors o, fins i tot, els seus propis instruments. També es parla de DIY per referir-se a aquells artistes que, oposant-se al sistema establert per la indústria musical actual, graven amb els seus propis mitjans (i de vegades amb un pressupost zero), autogestionen les seves actuacions, auto-promocionen la seva música, etc.

El 2015 TV3 comença a emetre Ja t'ho faràs, un programa setmanal basat en aquest moviment, amb Rafel Vives de presentador.[2]

Referències[modifica]

  1. Permanent Culture Now. «Introduction to DiY/counterculture» (en anglès), 2013. [Consulta: 23 febrer 2015].
  2. «Informació del programa "Ja t'ho faràs"». [Consulta: 26 maig 2017].

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fes-ho tu mateix
  • Bricocrack. Fòrum i escola dedicats al DIY del Bricolatge
  • Bricopage Bricolatge DIY
  • Craftster Fòrum en anglès sobre tota mena de tècniques DIY
  • Instructables, Pàgina per a compartir "instruccions" per fer gairebé de tot