Docklands Light Railway

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula xarxa de transportsDocklands Light Railway
DLR roundel.svg
DLR 106.jpg
Inauguració31 d'agost de 1987
TransportTren lleuger, trànsit ràpid
Municipi(s)Gran Londres
Estacions39
Longitud31 km
Cotxeres i tallersPoplar
Beckton
Mapa Docklands Light Railway
Bank Underground no-text.svg
Tower Gateway Underground no-text.svg BSicon BOOT.svg
Royal Mint Street Junction
Shadwell Estació de Shadwell
Limehouse
Regent's Canal
Limehouse Cut
Westferry
Delta Junction
derivació en ús
les hores punta només
West India Quay
West India Docks
Canary Wharf Underground no-text.svg BSicon BOOT.svg
Poplar
original Heron Quays
West India Docks
Poplar
Heron Quays Underground no-text.svg
All Saints
West India Docks
Langdon Park
South Quay
original
Limehouse Cut
South Quay
Millwall Inner Dock
Devons Road
Crossharbour
Bow Church Underground no-text.svg
Mudchute
traslladada 1999
Pudding Mill Lane
Stratford International
Island Gardens
traslladada 1999
Stratford Underground no-text.svg London Overground
riu Tàmesi
Stratford High Street
Blackwall
Abbey Road
East India
West Ham Underground no-text.svg
riu Lee/Lea
Star Lane
Cutty Sark for
Maritime Greenwich
BSicon BOOT.svg
Canning Town Underground no-text.svg
Greenwich
Deptford Creek
Deptford Bridge
Royal Victoria
Elverson Road
Custom House for ExCeL
riu Ravensbourne
Prince Regent
Lewisham
Royal Albert
Beckton Park
Thames Wharf
proposta
Cyprus
West Silvertown
Gallions Reach
Pontoon Dock
Beckton
Silvertown
proposta
Beckton
London City Airport
Beckton Riverside
King George V
riu Roding
Creekmouth
riu Tàmesi
Barking Riverside
Woolwich Arsenal
Goresbrook
Dagenham Dock

Docklands Light Railway (DLR) és un sistema de trànsit ràpid i tren lleuger que es va obrir el 31 d'agost de 1987 a la zona redesenvolupada dels Docklands, al Londres est. En l'actualitat abasta diverses zones de Londres, arribant a Stratford al nord, a Lewisham al sud, a l'oest fins Tower Gateway i Bank a Ciutat de Londres, i a l'est fins a Beckton, London City Airport i Woolwich Arsenal.

L'operador del servei fou licitat a Serco Docklands Ltd, una organització conjunta amb l'antic equip de gestió de DLR i Serco Group. DLR ha funcionat amb èxit des de la seva posada en funcionament, el 2006 va portar més de 60 milions de passatgers,[1] i s'ha perllongat diverses vegades, i encara hi ha treballs i propostes al respecte. Encara que té algunes similituds amb altres sistemes de transport massiu de Londres, com el Metro de Londres, els trens i vies de DLR no són compatibles ni amb la xarxa de metro, ni amb Crossrail o la xarxa de ferrocarrils.

Rutes de DLR
<< >> Tipus ruta Estacions
Stratford Lewisham Habitual 17
Bank Lewisham Habitual 10
Bank Woolwich Arsenal Habitual 13
Tower Gateway Beckton Habitual 16
Canning Town Prince Regent Exprés especial1
1. Llançadora extra que opera quan hi ha exposicions a l'Excel Exhibition Centre, per doblar el servei normal.

Sistema actual[modifica]

DLR ara té un total de 31 quilòmetres de longitud,[2] i quaranta estacions. Hi ha cinc ramals: a Lewisham al sud, a Stratford al nord, a Beckton i Woolwich Arsenal a l'est, i a Central London, dividint-se cap a Bank i Tower Gateway.[3] Encara que el sistema permet diferents combinacions de rutes, en l'actualitat hi ha els següents quatre habitualment i un cinquè d'extra:

 • Stratford a Lewisham
 • Bank a Lewisham
 • Bank a Woolwich Arsenal
 • Tower Gateway a Beckton
 • Canning Town a Prince Regent, llançadora extra que opera quan hi ha exposicions a Excel Exhibition centre, per doblar el servei normal.
Mapa de Docklands Light Railway

Estacions[modifica]

Tren abandonan l'estació de Westferry.
Vegeu la Llista d'estacions de LUL i DLR i estacions de DLR per trams

Moltes estacions de DLR es troben elevades, altres es troben al nivell de carrer, i altres sota terra. L'accés a les andanes és normalment via escales i ascensors, molt poques estacions tenen escales mecàniques. Des del principi, la xarxa ha estat totalment accessible per a persones amb problemes de mobilitat.[4] Les estacions tenen andanes altes, que permeten que l'andana quedi a l'alçada dels trens.

La majoria d'estacions són d'un disseny modular que es remunta al sistema inicial, si bé ampliat i millorat al llarg dels anys. El disseny té dues andanes laterals, cadascun amb accés independent des del carrer. Les estacions no tenen personal, excepte les estacions soterrades de Bank, Island Gardens i Cutty Sark, i alguna més estació enllaç.

Rendiment[modifica]

La ràpida expansió i les ampliacions de Docklands Light Railway és un gran senyal de l'èxit del sistema. DLR ha crescut fins al punt que és utilitzant per unes cent mil persones cada dia. Al cap d'un any de l'inici, el sistema havia transportat fins a 17 milions de passatgers.[5] En contrast, l'any 2009 passaren per DLR 64 milions de passatgers,[5] traspassant la barrera dels seixanta milions per primer cop.

Crítiques[modifica]

Tot i que Docklands Light Railways, i els ferrocarrils lleugers en general, han tingut un bon èxit,[6] DLR ha estat criticat per haver estat dissenyat amb molt poca capacitat en comparació amb la demanda que ha sorgit a l'àrea dels Docklands.[7] La demanda ha estat molt subestimada.[8][9] S'ha criticat que la demanda ha superat la capacitat amb la que el sistema fou construït.[10]

Material rodant[modifica]

Tren DLR a Tower Gateway

DLR té trens de pis alt, bidireccionals, i cotxes articulats amb quatre portes a cada banda, cada tren està comport per dos cotxes.[11] Els cotxes tenen una consola de conducció oculta darrere un panell bloquejat al final del cotxe amb el que PSA pot conduir el tren,[12] i les operacions de conducció són automàtiques. Les consoles permeten que PSA controli l'obertura de les portes i els anuncis. Degut a l'absència de la cabina del conductor, el vehicle té un acabament amb vidre que permet una inusual panoràmica als passatgers. L'actual material rodant té una màxima velocitat de 80 km/h.

Desenvolupament futur[modifica]

Amb el desenvolupament de la regió més oriental dels Docklands, com a part de la iniciativa "Thames Gateway" una de les apostes dels Jocs Olímpics de Londres 2012, diverses ampliacions i millores es troben en construcció, projecte i/o discussió.[13]

Actualitzar tot el sistema[modifica]

En construcció

La capacitat de tot el sistema s'està incrementant per poder utilitzar trens amb 3 cotxes. L'alternativa d'augmentar la freqüència de pas dels trens es va rebutjar, ja que els costos dels canvis de senyalització no hauria estat inferior al del canvi a trens més llargs.[14] El ferrocarril original es va construir per a un tren d'un sol cotxe, per tant l'actualització requereix l'enfortiment dels viaductes per poder soportar trens més llargs i pesats i el perllongament de les andanes,[15] les noves ampliacions de línies també s'estan construint per tenir capacitat per trens de 3 cotxes. La demanda de capacitat addicional té en compte també l'ús que es tindrà del sistema durant els Jocs Olímpics de Londres 2012, que s'espera força augment de la demanda per sobre de la mitjana d'ús a tots els sistemes de transport de la ciutat.[16] Taylor Woodrow és el contractista principal encarregat de dur a terme l'ampliació i treballs d'alteració al sistema DLR.[17]

A les poques estacions on no es poden utilitzar trens de tres cotxes s'utilitzarà l'operació de porta selectiva, amb passarel·les d'emergència en cas que no es mantingui la porta tancada. L'exemple més notable és Cutty Sark, que és una estació subterrània i els costos i els riscs per la proximitat d'edificis històrics impedeix l'allargament de les andanes. South Quay es traslladarà a 200 metres a l'est per poder fer l'estació de nou amb les andanes amb l'allargaria necessària.

Per permetre l'actualització, DLR ha comprat 31 cotxes addicionals compatibles amb el material rodant existent per tal de satisfer la creixent demanda d'unitats en funcionament.[18] Les obres s'han previst en tres fases separades: Bank-Lewisham; Poplar-Stratford i finalment el ramal de Beckton. Els treballs es van licitar el 3 de maig de 2007 per 200 milions de lliures.[19] Els treballs van començar el 2007 a la fase Bank-Lewisham i havia d'acabar-se al llarg del 2009, però juntament amb la segona fase, s'acabarà a principis de 2010. El finançament del ramal de Beckton no estava garantit fins al desembre de 2008 i els treballs no s'acabaran fins al 2011.

Stratford Internacional i North London Line[modifica]

En construcció, obertura juliol 2010

Des de Canning Town s'està construint una nova ampliació fins a la nova estació de Stratford International i que ocupa part de la infraestructura de North London Line i que enllaçarà els Docklands amb serveis nacionals i internacionals d'alta velocitat: High Speed 1. Stratford International es va construir l'any 2006 però encara cap tren d'alta velocitat ha circulat per l'estació.[20][21] S'hauria d'obrir a principi de 2010[Cal actualitzar] i és una part important de les millores per al transport dels Jocs Olímpics de Londres 2012, ja que gran part d'aquests es jugaran a prop de l'estació de Stratford International.[22][Cal actualitzar] Els passatgers de North London Line (NLL) cap a North Woolwich es desplaçaran a l'ampliació de DLR i al ramal de Woolwich Arsenal.

Les estacions de NLL que es transferiran a DLR són:

Noves estacions per DLR:

Delta Junction[modifica]

Obres acabades però no estan en ús

Com a part de la modernització del sistema de trens han estat necessàries obres a la cruïlla situada al nord de West India Quay, anomenada Delta Junction. Es va decidir incloure això en el pla per augmentar el grau de separació en aquesta cruïlla crítica per eliminar el conclite entre els serveis cap a Stratford i des de Bank, i que augmentarà el nombre de trens capaços de travessar la cruïlla. La nova ruta separada des de Bank a Canary Wharf només s'utilitzarà en hora punta, ja que crea un bypass deixant de passar per West India Quay.[23]

Treballs a Crossrail[modifica]

Projecte aprovat

Quan es construeixi el nou sistema de ferrocarril Crossrail, una de les entrades del túnel es trobarà en el lloc de l'actual estació de Pudding Mill Lane de DLR. Per això DLR es desviarà entre City Mill River i el riu Lea per un nou viaducte que es construirà més al sud, incloent un reemplaçament de l'estació. Aquesta obra permetrà eliminar l'únc tram del sistema en via única.[24]

DLR tindrà enllaços amb Crossrail a Custom House, Stratford i West India Quay.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Docklands Light Railway
 1. «Docklands Light Railway porta 60 milions de passatgers (anglès)». Transport for London, 04-04-2007. [Consulta: 9 juliol 2008].
 2. «Història (anglès)». Transport for London. [Consulta: 9 juliol 2008].
 3. «Docklands Light Railway». visitlondon.com [Consulta: 21 juny 2009].
 4. «DLR va ser el primer ferrocarril totalment adaptat del Regne Unit (anglès)». Transport for London. [Consulta: 24 juliol 2008].
 5. 5,0 5,1 «Un impressionant rècord de Docklands Light Railway (anglès)». Transport for London. [Consulta: 24 juny 2009].
 6. «El tren lleuger, una solució del caos d'Inner City? (anglès)». Railway Technology. [Consulta: 26 juny 2009].
 7. Christian Wolmar «Docklands, reportatge especial (anglès)». The Independent [Consulta: 24 juny 2009].
 8. «20 anys de progrés (anglès)». London 2012 Official Blog, 13-01-2009. [Consulta: 24 juny 2009].
 9. Història de DLR a TfL (anglès)
 10. «Crítiques de Docklands Light Railway (anglès)». cbronline.com, 08-06-2007. [Consulta: 26 juny 2009].
 11. DLR dades clau (anglès)
 12. «DLR respon (anglès)». Londonist.com [Consulta: 24 juny 2009].
 13. «Docklands Light Railway: projectes de desenvolupament (anglès)». Transport for London. [Consulta: 9 juliol 2008].
 14. «Docklands Light Railway: Projecte d'augment de la capacitat (anglès)». Transport for London. [Consulta: 9 juliol 2008].
 15. «Trens més llargs (anglès)». BBC News. [Consulta: 24 juny 2009].
 16. «Docklands Light Railway: El projecte (anglès)». Arup. [Consulta: 24 juny 2009].
 17. «Taylor Woodrow guanya £200m amb el projecte (anglès)». Contract Journal. [Consulta: 24 juny 2009].
 18. «El ferrocarril olímpic és un avantatge (anglès)». accessmylibrary.com. [Consulta: 24 juny 2009].
 19. «Cotxes extra per a cada tren (anglès)». Transport for London, 03-05-2007 [Consulta: 29 juny 2008].
 20. «High Speed 1 - Stratford International (anglès)». highspeed1.co.uk [Consulta: 22 abril 2009].
 21. «Estació fantasma que va costar £210m (anglès)». The Times, 21-04-2006 [Consulta: 22 desembre 2007].
 22. «£20m trens per servir l'Olympic Park (anglès)». London2012.org, 28-09-2004. [Consulta: 6 juliol 2005].
 23. «Docklands Light Railway (DLR) Delta Junction (anglès)». Transport for London [Consulta: 21 juny 2009].
 24. Ian Allan Publishing. Modern Railways. Març 2006.