Dones a Sri Lanka

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Flag of Sri Lanka.svg Dones singaleses / cingaleses

Les dones de Sri Lanka són dones nascudes, que viuen o provenen de Sri Lanka. Tots els grups ètnics de Sri Lanka tenen moltes distincions pel que fa als rols de gènere. Sri Lanka va ser la primera nació del món a elegir una cap d'estat, Sirimavo Bandaranaike. Bandaranaike va guanyar les eleccions el 1960, després de l'assassinat de S.W.R.D. Bandaranaike, el líder precedent que també era el seu marit.

Mentre que Sri Lanka és relativament excel·lent quan es tracta d'índexs d'igualtat de gènere, encara hi ha molts problemes subjacents relacionats amb la desigualtat de gènere a Sri Lanka.[1]

Moltes dones a Sri Lanka trien treballar, mentre que algunes opten per treballar a casa i cuidar els nens. En les famílies que depenen de l'agricultura, les dones s'encarreguen de treure les males herbes i ajudar amb la collita. Entre les famílies pobres, les dones també realitzen treballs a temps complet per a persones de classe alta. D'altra banda, el paper de l'home sol ser vist com qui proporciona a la seva família un suport material amb els seus negocis.

Al centre de la jerarquia hi ha els nens, que es barregen lliurement i reben un gran afecte d'ambdós sexes. Entre la gent de classe mitjana i superior, l'educació dels infants pot durar fins als 20 anys i les dones poden barrejar-se amb els homes o fins i tot assumir llocs de treball que antigament estaven reservats només als homes. Els nens més pobres solen anar a treballar a una edat més primerenca.

Desigualtat de gènere[modifica]

En comparació amb altres països de la regió, Sri Lanka està ben classificada en diversos índexs d'igualtat de gènere. Tanmateix, també hi ha algunes fonts que qüestionen la validesa d'aquests índexs.[2] A més, a nivell mundial, Sri Lanka és relativament baix en els índexs d'igualtat de gènere.[3] En general, aquest patró d'història social de dones en atur produeix un cicle de dones poc valorades, proporcionant només accés a l'atenció sanitària i l'escolarització secundària i, per tant, menys oportunitats per assumir llocs de treball o formació d'alt nivell. En un estudi dut a terme pel doctor Elaine Enarson, aquest cicle agreuja al seu torn la qüestió de la baixa participació política i els drets socials.[4]

Singaleses destacades[modifica]

Activistes[modifica]

Actrius[modifica]

Artistes[modifica]

Cantants[modifica]

Científiques[modifica]

Jutgesses[modifica]

Models[modifica]

Periodistes[modifica]

Poetesses[modifica]

Polítiques[modifica]

Varies[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Gender Inequality Index (GII). Human Development Reports» (en anglès). hdr.undp.org.
  2. Dijkstra, A. Geske «Towards a Fresh Start in Measuring Gender Equality: A Contribution to the Debate» (en anglès). Journal of Human Development, 7.2, 1r juliol 2006, pàg. 275–283. DOI: 10.1080/14649880600768660. ISSN: 1464-9888.
  3. «United Nations Statistics Division - Demographic and Social Statistics» (en anglès). unstats.un.org.
  4. Enarson, Elaine. «Gender and natural disasters» (en anglès), 1r setembre 2000.

Enllaços externs[modifica]