Editorial Gustavo Gili

De Viquipèdia
Infotaula d'organitzacióEditorial Gustavo Gili
Casa Heribert Salas, Via Laietana 47.jpg
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipuseditorial Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1902
FundadorGustau Gili i Roig Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu

Lloc webggili.com Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica

L'Editorial GG és una editorial especialitzada en cultura visual amb seus a Barcelona i Ciutat de Mèxic. Va ser fundada com a Editorial Gustavo Gili a Barcelona l'any 1902 per Gustau Gili i Roig (1868-1945) i fa llibres d'art, arquitectura, creativitat, disseny, moda, fotografia i do it yourself. El seu catàleg es publica en espanyol i es distribueix des d'Espanya i Mèxic arreu del món. Ha donat a conèixer als lectors en llengua espanyola i portuguesa autors fonamentals de l'àmbit de la cultura visual com John Berger, Milton Glaser, Rem Koolhaas, Bruno Munari, Joan Fontcuberta, Ellen Lupton, Austin Kleon, Juhani Pallasmaa o Ernst Neufert.

Història de l'editorial[modifica]

Impremta dels hereus de Juan Gili a Barcelona

Inicis[modifica]

Fou fundada com a Editorial Gustavo Gili a Barcelona el 1902 per Gustau Gili i Roig, fill de Joan Gili Montblanch. Als seus inicis i sota la direcció del seu fundador, entre el 1902 i 1945, l'activitat de l'editorial es va caracteritzar per la publicació de llibres de temàtica diversificada, des de temes religiosos com herència de l'editorial del seu pare, fins a l'especialització en manuals tècnics i llibres de divulgació científica. Un exemple d'això en són el Manual del ingeniero químico (1932), publicat per l'Akademischer Verein Hütte de Berlín i l'Enciclopèdia de Química Industrial de Ullmann, amb 14 volums publicats el 1928. El 1926 l'Editorial Gustavo Gili va firmar el contracte amb Julio Casares per la publicació del Diccionari ideològic. Va ser la primera editorial a publicar les obres completes de Joan Maragall i de Narcís Oller. Tanmateix en aquesta època va publicar llibres de la bibliografia dins de la col·lecció Ediciones La Cometa (1930-1947). Al mateix temps, el 1931 Gustau Gili i Roig va firmar la seva participació Éditions de la Pléiade, gràcies a la relació professional i personal amb Jacques Schiffrin. En 1932 es va signar el contracte amb Ángel Valbuena Prat per la publicació de Historia ilustrada de las literaturas hispánicas e hispanoamericana, que posteriorment s'anomenaria Historia de la literatura española.

El 1945, després de la mort de Gustau Gili i Roig, l'empresa passa a ser dirigida pel seu fill Gustau Gili i Esteve. A Partir d'aquest any, l'editorial comença a alternar les edicions tècniques amb les edicions d'art i bibliofília, de la que n'és un bon exemple La Tauromaquia de Pablo Picasso (1959), amb qui la família Gili mantenia una relació d'amistat. Així mateix es va potenciar la publicació d'importants obres i col·leccions d'arquitectura, com El arte de proyectar en arquitectura (1942, 16a ed. el 2013), d' Ernst Neufert. Gustau Gili i Esteve també va impulsar la col·lecció Ediciones Armiño ( 1940-1951). El 1960 s'incorpora el seu fill Gustau Gili i Torra, qui impulsarà mès endavant l'aparició de les Estampas de la Cometa (1960-1977) i les monografies de petit format Col·lecció Nova Òrbita (1965-1973). A finals dels anys 60, l'editorial començà a especialitzar-se en temes d'arquitectura per a posteriorment ampliar les seves publicacions amb edicions sobre disseny, fotografia i moda.

Des dels seus inicis, sota la direcció de Gustau Gili i Roig, l'empresa mostra interès pel mercat llatinoamericà. El 1921, l'exportació suposava mès del 50% del negoci de l'Editorial Gustavo Gili. Als anys 50 i 60 l'editorial comptava amb una xarxa d'oficines a l'Argentina, Colòmbia, Mèxic, Brasil i Xile.

Mitjans del XX[modifica]

Vista de la seu on es va traslladar el 2016 des d'una casa propera.

A partir del 1970, sota la direcció de Gustau Gili i Torra, l'editorial s'especialitza gradualment en temes relacionats amb la cultura visual i dedica atenció tant als llibres universitaris de caràcter teòric com al llibre il·lustrat. El 1972, l'editorial començà a publicar llibres de disseny. Es van crear un gran nombre de col·leccions i l'empresa es posicionà com una editorial d'arquitectura i disseny de referència en l'àmbit de parla hispana i, posteriorment, portuguesa. Es van crear, entre d'altres, quatre col·leccions que van ser determinants per a la creació i la reflexió de la cultura del disseny: Comunicació Visual (1972-1982), Punto y línea (1976-1985), Tecnología y sociedad (1978-1980) i GG Diseño (des de 1979), en les quals s'aprecia la influència del director gràfic de l'editorial, Yves Zimmermann, que el 1973 va crear l'actual logotip GG. Exemples d'aquestes col·leccions són alguns d'aquests llibres: Diseño y comunicación Visual (1973) de Bruno Munari, Teoría y práctica del diseño industrial (1978), de Gui Bonsiepe, revelant la influència de la HfG d’Ulm, el ICSID i ICOGRADA a la Barcelona dels anys 60-70. També El diseño industrial reconsiderado, de Tomás Maldonado o Los orígenes de la arquitectura moderna y del diseño, de Nikolaus Pevsner, El diseño como experiencia, de Mike Press i Rachel Cooper.

Les col·leccions Punto y línea i Comunicació Visual van marcar l'origen de la col·lecció FotoGGrafía (primera etapa: 1980-1986; segona etapa 2001-1009), amb la voluntat d'oferir publicacions especialitzades en aquest camp, a partir d'un format de disseny minimalista. Dins d'aquesta col·lecció es van publicar, per exemple, Fotografías. París 1920-1934 (1980), de Man Ray, La cámara lúcida (1982), de Roland Barthes, la serie Herbarium, de Joan Fontcuberta e Historia de la fotografía de Beaumont Newhall. Altres col·leccions rellevants que ha publicat l'editorial són Arquitectura i crítica (1969-1981), Ciència urbanística (1970-1980) i Biblioteca d'arquitectura (1974-1984), dirigida la primera per Ignasi de Solá-Morales i la segona pel seu germà Manuel de Solá-Morales, que van marcar el perfil de l'època en temes de teoria i crítica de l'arquitectura. On apareix el 1972 Complejidad y contradicción en arquitectura, de Robert Venturi i fora d'elles el 1980 El lenguaje de la arquitectura posmoderna, de Charles Jencks. A la col·lecció Biblioteca de arquitectura (1974-1984) pertanyen la traducció d'autors com Nikolaus Pevsner, el llibre de Hans H. Wingler sobre la Bauhaus (1975) i l'edició facsímil de la revista AC (1975). La col·lecció Catálogos de Arquitectura Contemporánea (1987-1999), oferia llibres sobre l'obra d'alguns arquitectes destacats pels seus interessants projectes, com la d'Eduardo Soto de Moura, Herzog & de Meuron, Espinet i Ubach i Lluís Clotet. El format de la col·lecció es va dissenyar també amb unes característiques innovadores.[cal citació]

L'any 1997, sota la direcció de Mònica Gili Galfetti, l'editorial va llançar la publicació de 2G. Revista internacional de Arquitectura, una revista monogràfica dedicada als grans noms de l'arquitectura moderna i contemporània. La revista, bilingüe en castellà i anglès, es va convertir en referència ineludible del món de l'arquitectura. Entre els arquitectes monografiats s'hi troben Paulo Mendes da Rocha, Smiljan Radic, Aires Mateus, Lacaton & Vassal o grans mestres de l'arquitectura como Gerrit Th. Rietveld, Mies van der Rohe, Max Bill o José Antonio Coderch. la revista va aparèixer trimestralment en paper fins a l'any 2012, quan passa a editar-se en format digital. L'any 2015 l'Editorial Gustavo gili deixa de publicar-la i la capçalera passa a mans de l'editorial alemana Walther König.

A la dècada dels 70 la situació econòmica a Amèrica Llatina va empitjorar arribant desencadenar una crisi econòmica. Així doncs, la seu de Mèxic era la que presentava millors resultats en comparació amb la resta de filials, resultant-ne l’única supervivent. A mitjans de la dècada de 1980, s'inaugurà un nou edifici per a la seu de Mèxic i s'obriren nous horitzons mitjançant la publicació en anglès i la distribució internacional. Finalment, coincidint amb l'edició de llibres en portuguès, s'obrí una oficina a Lisboa, a la que més tard va succeir una nova seu a Sao Paulo.

Segle XXI[modifica]

En el tombant de segle, Mònica i Gabriel Gili Galfetti, quarta generació de la família gili, van passar a responsabilitzar-se de la direcció de l'editorial. En aquesta etapa es van obrir noves línies temàtiques vinculades a les matèries del catàleg tradicional, com el disseny de moda, la teoria de la fotografia, les noves tendències de l'art urbà, la creativitat i el do it yourself. El 2013 l'editorial va publicar el llibre commemoratiu Editorial Gustavo Gili, una historia. 1902-2012,[1] que amb l'aportació de diferents autors recull diferents episodis de la trajectòria de l'editoria. Actualment l'editorial és propietat de Joan Manchado i Aina Otero, directius de l'empresa des de 2018, distribueix els seus títols a través de llibreries d'Espanya, Amèrica Llatina i els Estats Units i ofereix venta directa a través de la seva llibreria online. A més del seu extensa catàleg en paper, compta amb un fons de més de 200 títols en format digital.

El catàleg editorial, en castellà es comercialitza i distribueix a través de les seus de Barcelona i Ciutat de Mèxic i de distribuïdors internacionals.[cal citació]

La seu històrica (1960-2016): edifici Editorial Gustavo Gili[modifica]

Entrada de l'edifici
Entrada de l'editorial des de la primera planta
Pati de l'edifici

A la dècada de 1960 l'editorial es trasllada a les oficines projectades entre el 1954 i 1960 pels arquitectes Joaquim Gili i Francesc Bassó , membres del Grup R. Aquesta seu històrica situada a Barcelona al carrer Rosselló, 87-89, és un exemple emblemàtic de l'arquitectura moderna de les dècades de 1950 i 1960 d'ús no residencial,[2] i va acollir les oficines de l'editorial entre els anys 1960 i 2016. L'edifici va guanyar el premi del Foment de les Arts Decoratives (FAD) del 1961. També des del novembre del 2013 l'edifici de l'editorial forma part de l'inventari de la Documentation and Conservation of buildings, siters and neighbourhoods of the Modern Movement, mès popularment conegut sota les sigles DOCOMOMO,[3] com a reconeixement a la importància de l'edifici Editorial Gustavo Gili dins el patrimoni arquitectònic del Moviment Modern. Gili i Bassó representen una corrent connectada amb la tradició racionalista, tenint en compte els anys de la seva formació, la influència del GATCPAC, la revisió de l’obra de Cerdà, així com la influència d'Alberto Sartoris, Bruno Zevi, Nikolaus Pevsner o de Alvar Aalto i Frank Lloyd Wright com arquitectes contemporanis més analitzats. Amb l'edifici de l'Editorial Gustavo Gili, Gili i Bassó busquen compatibilitzar la construcció d'un edifici de serveis a l'interior d'una illa amb espais oberts i jardina per cobrir les activitats d'oficina i magatzem, descartant la producció. L'any 2016 l'editorial trasllada les seves oficines a la Via Laietana 47, també a Barcelona.

Buit per on es tiraven antigament els sobres

"Gran dinamismo. Creciendo de dentro hacia afuera [...]. Efectivamente el edificio, a pesar d'estar en un patio interior, tiene fachadas, es decir, proyecciones al exterior de las distintas funciones interiores: entrada y vestíbulo, como fachada principal, pero también fachada íntima doméstica en el lado de dirección y luminosa y relajante junto al comedor colectivo [...]‘‘La dialéctica entre la concepción moderna del edificio que crece desde un núcleo espacial en todas direcciones tiene aquí que confrontarse con la problemática del interior de la manzana Cerdà...’’ [4]

El 2016 l'editorial va traslladar les seves oficines a la Via laietana 47 de Barcelona, l'edifici Casa Heribert Salas.[5]

Fons[modifica]

El març del 2014 el fons de l'editorial fou dipositat a la Biblioteca de Catalunya, fruit de la donació que en va fer la família Gili. Actualment es troba en procés d'ordenació. La documentació lliurada, que abasta des de la fundació de l'editorial fins a l'any 1989, està integrada per més de 180.000 documents, majoritàriament cartes enviades i còpies de cartes trameses, però també contractes, factures, pressupostos o projectes editorials, així com en alguns casos liquidacions de drets d'autor. La documentació permet resseguir tota la història de l'empresa. Els documents es troben agrupats en onze sèries cronològiques, seguides per alguns blocs temàtics i es conserven en 307 capses d'arxiu, que ocupen uns 38 metres lineals.[6]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Editorial Gustavo Gili