El Víbora

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de publicacions periòdiquesEl Víbora
Tipus revista de còmics i revista
Fitxa tècnica
Llengua castellà
Inici publicació desembre 1979
Tancament 2005
Estat Espanya
Dades editorials i contingut
Editorial La Cúpula
Modifica les dades a Wikidata

El Víbora va ser una revista de còmics espanyola, de periodicitat mensual, orientada especialment al còmic underground, que va començar a publicar-se el desembre de 1979 i va desaparèixer el gener del 2005, després d'haver-ne publicat més de 300 exemplars i diversos especials.[1]

Història[modifica]

El Víbora va néixer amb una sèrie d'autors que s'havien iniciat al món del còmic a les publicacions underground de mitjans dels anys 70, com Nazario (autor de la primera portada i del detectiu transvestit Anarcoma), Max (creador de Peter Pank), Gallardo i Mediavilla, Alfredo Pons, Martí i Sento.

A mitjans dels anys 80, es varen afegir al projecte altres autors, com Jaime Martín, Calonge, i ja en els 90, es varen incorporar signatures com les de Mauro Entrialgo, Miguel Ángel Martín, Álvarez Rabo o Hernán Migoya.

Va ser la introductora a l'estat espanyol dels autors clau del còmic underground nord-americà, com Robert Crumb, creador del còmic underground, Gilbert Shelton, Peter Bagge i els germans Jaime i Beto Hernández, i va publicar autors de França com Martin Veyron o René Petillon.

Entre els nombrosos especials publicats per la revista, en destaca el dedicat a l'intent colpista del 23-F (1981), en el qual El Víbora es va atrevir a fer l'humor més negre en una situació realment difícil.

La tirada del primer número, segons l'editor, va ser de 24.000 exemplars i, en el seu millor moment, les tirades van arribar als 80.000 exemplars. Però es calcula que les vendes n'havien caigut en els últims anys fins només els 6.000 exemplars mensuals, fet que va acabar per fer-ne inviable la continuïtat.

Molts dels còmics publicats a El Víbora han sigut recollits en l'àlbum por la seva empresa editorial, Ediciones La Cúpula.

Dibuixants[modifica]

Referències[modifica]

  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.294. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 8 desembre 2014].