Enginyeria aeronàutica

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'enginyeria aeronàutica és la branca de l'enginyeria que tracta del projecte, la construcció i el funcionament d'aeronaus, dels aeroports i dels dispositius i les instal·lacions auxiliars. L'enginyeria aeronàutica també es coneix pel nom d'enginyeria astronàutica, tot i que a vegades aquesta última es refereix només als aparells de l'espai exterior.

Introducció[modifica | modifica el codi]

Les aeronaus modernes han de suportar condicions molt severes, tals com diferències en la pressió atmosfèrica i en la temperatura o càrregues de pes molt grans. Per aquest motiu, s'han de tenir en compte molts aspectes, entre d'altres, l'aerodinàmica, els materials i l'electrònica. El coneixement i la combinació d'aquestes diverses branques d'estudi és el que, en conjunt, es coneix com a enginyeria aeronàutica. Aquest nivell de complexitat evita que l'enginyer aeronàutic se centri en una tasca en general tot sol i l'obliga a unir-se a un equip d'enginyers en el qual cadascun d'ells s'especialitza en una branca en concret.

Història[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Història de l'aviació

L'origen de l'enginyeria aeronàutica actual es pot remuntar als pioners de l'aviació dels segles XIX i XX. Els coneixements inicials d'enginyeria aeronàutica eren bàsicament empírics i alguns conceptes s'havien importat d'altres branques de l'enginyeria. Tot i això, aquells enginyers disposaven d'uns coneixements teòrics amb més de cent anys d'antiguitat, la dinàmica de fluids. Als anys 1920, just una dècada després dels vols dels Germans Wright, l'enginyeria aeronàutica va evolucionar a causa del desenvolupament dels avions militars de la Primera Guerra Mundial. La investigació per aconseguir una base científica sola va continuar combinant la física teòrica i els experiments.

Disciplines que tracta[modifica | modifica el codi]

Algunes de les disciplines que tracta l'enginyeria aeronàutica són:

Estudis d'enginyeria aeronàutica[modifica | modifica el codi]

A Espanya, els estudis d'enginyeria aeronàutica es poden realitzar a les següents universitats:

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Principals empreses aeroespacials[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]