Església Ortodoxa Copta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Església ortodoxa copta)
Infotaula d'organitzacióEsglésia Ortodoxa Copta
(cop) Ϯⲉⲕ̀ⲕⲗⲏⲥⲓⲁ ̀ⲛⲣⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ ⲛⲟⲣⲑⲟⲇⲟⲝⲟⲥ Modifica el valor a Wikidata
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusdivisió del cristianisme
patriarcat
Antigues esglésies orientals Modifica el valor a Wikidata
Idioma oficialcopte, àrab i anglès Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació42 dC
FundadorMarc Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Membre deConsell Mundial d'Esglésies Modifica el valor a Wikidata
Membres22.000.000 Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
PresidènciaPapa Tauadros II d'Alexandria Modifica el valor a Wikidata
Patriarca Copte Modifica el valor a WikidataPapa Tauadros II d'Alexandria Modifica el valor a Wikidata

Lloc webCopticPope.org Modifica el valor a Wikidata
Església copta a Amman (Jordània.)

L'Església ortodoxa copta, o Església ortodoxa copta d'Alexandria, és una de les Esglésies ortodoxes orientals que va ser fundada a Egipte per l'apòstol Marc el primer o tercer any del regnat de l'emperador Claudi (41/42 o 43/44).[1]

L'església dels coptes forma part de les Esglésies ortodoxes orientals, que es van separar en el concili de Calcedònia l'any 451, i que han evolucionat independentment. Segons la seva tradició, l'Església copta és la forma original i autòctona del cristianisme que l'apòstol Marc va establir a Egipte a mitjan segle i (aproximadament, l'any 60). La paraula copte és la derivació del vocable àrab qubt ('egipci'), que alhora prové del grec ekyptos (Αiγυπτος). El símbol de la creu de Crist es va començar a emprar a Alexandria, entre els cristians coptes; va ser un costum que va néixer allí; se sap que no existia en les catacumbes ni en el làbarum de Constantí, que duia un crismó (anagrama críptic de Jesucrist, representat per una X i una P sobreposades, normalment en un cercle). El primat actual de l'Església és Teodor II (Tawadros), patriarca d'Alexandria.

Referències[modifica]

  1. Meinardus, Otto Friedrich August. Two thousand years of Coptic Christianity (en anglès). American Univ in Cairo Press, 2002, p.28. ISBN 9774247574. 

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església Ortodoxa Copta
  • Wolfgang Kosack Der koptische Heiligenkalender Deutsch - Koptisch - Arabisch nach den besten Quellen neu bearbeitet und vollständig herausgegeben mit Index Sanctorum koptischer Heiliger, Index der Namen auf Koptisch, Koptische Patriarchenliste, Geografische Liste. Christoph Brunner, Berlin 2012, ISBN 978-3-9524018-4-2.
  • Wolfgang Kosack, Novum Testamentum Coptice. Neues Testament, Bohairisch, ediert von Wolfgang Kosack. Novum Testamentum, Bohairice, curavit Wolfgang Kosack. / Wolfgang Kosack. neue Ausgabe, Christoph Brunner, Basel 2014. ISBN 978-3-906206-04-2.