Diferència entre revisions de la pàgina «Rellotge de sorra»

Salta a la navegació Salta a la cerca
m (Corregit: la ampolleta -> l'ampolleta, juntament)
Les ''ampolletes d'hores'' usades a Catalunya des de [[1434]],<ref name = DCVB>DCVB: Ampolleta d'hores (ant.) o ampolleta (Mall., nàut.): rellotge d'arena. Item dues ampolletes de hores, doc. mall., a. 1434 (Boll. Lul. iii, 312)</ref> atès que la humitat del mar impregnava la sorra (alterant-ne la durada), es va acabar havent de substituir la sorra per per un element menys [[higroscòpic]]: '''closca d'ou triturada''', etc.. i fins i tot '''pols de plom'''.<ref name = M.N.M.>M.N.M: Catàlogo de la sección de instrumentos nàuticos, Carmen López Calderón, Madrid 1996, ISBN 9788478235155</ref>
 
La referència mès antiga en castellà és q aquesta pagina es una tonteria
La referència mès antiga en castellà és del diari d'en Colom, és a dir que, documentalment, el seu ús a Catalunya és 58 anys anterior que el seu ús a Castella<ref name = Casaus>Colom-Casaus: Jueves 13 de diciembre... halló que pasaron 20 ampolletas que son de a media hora...</ref> i fins i a tot Portugal.<ref name = Fontoura>Fontoura: A marinaria dos descubrimiento, Lisboa, 1939 </ref>'''"Creemos que aquele vocábulo (ampolheta) é de origen espanhola"'''.
 
La referència mès antiga en castellà és del diari d'en Colom, és a dir que, documentalment, el seu ús a Catalunya és 58 anys anterior que el seu ús a Castella<ref name = "Casaus">Colom-Casaus: Jueves 13 de diciembre... halló que pasaron 20 ampolletas que son de a media hora...</ref> i fins i a tot Portugal.<ref name = "Fontoura">Fontoura: A marinaria dos descubrimiento, Lisboa, 1939 </ref>'''"Creemos que aquele vocábulo (ampolheta) é de origen espanhola"'''.
 
En la navegació de llarga distància a través de l'oceà obert, l'ampolleta per mesurar lapses de temps era un instrument tan important com la brúixola per conèixer la direcció. Portava la quantitat de sorra adient per mesurar un lapse de temps de mitja hora, cada buidat de tota la sorra s'anomenava una "ampolleta", i vuit ampolletes (quatre hores), definien una "guàrdia". La brúixola i l'ampolleta, juntament amb el registre al diari de bord, de la velocitat mesurada amb la corredera, permetia al navegant traçar la posició del seu vaixell sobre una carta de navegar. Multiplicant la velocitat pel temps que s'havia mantingut el rumb, donava la distància navegada, i la brúixola mostrava la direcció del rumb a que es navegava. Aquest és el mètode simple que s'anomena navegació per estima (abreviatura de càlcul estimat).
Usuari anònim

Menú de navegació