Temporitzador

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un temporitzador per al seu ús en la cuina.

Un temporitzador o minuter és un dispositiu, amb freqüència programable, que permet mesurar el temps. La primera generació van ser els rellotges de sorra, que van ser substituïts per rellotges convencionals i més tard per un dispositiu íntegrament electrònic. Quan transcorre el temps configurat es fa saltar una alarma o alguna altra funció a manera d'advertència.

Ús domèstic[modifica]

Un temporitzador pot ser un estri de cuina que permet controlar els temps de cocció. Sovint s'integren en els forns convencionals o forns microones. També aparells com la rentadora o l'assecadora estan equipats amb temporitzadors.

En l'actualitat la major part dels aparells electrònics, com ara els telèfons mòbils o els ordinadors personals, compten amb una funció de temporitzador.

Sòcol amb un temporitzador.

Un temporitzador pot utilitzar també com un simulador de presència, permetent que un aparell electrònic (com una ràdio o una llum) romangui encès durant un temps predeterminat, per tal de prevenir robatoris. Igualment pot utilitzar perquè un dispositiu connectat al corrent elèctric es connecti o desconnecti en un moment donat (relatiu, ex. Al d'una hora o absolut, ex. A les 13 hores). Això és especialment útil per aquells aparells que no compten amb un temporitzador propi o que no poden programar-se.

Altres usos[modifica]

El temporitzador és un element important en molts camps, com per exemple en els laboratoris biològics, on permet controlar amb precisió el temps d'exposició, com ara la digestió enzimàtica.

També s'utilitza per a la detonació d'explosius, permetent evacuar una àrea de perill.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Temporitzador