Epitàlion: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
Cap resum de modificació
Línia 10: Línia 10:


{{ORDENA:Epitalion}}
{{ORDENA:Epitalion}}
[[Categoria:Ciutats de l'Èlide]]
[[Categoria:Ciutats antigues de l'Èlida]]

Revisió del 20:48, 17 gen 2021

Infotaula de geografia físicaEpitàlion
TipusCiutat antiga i polis Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaGrècia Modifica el valor a Wikidata
Map
 37° 42′ N, 21° 30′ E / 37.7°N,21.5°E / 37.7; 21.5
Història
Períodeantiga Grècia Modifica el valor a Wikidata

Epitàlion (grec antic: Ἐπιτάλιον; etnònim Ἐπιταλαῖος, en català epitaleu)[1] era una ciutat de Trifília, a l'Èlida, situada prop de la costa una mica al sud del riu Alfeu. S'ha identificat amb Tríon, una ciutat del regne de Nèstor, que apareix a la Ilíada, i descriu com una fortalesa dalt d'un elevat turó prop de les aigües de l'Alfeu.

Epitàlion tenia una situació important des d'un punt de vista militar, ja que controlava els guals que servien per travessar l'Alfeu i la carretera que discorria al llarg de la costa. Segons explica Xenofont, tal com van fer altres ciutats de Trifília, Epitàlion es va posicionar a favor d'Elis quan Agis II rei d'Esparta va envair el país l'any 401 aC. Quan Agis va retornar a Esparta després d'haver devastat Elis va deixar una guarnició a Epitàlion. Més tard, l'Èlida va perdre el domini sobre algunes ciutats, entre elles Epitàlion.

Polibi també en parla, i diu que l'any 218 aC Filip V de Macedònia va ocupar la ciutat. No s'ha localitzat amb precisió, però es creu que podria ser la moderna Agulenitza.[2]

Referències

  1. Alberich i Mariné, Joan (dir.); Cuartero i Iborra, Francesc J. (dir.). Diccionari Grec-Català. Enciclopèdia Catalana - Fundació Institut Cambó, 2015, p. 756. ISBN 9788441224223. 
  2. Smith, William (ed.). «Epitalium». Dictionary of Greek and Roman Geography (1854). [Consulta: 25 desembre 2020].