Merlot: diferència entre les revisions

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Contingut suprimit Contingut afegit
m robot Añadido: pt
m Robot afegeix: no:Merlot
Línia 21: Línia 21:
[[it:Merlot]]
[[it:Merlot]]
[[nl:Merlot]]
[[nl:Merlot]]
[[no:Merlot]]
[[pt:Merlot]]
[[pt:Merlot]]
[[sv:Merlot]]
[[sv:Merlot]]

Revisió del 22:09, 21 gen 2007

Raïm merlot

El merlot és una varietat de cep negra, productiva i de brot primerenc. El gotim de merlot és cilíndric, petit i poc dens. El gra és menut, de pell gruixuda, polpa dolça i color negre blavós. Pertany a la mateixa família que els cabernet: carbernet franc i cabernet sauvignon. El nom prové del diminutiu francès de merla probablement per la similitud amb el seu plomatge negre.

El vi varietal de merlot es caracteritza per la seva finor i suavitat sense deixar de ser aromàtic i carnós. És de color robí molt intens, de graduació mitjana i envelleix ràpidament sense perdre qualitat. Es complementa bé en cupatges amb garnatxa per a vins joves, i amb cabernet sauvignon, boval o ull de llebre per a criança.

El merlot és originari de la regió de Bordeus, on és la varietat més conreada. S'utilitza sobretot en l'elaboració del medoc, un bordeus negre de la regió de Médoc, i en alguns vins del nord d'Itàlia. Darrerament s'ha incrementat molt la producció de vi varietal de merlot a Califòrnia. S'ha convertit en una varietat internacional, la segona varietat negre més estesa desprès del cabernet sauvignon, utilitzada sobretot com a varietat millorant en els cupatges per aportar suavitat i equilibri.

El merlot s'ha adaptat bé al clima mediterrani. És una de les varietats autoritzades pels vins negres de: