Estat islàmic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Aquest article tracta sobre un tipus jurídic d'estat. Vegeu-ne altres significats a «Estat Islàmic (moviment islamista)».

Un estat islàmic és un estat que ha adoptat l'islam, en concret la llei islàmica, com a fonament exclusiu de les institucions polítiques i que ha posat pràctica un sistema de govern similar al de l'antic califat, en el cas del sunnisme, o basant-se en l'imamat (poder dels imams), en el cas del xiisme.[cal citació] En general, aquests països reben el nom de "república islàmica".[cal citació]

Aquest tipus de govern es justifica per la noció islàmica del dar (en àrab دار), que a l'origen significa «casa» però que en aquest context significa «domini».[cal citació] Segons la jurisprudència islàmica, els musulmans es confronten amb dos tipus principals de dar, Dar al-Islam («domini de l'islam») i Dar al-Kufr («domini dels infidels»). Dar al-Islam es defineix com el domini en el qual:

  • Totes les lleis que regeixen la zona es basen en la jurisprudència islàmica.
  • La seguretat està en mans dels musulmans.[cal citació]

Nogensmenys, les aplicacions precises d'aquestes nocions en la composició de l'Estat varien d'un país a l'altre, i d'un corrent de l'islam a un altre.

Estats islàmics segons la seva constitució[modifica]

Referències[modifica]

  1. Article 1 Islamic republic, Article 2 Religions
  2. «Article 1 Sovereignty, Constitutional Monarchy». Arxivat de l'original el 2008-04-24. [Consulta: 30 novembre 2010].
  3. «Article (1), (2), (3) The foundations of the state». Arxivat de l'original el 2008-02-28. [Consulta: 30 novembre 2010].
  4. «Article 2The Islamic republic». Arxivat de l'original el 2008-02-25. [Consulta: 30 novembre 2010].
  5. Article 1 State Integrity, Equal Protection (1)
  6. Article 2 Religion
  7. «Article 1 (1)Introductory». Arxivat de l'original el 2008-07-06. [Consulta: 30 novembre 2010].