Vés al contingut

Eudald Jaumeandreu i Triter

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaEudald Jaumeandreu i Triter
Biografia
Naixement1774 Modifica el valor a Wikidata
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Mort31 agost 1840 Modifica el valor a Wikidata (65/66 anys)
Barcelona Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióeconomista Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Eudald Jaumeandreu i Triter (Barcelona, 1774-1840) fou un economista català.

El 1784 ingressà als agustins i es doctorà en teologia el 1805. Es secularitzà el 1835. El 1814, refugiat a la ciutat de Mallorca durant la Guerra del Francès va donar classes a la nova Càtedra d'Economia per encàrrec de la Societat Econòmica Mallorquina d'Amics del País. Del 1814 al 1824 i del 1835 al 1840 fou professor a la Càtedra d'Economia Política de la Junta de Comerç de Barcelona. És l'autor de Rudimentos de Economía Política, primer manual econòmic català.[1] El 1820 la mateixa Junta li confià la Càtedra de Constitució. Fou membre de l'Acadèmia de Ciències i Arts (1803) i de l'Acadèmia de les Bones Lletres (1821).[2]

Assessorà la Comissió de Fàbriques. Impulsà i col·laborà en la restauració de la Universitat de Barcelona.

Entre els seus alumnes hom pot destacar Joan Güell i Ferrer, Josep Sol i Padrís, Laureà Figuerola i Ballester, Joan Illas i Vidal, Joaquim Rubió i Ors, Manuel Milà i Fontanals o Bonaventura Carles Aribau.

Ernest Lluch [3] el situa com l'economista més representatiu de la primera burgesia industrial catalana. Partidari del proteccionisme i el liberalisme econòmic. Maldà per edificar una economia com a “ciència que ensenya els mitjans per a proporcionar riquesa als individus d'un estat”. Tot combinant l'interès públic i l'interès individual. Fou partidari d'una reforma agrària moderada i una limitació dels gremis.

Francesc Roca i Rossell senyala que "Jaumeandreu situa el paper del govern com a gestor dels consums públics. “El govern –llegim- pot facilitar la producció dels particulars”. Mitjans: (1) obres públiques (per a “major facilitat del comerç”); (2) “ensenyament gratuït de primeres lletres” (car, si cal pagar, hi haurà menys alumnes, i, per tant, menys ensenyants); (3) “seguretat de les persones i les propietats”; (4) “protecció de les ciències i els cossos científics”; (5) fomentant les “caixes de previsió..., on cadascú porta una porció petita de la seva renda”. La pregunta “qui paga els consums públics? ” té una resposta: “El públic mateix”. Es paguen amb els impostos, que són “la porció de productes de la societat que rep el govern per a les despeses públiques”. Jaumeandreu demana proporcionalitat: “Pagant poc qui tingui poc, i molt qui molt té. Això s'aconsegueix amb un percentatge, sense augment progressiu”.[4]


Obres

[modifica]
  • Oración inaugural (...) de la càtedra de Economia Política (1814)
  • Rudimentos de Economía política (1816)
  • Oración inaugural (...) de la Càtedra de Constitución (1820)
  • Memoria sobre la necesidad del sistema prohibitivo en España (1834)
  • Curso de Economía Política (1836)
  • Curso elemental de Derecho Público (1837)
  • Catecismo razonado de la Constitución Española (1837)

Referències

[modifica]
  1. Jaumeandreu, Eudald. Rudimentos de Economía Política. Barcelona: Diputació de Barcelona - Altafulla, 1988. ISBN 84-86556-60-0. 
  2. Mestre i Campí (direcció), Jesús. Diccionari d'Historia de Catalunya. Barcelona: Edicions 62, El Punt, p. 580. 
  3. Lluch, Ernest i altres. El pensament econòmic a Catalunya, 1760-1840. Barcelona: Edicions 62, 1973. 
  4. Roca i Rossell, Francesc. “Jaumeandreu, l'Adam Smith català” «“Jaumeandreu, l'Adam Smith català”». L'Econòmic, 04-12-2010.

Bibliografia

[modifica]