Festa del Cinema di Roma

(S'ha redirigit des de: Festival del Cinema de Roma)
Plantilla:Infotaula esdevenimentFesta del Cinema di Roma
Imatge
Map
 41° 55′ 45″ N, 12° 28′ 29″ E / 41.9291°N,12.4747°E / 41.9291; 12.4747
Nom en la llengua original(it) Festival internazionale del film di Roma Modifica el valor a Wikidata
Tipusfestival de cinema Modifica el valor a Wikidata
Vigència2006 Modifica el valor a Wikidata - 
Mes de l'anyoctubre Modifica el valor a Wikidata
Freqüènciaanual Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRoma Modifica el valor a Wikidata
EstatItàlia Modifica el valor a Wikidata

Lloc webromacinemafest.it Modifica el valor a Wikidata
IMDB: ev0001551 Facebook: romacinemafest Twitter (X): romacinemafest Instagram: festadelcinemaroma Modifica el valor a Wikidata

La Festa del Cinema di Roma, anteriorment Festival Internacional de Cinema de Roma, o Rome Film Fest, és un festival de cinema que, a partir de 2006, se celebra anualment a Roma (Itàlia), durant la tardor europea.

El Festival[modifica]

Els principals premis del concurs són el Marc Aureli d'Or a la millor pel·lícula, seguit dels guardons a la millor direcció, millors interpretacions masculines i femenines i altres. També hi ha un premi especial del jurat.[1]

També existeix una competició dedicada als nous corrents del setè art, denominada CinemaXXI,[2] una altra especialment per al nou cinema italià, Prospettive Italia, així com una en la qual poden participar operes primes o segones.[1] Finalment, existeix així mateix un premi del públic.

Les secció no competitiva Extra es concentra en treballs alternatius que no entren en les categories tradicionals, des dels documentals a l'animació passant pels curtmetratges. A més, inclou una sèrie d'homenatges als grans mestres del passat.

"Alice in the City" és una secció dedicada al cinema infantil, amb dues categories competitives, una per a majors de 12 anys i una altra per a menors d'aquesta edat. A més, en el seu marc es realitzen una sèrie d'esdeveniments especials, esdeveniments i conferències.

Al marge del festival, durant aquests dies es desenvolupa un mercat de cinema anomenat Business Street a la Via Veneto, coneguda com a cor de la Dolce Vita dels anys 60. Es celebra també el denominat New Cinema Network, l'objectiu del qual és fer costat al cinema independent.[3]

Estatueta[modifica]

L'estatueta del premi està inspirada a l'estàtua eqüestre de l'Emperador Romano Marc Aureli, situat a la plaça del Capitoli de Roma, possiblement un dels més recognoscibles símbols de la Ciutat Eterna. Dissenyat pels joiers romans Bulgari, s'atorga a la Millor Pel·lícula, el Millor Actor i la Millor Actriu.

Organització[modifica]

El Festival de Cinema de Roma, que va néixer gràcies a voluntat i patronización del exalcade i gran cinèfil Walter Veltroni), està organitzat per la Fundació Cinema per Roma.

En 2008 el crític Gian Lui Rondi va ser nomenat president del Festival. Veltroni encapçalava el Comitè de la Fundació Cinema per Roma, i Goffredo Bettini, el consell directiu.

Marc Müller, que era el responsable de la Mostra de Venècia, va ser nomenat nou director artístic del Festival al març de 2012.

Jurat[modifica]

El Jurat del Festival de Cinema de Roma està compost per un president, generalment un reconegut director (en el 2006, era Ettore Scola) i 50 membres que, al contrari que en la majoria de festivals, no són professionals de la indústria cinematogràfica. De fet, es tracta d'un jurat popular d'aficionats d'Itàlia i Europa.

Jurat internacional[modifica]

Jurat de la Caméra d'or[modifica]

Palmarès[modifica]

Marc Aureli d'or[modifica]

Gran premi del Jurat[modifica]

Premi especial del Jurat[modifica]

Premi d’interpretació masculina[modifica]

Premio de interpretación femenina[modifica]

Marc Aureli d’honor[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Giurie e Premi, portal del Festival de Cinema de Roma, en italiano; acceso 23.12.2012
  2. CinemaXXI, portal del Festival de Cine de Roma, en italià; acceso 23.12.2012
  3. Fabbrica dei Progetti, portal del Festival de Cine de Roma, en italiano; acceso 23.12.2012
  4. [enllaç sense format] http://www.lepoint.fr/culture/le-festival-du-film-de-rome-aura-un-jury-de-spectateurs-29-09-2014-1867737_3.php