Vés al contingut

Filosofia antiga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Filosofia romana)
Part of "School of Athens" by Raphael (Raffaelo Sanzio, 1483-1520)
Antiga
Medieval
Renaixentista (humanisme)
Moderna (il·lustració)
Filosofia contemporània
Filosofia postmoderna
Per cultura:

La filosofia antiga és la filosofia desenvolupada durant l'edat antiga pels grecs i els romans. Suposa el naixement de la filosofia com a tal a Occident, a l'antiga Grècia, partint dels mites. Dintre d'aquest període es troben grans filòsofs com Parmènides, Sòcrates, Plató o Aristòtil. La filosofia immediatament posterior és la filosofia medieval.

Encara que els romans també van dedicar-se a la filosofia, la filosofia romana és més aviat una imitació de la grega, fins al punt que es pot considerar que filosofia antiga i filosofia grega són sinònims. La filosofia romana ha estat important com a intermediària entre la filosofia grega i la cultura europea.

Disciplines filosòfiques[modifica]

Els filòsofs antics intentaven aplicar la raó per donar una explicació satisfactòria als grans misteris o preguntes existencials. Els interessos principals de la filosofia antiga van marcar la divisió de la filosofia posterior en disciplines filosòfiques: física (orígens i essència de les coses), ètica (relacions entre l'home i el proïsme), dialèctica (el temps i el pensament).

Relació amb altres àmbits[modifica]

La filosofia antiga estava lligada a les altres ciències, sobretot al principi. Donat l'origen mític de moltes concepcions filosòfiques, també es troben relacions amb l'art i la religió. Tanmateix, molts filòsofs antics van ser acusats d'impietat: la condemna a mort de Sòcrates és el cas més conegut, però també Protàgores i Aristòtil, entre d'altres, en foren acusats.

Divisions de la filosofia grega[modifica]

La filosofia grega antiga es pot dividir en diversos períodes:

Filosofia romana[modifica]

Durant l'època hel·lenística Roma començà a sorgir com a potència política i cultural. Després de la incorporació a l'imperi de tots els territoris de parla i cultura gregues, la civilització romana heretà i adaptà el gran llegat artístic, literari, científic i filosòfic de l'Antiga Grècia.

Pel que fa al pensament, els romans coneixien les diverses doctrines dels filòsofs grecs (Aristòtil, Plató, Epicur, els estoics, els escèptics…) i van fer un notable esforç per expressar en llatí les idees d'aquest filòsofs. L'esforç de traducció que van fer autors com Ciceró (106 aC - 43 aC) i Marc Terenci Varró (116 aC - 27 aC) fou molt important per la transmissió del pensament grec a la cultura occidental.

En l'àmbit de la ciència, cal dir que durant aquest temps es produí la dissociació de ciència i filosofia i Atenes continuà sent el centre filosòfic, però les ciències es desenvoluparen a Alexandria i Rodes, on van trobar millors condicions econòmiques i socials.

Destaquen:

Taula cronològica de filòsofs de l'edat antiga[modifica]

ProcleJàmblicPorfiriPlotíSext EmpíricMarc AureliClaudi PtolemeuEpictet d'HieràpolisSènecaFiló d'AlexandriaLucreciCiceróCarnèadesEratòstenesCrisip de SoliArquimedesAristarc de SamosTimó (filòsof)EuclidesZenó de CítiumEpicurEstrató de LàmpsacPirró d'ElisTeofrastAristòtilDiògenes de SinopePlatóXenofontArístip de CireneAntístenes d'AtenesSòcratesDemòcritMelissos de SamosLeucipFilolauGòrgies de LeontinsProtàgoresZenó d'EleaEmpèdoclesAnaxàgoresParmènidesHeràclitXenòfanesPitàgoresAnaxímenes de MiletAnaximandreTales


Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]