Futbol als Jocs Olímpics d'estiu de 1992

Plantilla:Infobox sports competitionFutbol als Jocs Olímpics d'estiu de 1992
Tipusfutbol als Jocs Olímpics d'estiu - competició masculina Modifica el valor a Wikidata
OrganitzadorFIFA Modifica el valor a Wikidata
Part deJocs Olímpics d'Estiu de 1992 Modifica el valor a Wikidata
Format per
Nombre de participants16 Modifica el valor a Wikidata
Participants
Localització  i  Dates
LocalitzacióCamp Nou (la Maternitat i Sant Ramon) 41° 22′ 51″ N, 2° 07′ 22″ E / 41.3808°N,2.1228°E / 41.3808; 2.1228 Modifica el valor a Wikidata
EstatEspanya Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps24 juliol 1992 – 8 agost 1992 Modifica el valor a Wikidata
Data1992 Modifica el valor a Wikidata
Dades estadístiques
Partits32 Modifica el valor a Wikidata
Gols87 Modifica el valor a Wikidata
Criteri utilitzat ?Andrzej Juskowiak Modifica el valor a Wikidata
Assistència466.300 Modifica el valor a Wikidata

1996 Modifica el valor a Wikidata

Futbol El futbol als Jocs de Barcelona 1992 fou per vintena edició esport olímpic. Tan sols va faltar a 1896 i 1932. Va disputar-se entre el 24 de juliol, essent la primera a començar, i el 8 d'agost de 1992. Va ser la competició disputada a més ciutats diferents, utilitzant-se els estadis de la Nova Creu Alta a Sabadell, la Romareda a Saragossa, el Luis Casanova a València i Sarrià i el Camp Nou a Barcelona.

Resum de medalles[modifica]

La competició de futbol de Barcelona 1992 va sofrir una radical transformació respecte als de Los Angeles i Seül: l'edat màxima dels participants va quedar reduïda a vint-i-dos anys. Això va provocar una davallada prou destacable en el nivell dels jugadors. En les edicions anteriors es va veure a Romário, Bebeto, Dunga, Dragan Stojković, Igor Dobrovolski o Jürgen Klinsmann, que immediatament van convertir-se, o ja eren, jugadors d'elit. Als Jocs de Barcelona tan sols jugadors amb un futur prometedor. Tot això va traduir-se en un interés i unes xifres d'assistència molt baixes. Si a Seül va haver-hi en total més de 700.000 espectadors, a les distintes seus de 1992 van superar per poc els 400.000, dels quals quasi la meitat foren a veure un partit de la selecció espanyola.

En l'aspecte purament esportiu, la nova normativa feia el desenllaç el torneig fora una incògnita. A l'hora de la veritat, Espanya i Polònia van arribar amb tot mereixement a la final. Els locals, que no van encaixar cap gol fins a l'últim partit, guanyaren finalment la medalla d'or, mentre que els polonesos, amb una mitjana de tres gols per partit abans d'aquell partit, s'endugueren la seva tercera medalla en futbol. Ghana, llavors campiona del món sub-17, fou bronze enfront de la sorprenent Austràlia, igualment semifinalista al mundial sub-20.

Competició Or Plata Bronze
Homes Espanya Espanya (ESP) Polònia Polònia (POL) Ghana Ghana (GHA)
Posició CON Membres
Medalla d'or Espanya 1-Santiago Cañizares, 2-Albert Ferrer, 3-Mikel Lasa, 4-Roberto Solozábal, 5-Juan Manuel López, 6-David Villabona, 7-José Emilio Amavisca, 8-Luis Enrique Martínez, 9-Josep Guardiola i Sala, 10-Abelardo Fernández, 11-Javier Manjarín, 12-Francisco Veza, 13-Antoni Jiménez, 14-Gabriel Vidal, 15-Francisco Soler, 16-Miguel Hernández, 17-Rafael Berges, 18-Antoni Pinilla, 19-Kiko Narváez, 20-Alfonso Pérez
Medalla de plata Polònia 1-Aleksander Kłak, 2-Marcin Jałocha, 3-Tomasz Łapiński, 4-Marek Koźmiński, 5-Tomasz Wałdoch, 6-Dariusz Gęsior, 7-Piotr Świerczewski, 8-Dariusz Adamczuk, 9-Grzegorz Mielcarski, 10-Jerzy Brzęczek, 11-Andrzej Juskowiak, 12-Arkadiusz Onyszko, 13-Ryszard Staniek, 14-Marek Bajor, 15-Andrzej Kobylański, 16-Mirosław Waligóra, 17-Dariusz Szubert, 18-Tomasz Wieszczycki, 19-Dariusz Kosela, 20-Wojciech Kowalczyk
Medalla de bronze Ghana 1-Anthony Mensah, 2-Frank Amankwah, 3-Isaac Asare, 4-Mohammed Gargo, 5-Joachim Acheampong, 6-Alex Nyarko, 7-Oli Rahman, 8-Nii Lamptey, 9-Kwame Ayew, 10-Shamo Quaye, 11-Samuel Kumah, 12-Samuel Kuffour, 13-Sammi Adjei, 14-Mohammed Kalilu, 15-Bernard Aryee, 16-Simon Addo, 17-Maxwell Konadu, 18-Yaw Preko, 19-Mamood Amadu, 20-Ibrahim Dossey

Medaller[modifica]

Pos. Comitè Olímpic Or Plata Bronze Total
1 Espanya Espanya (ESP) 1 0 0 1
2 Polònia Polònia (POL) 0 1 0 1
3 Ghana Ghana (GHA) 0 0 1 1

Comitès participants[modifica]

El nombre de participants i la seva procedència no va canviar respecte a la cita de Seül: 5 representants de la UEFA (incloent-hi a l'equip local), 3 per a la Confederació Asiàtica de Futbol i la CAF, 2 per a la CONMEBOL i la CONCACAF i 1 per a la OFC. La nova norma dels jugadors menors de 23 va ser aprofitada per la UEFA per a fer coincidir la fase de classificació i el Campionat Europeu sub-21. En principi, els quatre semifinalistes havien d'anar a Barcelona. Però com que un d'ells va ser Escòcia (la qual no té Comitè Olímpic Nacional) va ser substituïda per Polònia. Els Països Baixos, per la seva banda, jugaren i perderen contra tot pronòstic una repesca enfront d'Austràlia. Els campions oceànics es guanyaren així la plaça d'una manera molt més disputada que quatre anys abans. Al Preolímpic de la CONMEBOL, disputat a Asunción, el conjunt amfitrió es classificà per primer cop per a uns Jocs, juntament amb una Colòmbia que donà molt bona imatge. A la CONCACAF no hi hagué sorpreses, mentre que a Àfrica i Àsia, tot i que cap equip va repetir presència, no hi hagué excessives sorpreses.

D'altra banda, hi hagué absències molt destacades. En primer lloc la de la Unió Soviètica (que hagués participat com a Equip Unificat). Eren els actuals campions olímpics però, a més a més, havien pujat al podi en les seves darreres quatre participacions, tenint en compte el boicot de Los Angeles. La selecció italiana els havia eliminat en les rondes prèvies per a després substituir els soviètics com a campions d'Europa de la categoria. El futbol també es va ressentir de la desaparició dels altres dos Comitès Nacionals amb prou d'importància a les competicions olímpiques: l'Alemanya Democràtica i Iugoslàvia. A les eliminatòries sud-americanes el Brasil, finalista a les dues darreres edicions, i l'Argentina no varen arribar ni tan sols a la ronda final del Preolímpic. Zàmbia, que tan bones sensacions va donar a Seül, va ser exclosa de la competició. Finalment, la Guerra del Golf va impedir la participació en les eliminatòries de la selecció d'Iraq. Malgrat ser un equip molt menys conegut, havia estat l'únic en participar en les tres darreres cites olímpiques.

Futbol Masculí Data Places Classificat
País amfitrió - 1 Espanya Espanya
Preolímpic de la AFC - 3 Qatar Qatar
Kuwait Kuwait
Corea del Sud Corea del Sud
Preolímpic de la CAF - 3 Egipte Egipte
Ghana Ghana
Marroc Marroc
Preolímpic de la CONCACAF - 2

Estats Units Estats Units
Mèxic Mèxic

Preolímpic de la CONMEBOL 31 de gener - 16 de febrer de 1992 2 Paraguai Paraguai
Colòmbia Colòmbia
Preolímpic de la OFC - 1 Austràlia Austràlia
Campionat Sub-21 UEFA 1992 29 de maig de 1990 - 25 de març de 1992 4 Dinamarca Dinamarca
Itàlia Itàlia
Polònia Polònia
Suècia Suècia
TOTAL 16

Resultats[modifica]

Amb la nova normativa, els pronòstics eren prou arriscats per la manca de referències. En principi, els grans favorits eren l'equip amfitrió, Itàlia, campiona d'Europa sub-21, i Colòmbia, la qual va fer una gran fase de classificació. En un segon terme, quedaven Ghana, Dinamarca i Suècia. els africans presentaven cinc campions del món juvenils, mentre que els danesos cap dels campions d'Europa. Els varegs presentaren probablement l'equip amb més nivell internacional, on jugaven Tomas Brolin, Patrik Andersson, Joachim Björklund o Håkan Mild, tots internacionals absoluts.

Un cop començada la competició, ràpidament destacaren Espanya i Polònia. Els amfitrions golejaren al primer partit Colòmbia i no baixaren mai el seu nivell. Toni Jiménez no va encaixar cap gol fins a l'últim partit, gràcies, en bona part, a la solidesa defensiva de l'internacional absolut i capità Solozabal. Amb un gol del llavors conegut com a Quico, eliminaren a Itàlia als quarts de final. Els polonesos derrotaren amb claredat Itàlia en la fase de grups i destacaren per la seva capacitat golejadora, amb una davantera formada per Wojciech Kowalczyk i Andrzej Juskowiak, posteriorment màxim golejador del torneig. A tan sols un gol del ponés es quedà Kwame Ayew, germà de Abédi Pelé. Dugué igualment a Ghana a les semifinals després de ser priomer en el grup més igualat i imposar-se a Paraguai en la pròrroga. Austràlia, que es classificà per als quarts en golejar Dinamarca en la tercera jornada, completà la lluita per les medalles. Va eliminar sorprenentment als quarts de final a una Suècia que realitza un bon futbol a la competició.

Les dues semifinals es decidiren amb claredat, especialment amb la golejada de Polònia a Austràlia. Encara que havien arribat de rebot als Jocs, però els polonesos eren a la final juntament amb els amfitrions. El Camp Nou, ple de gom a gom, veia jugar a la selecció espanyola una dècada després. La lògica s'imposà i l'únic favorit que arribà a les rondes finals es proclamà campió olímpic. A banda dels esmentats, destacaren l'equip guanyador els barcelonistes Ferrer i Guardiola i el davanter Alfonso. Això sí, per tal de guanyar l'or hagueren de remuntar el resultat i amb gol Quico, tercer màxim golejador de la competició, en el minut 90.

Primera ronda[modifica]

Grup A[modifica]

Equip Pts PJ PG PE PP GF GC DG
Polònia Polònia 5 3 2 1 0 7 2 +5
Itàlia Itàlia 4 3 2 0 1 3 4 -1
Estats Units Estats Units 3 3 1 1 1 6 5 +1
Kuwait Kuwait 0 3 0 0 3 1 6 -5


Itàlia Itàlia 2–1 Estats Units Estats Units
Melli Gol 15'
Albertini Gol 22'
Resum Moore Gol 65'

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 18.000
Àribitre: Manuel Díaz Vega (ESP)


Polònia Polònia 2–0 Kuwait Kuwait
Juskowiak Gol 7', Gol 80' Resum

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 2.000
Àribitre: Juan Francisco Escobar (PAR)


Estats Units Estats Units 3–1 Kuwait Kuwait
Brose Gol 56'
Lagos Gol 79'
Snow Gol 85'
Resum Al-Hadiyah Gol 16'

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 4.500
Àribitre: Lim Kee Chong (MRI)


Itàlia Itàlia 0–3 Polònia Polònia
Resum Juskowiak Gol 5'
Staniek Gol 48'
Mielcarski Gol 90'

Estadi Sarrià (Barcelona)
Assistència: 15.000
Àribitre: Philip Don (ANG)


Estats Units Estats Units 2–2 Polònia Polònia
Imler Gol 20'
Snow Gol 85'
Resum Koźmiński Gol 31'
Juskowiak Gol 40'

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 3.000
Àribitre: Lim Kee Chong (MRI)


Itàlia Itàlia 1–0 Kuwait Kuwait
Melli Gol 10' Resum

Estadi Sarrià (Barcelona)
Assistència: 8.000
Àribitre: Arturo Brizio Carter (MEX)


Grup B[modifica]

Equip Pts PJ PG PE PP GF GC DG
Espanya Espanya 6 3 3 0 0 8 0 +8
Qatar Qatar 3 3 1 1 1 2 3 -1
Egipte Egipte 2 3 1 0 2 4 6 -2
Colòmbia Colòmbia 1 3 0 1 2 4 9 -5


Espanya Espanya 4–0 Colòmbia Colòmbia
Guardiola Gol 10'
Quico Gol 37'
Berges Gol 41'
Luis Enrique Gol 69'
Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 18.000
Àrbitre: Markus Merk (ALE)


Egipte Egipte 0–1 Qatar Qatar
Resum Noorallah Gol 74'

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 2.000
Àrbitre: Philip Don (ANG)


Espanya Espanya 2–0 Egipte Egipte
Solozábal Gol 56'
Soler Gol 72'
Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 15.000
Àrbitre: Marcio Rezende de Freitas (BRA)


Colòmbia Colòmbia 1–1 Qatar Qatar
Aristizábal Gol 62' Resum Souf Gol 89'

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 2.000
Àrbitre: Arturo Brizio Carter (MEX)


Espanya Espanya 2–0 Qatar Qatar
Alfonso Gol 40'
Quico Gol 80'
Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 19.300
Àrbitre: Arturo Angeles (USA)


Colòmbia Colòmbia 3–4 Egipte Egipte
Gaviria Gol 9', Gol 84'
Pacheco Gol 14'
Resum Abdelrazik Gol 27'
El-Masry Gol 47'
Khashba Gol 91', Gol 94'

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 4.500
Àrbitre: Ali Bujsaim (UEA)


Group C[modifica]

Equip Pts PJ PG PE PP GF GC DG
Suècia Suècia 4 3 1 2 0 5 1 +4
Paraguai Paraguai 4 3 1 2 0 3 1 +2
Corea del Sud Corea del Sud 3 3 0 3 0 2 2 0
Marroc Marroc 1 3 0 1 2 2 8 -6


Suècia Suècia 0–0 Paraguai Paraguai
Resum

Estadi Sarrià (Barcelona)
Assistència: 15.000
Àribitre: Lube Spassov (BUL)


Marroc Marroc 1–1 Corea del Sud Corea del Sud
Bahja Gol 64' Resum Jung Kwang-Seok Gol 73'

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 2.000
Àribitre: Arturo Angeles (USA)


Suècia Suècia 4–0 Marroc Marroc
Brolin Gol 14', Gol 69'
Mild Gol 20'
Rödlund Gol 57''
Resum

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 5.000
Àribitre: José Torres Cadena (COL)


Paraguai Paraguai 0–0 Corea del Sud Corea del Sud
Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 2.000
Àribitre: Mohamed Sendid (ALG)


Suècia Suècia 1–1 Corea del Sud Corea del Sud
Rödlund Gol 52' Resum Seo Jung-Won Gol 28'

Estadi Sarrià (Barcelona)
Assistència: 12.000
Àribitre: Manuel Díaz Vega (ESP)


Paraguai Paraguai 3–1 Marroc Marroc
Arce Gol 43'
Caballero Gol 57'
Gamarra Gol 70'
Resum Naybet Gol 87'

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 2.000
Àribitre: Markus Merk (ALE)


Group D[modifica]

Equip Pts PJ PG PE PP GF GC DG
Ghana Ghana 4 3 1 2 0 4 2 +2
Austràlia Austràlia 3 3 1 1 1 5 4 +1
Mèxic Mèxic 3 3 0 3 0 3 3 0
Dinamarca Dinamarca 2 3 0 2 1 1 4 -3


Dinamarca Dinamarca 1–1 Mèxic Mèxic
Thomsen Gol 85' Resum Rottlán Gol 39'

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 8.000
Àribitre: Fabio Baldas (ITA)


Ghana Ghana 3–1 Austràlia Austràlia
Gargo Gol 12'
Ayew Gol 83', Gol 89'
Resum Vidmar Gol 91'

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 4.000
Àribitre: Ali Bujsaim (UEA)


Dinamarca Dinamarca 0–0 Ghana Ghana
Resum

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 5.000
Àribitre: Juan Francisco Escobar (PAR)


Mèxic Mèxic 1–1 Austràlia Austràlia
Castañeda Gol 63' Resum Arambasic Gol 20'

Estadi Sarrià (Barcelona)
Assistència: 10.000
Àribitre: Kiichiro Tachi (JAP)


Dinamarca Dinamarca 0–3 Austràlia Austràlia
Resum Markovski Gol 32'
Mori Gol 60'
Vidmar Gol 75'

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 3.000
Àribitre: Fabio Baldas (ITA)


Mèxic Mèxic 1–1 Ghana Ghana
Rottlán Gol 30' Resum Ayew Gol 79'

Estadi Nova Creu Alta (Sabadell)
Assistència: 6.000
Àribitre: José Torres Cadena (COL)


Ronda final[modifica]

Quarts de final Semifinals Final
                   
1 d'agost - València        
 Espanya Espanya  1
5 d'agost - València
 Itàlia Itàlia  0  
 Espanya Espanya  2
1 d'agost - Barcelona
   Ghana Ghana  0  
 Paraguai Paraguai  2
8 d'agost - Barcelona
 Ghana Ghana  4  
 Espanya Espanya  3
2 d'agost - Saragossa
   Polònia Polònia  2
 Polònia Polònia  2
5 d'agost - Barcelona
 Qatar Qatar  0  
 Polònia Polònia  6 Tercer lloc
2 d'agost - Barcelona
   Austràlia Austràlia  1  
 Suècia Suècia  1  Ghana Ghana  1
 Austràlia Austràlia  2    Austràlia Austràlia  0
7 d'agost - Barcelona

Quarts de final[modifica]

Espanya Espanya 1–0 Itàlia Itàlia
Quico Gol 38' Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 32.000
Àribitre: Marcio Rezende de Freitas (BRA)



Polònia Polònia 2–0 Qatar Qatar
Kowalczyk Gol 42'
Jałocha Gol 74'
Resum

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 25.000
Àribitre: Mohamed Sendid (ALG)



Paraguai Paraguai 2–4 (Prórroga) Ghana Ghana
Acheampong Gol 78' (p.p.)
Campos Gol 81'
Resum Ayew Gol 17', Gol 55', Gol 121'
Rahman Gol 114'

Estadi La Romareda (Saragossa)
Assistència: 10.000
Àribitre: Ali Bujsaim (UEA)



Suècia Suècia 1–2 Austràlia Austràlia
Andersson Gol 60' Resum Markovski Gol 30'
Murphy Gol 53'

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 30.000
Àribitre: Arturo Brizio Carter (MEX)


Semifinals[modifica]

Espanya Espanya 2–0 Ghana Ghana
Abelardo Gol 25'
Berges Gol 55'
Resum

Estadi Luis Casanova (València)
Assistència: 15.000
Àribitre: Arturo Brizio Carter (MEX)


Polònia Polònia 6–1 Austràlia Austràlia
Kowalczyk Gol 27', Gol 88'
Juskowiak Gol 43', Gol 52', Gol 78'
Murphy Gol 67' (p.p.)
Resum Veart Gol 35'

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 45.000
Àribitre: Marcio Rezende de Freitas (BRA)


Medalla de Bronze[modifica]

Austràlia Austràlia 0–1 Ghana Ghana
Resum Asare Gol 19'

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 15.000
Àribitre: Manuel Díaz Vega (ESP)


Medalla d'Or[modifica]

Polònia Polònia 2–3 Espanya Espanya
Kowalczyk Gol 44'
Staniek Gol 76'
Resum Abelardo Gol 65'
Kiko Gol 72', Gol 90'

Estadi Camp Nou (Barcelona)
Assistència: 95.000
Àribitre: José Torres Cadena (COL)


Classificació final[modifica]

Equip Pts PJ PG PE PP GF GC Dif
1 Espanya Espanya (ESP) 12 6 6 0 0 14 2 +12
2 Polònia Polònia (POL) 9 6 4 1 1 17 6 +11
3 Ghana Ghana (GHA) 7 6 2 3 1 9 6 +3
4 Austràlia Austràlia (AUS) 5 6 2 1 3 8 12 -4
5 Paraguai Paraguai (PAR) 5 4 1 3 0 2 2 0
6 Suècia Suècia (SWE) 4 4 1 2 1 6 9 +3
7 Itàlia Itàlia (ITA) 4 4 2 0 2 3 5 -2
8 Qatar Qatar (QTR) 3 4 1 1 2 2 5 -3
9 Estats Units Estats Units (USA) 3 3 1 1 1 6 5 +1
10 Mèxic Mèxic (MEX) 3 3 0 3 0 3 3 0
11 Corea del Sud Corea del Sud (KOR) 3 3 0 3 0 2 2 0
12 Egipte Egipte (EGY) 2 3 1 0 2 4 6 -2
13 Dinamarca Dinamarca (DEN) 2 3 0 2 1 1 4 -3
14 Colòmbia Colòmbia (COL) 1 3 0 1 2 4 9 -5
15 Marroc Marroc (MOR) 1 3 0 1 2 2 8 -6
16 Kuwait Kuwait (KUW) 0 3 0 0 3 1 6 -5

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Futbol als Jocs Olímpics d'estiu de 1992