Gilpinia pallida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGilpinia pallida Modifica el valor a Wikidata
 
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SubordreSymphyta
SuperfamíliaTenthredinoidea
FamíliaDiprionidae
GènereGilpinia
EspècieGilpinia pallida Modifica el valor a Wikidata
Johann Christoph Friedrich Klug, 1812

Gilpinia pallida és una espècie d'himenòpter símfit de la família dels dipriònids (Diprionidae).[1] És present al nord, centre i est d'Europa, però també s'ha trobat a la península Ibèrica, a Terol, l'any 1996.

Història natural[modifica]

Les larves d'aquest insecte ocasionalment poden provocar defoliacions importants en les coníferes de les què s'alimenten, que són el pi roig i la pinassa. Generalment és univoltí (una generació anual), però en els indrets més meridionals, pot arribar a presentar dues generacions anuals (bivoltí).

Els adults emergeixen entre març i juliol, depenent de la temperatura i la diapausa que hagin passat. Un cop s'han aparellat i les femelles han estat fecundades, aquestes ponen els ous en diverses acícules de la conífera seleccionada. Els ous, de color verd fosc, són incrustats a les fulles, pel que són difícils de veure. Un cop neixen les larves, aquestes s'alimenten, gregàriament, de les fulles al voltant de la posta. En un estadi larvari més avançat, a més de fulles, també mosseguen l'escorça de les branques petites. Gilpinia pallida presenta forma de larva des d'abril fins a finals d'octubre, moment en què comença l'estadi de pupa.[2]

Les explosions demogràfiques d'aquesta espècie no són freqüents, però quan es donen, ho fan amb una gran densitat, i s'associen sovint a altres dipriònids, especialment Diprion pini.[3]

Paràsits[modifica]

Els seus ous són parasitats pels eulòfids Closterocerus ruforum o Dipriocampe diprioni,[4] les pupes per Agrothereutes adustus i les larves per Adelognathus marginellus o Blondelia inclusa, entre altres.[5] Tots aquests paràsits i parasitoides actuen com a controladors poblacionals d'aquesta plaga.

Referències[modifica]

  1. «Gilpinia pallida» (en anglès). Fauna europaea.
  2. Carmen Muñoz Lopez. Sanidad forestal: guía en imágenes de plagas, enfermedades y otros agentes presentes en los montes. Mundi-Prensa, 2007.
  3. Pschorn-Walcher, H. 1982. Unterordnung Symphyta, Pflanzenwespen, pp. 4–234, in W. Schwenke (ed.).Die Forstschädlinge Europas, Bd 4. Paul-Parey Verlag, Hamburg.(alemany)
  4. «parasitoids of Gilpinia pallida» (en anglès). Universal Chalcidoidea Database, Natural History Museum.
  5. «Gilpinia pallida». Cab International. [Consulta: 17 gener 2021].(anglès)